Σκηνικό χάους έχει διαμορφωθεί στην αγορά φαρμάκου το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς από τα ράφια των φαρμακείων καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σκευασμάτων με τους επαγγελματίες του χώρου να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου». Οι βασικότερες αιτίες είναι από τη μία η κατακόρυφη πτώση στις τιμές των φαρμάκων που έχουν σαν αποτέλεσμα τις παράλληλες εξαγωγές και από την άλλη οι περιορισμοί στις συναλλαγές και γενικότερα η αβεβαιότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις καταγράφονται σε εποχικά εμβόλια, σε αντιβιοτικά φάρμακα για τη χοληστερίνη, αλοιφές δερματολογικές, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, κολλύρια, αντιυπερτασικά φάρμακα, σε ινσουλίνες, σε αντιπηκτικά και σε σκευάσματα για νευρολογικές ασθένειες.
Οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξυπηρετήσουν ασθενείς και ασφαλισμένους, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, κάτι το οποίο ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι παρά τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, περνούν καθημερινά το κατώφλι δεκάδων φαρμακείων για να βρουν το φάρμακό τους. Ηλικιωμένοι με έντονο το αίσθημα της απελπισίας προσπαθούν να συνεχίσουν την αγωγή τους με συμμάχους τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι και ζητούν τη συνδρομή της πολιτείας, χωρίς ωστόσο μέχρι και αυτή την στιγμή να έχει προκύψει αποτέλεσμα.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία κατηγορία φαρμάκων που να είναι πλήρης. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι κάποια φάρμακα έχουν χαμηλή τιμή στη χώρα μας και διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακοβιομηχανίες για να μειώνονται οι εξαγωγές. Ο άλλος λόγος είναι ότι υπάρχουν θέματα παραγωγής φαρμάκων όπως συμβαίνει με το αντιβιοτικό και με το φάρμακο για το στομάχι, την ίδια στιγμή και οι ινσουλίνες χορηγούνται με τον «σταγονόμετρο» και υπάρχουν και θέματα εποχικής έξαρσης όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση που σε συνδυασμό με τις περιορισμένες ποσότητες φαρμάκων δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά».
Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά φαρμάκου επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης, ο οποίος σημείωσε πως: «Υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και είναι κάτι το οποίο αναμφίβολα μας προβληματίζει. Αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα εμβόλια και στις ινσουλίνες και σε μία σειρά άλλων φαρμάκων. Τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και οι ασθενείς δίνουμε αγώνα για να προμηθευτούμε τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Στο μέτωπο των εμβολίων δεν μπορώ να δεχτώ ότι φταίει η αύξηση του πληθυσμού και η ζήτηση που υπάρχει. Τα φάρμακα είναι μονοπώλια και αυτές είναι βέβαια οι συνέπειες της ελεύθερης αγοράς, ένα σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι σοβαρό το πρόβλημα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι αρμόδιοι φορείς. Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί δίπλα μας και να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή για τρεις μήνες να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά».
Οι φαρμακοποιοί δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί και με τις εξελίξεις στον κλάδο τους στο μέτωπο της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους. Αυτό θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, ενώ θα επιδιώξουν και συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα με τον Ανδρέα Ξανθό.
«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια παρέμβαση από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων για την κάλυψη του πληθυσμού», υποστήριξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης.
«Δυστυχώς και οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία έχουμε λίστες. Σε επίπεδο φαρμάκων καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Σε επίπεδο εμβολίων χρειάζεται λίγο υπομονή. Όπως καταλαβαίνετε όταν μας δίνουν από ένα εμβόλιο το μήνα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Οι φαρμακοποιοί είναι δίπλα στον ασθενή και στους ασφαλισμένους και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Είναι μία δύσκολη περίοδος, ωστόσο μπορεί να ξεπεραστεί το οποιοδήποτε πρόβλημα με συγκεκριμένο σχέδιο με τη συνδρομή της πολιτείας. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση και ο περιορισμός στις συναλλαγές που έχουν διαμορφώσει αυτό το σκηνικό», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.