Σοβαρές επιφυλάξεις για τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού, εκφράζει στην απόφασή της η Σύγκλητος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του Νησιού. Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 4 του Νοέμβρη τα μέλη της Συγκλήτου καταθέτουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για τη δημιουργία νέων τμημάτων, δεδομένης της υποχρηματοδότησης της παιδείας. Δηλώνουν ωστόσο ότι η δημιουργία ενός τμήματος Τουρισμού δεν τους βρίσκει καταρχάς αντίθετους, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν θεωρούν απαραίτητη τη δημιουργία του αγγλόφωνου τμήματος με επιβολή διδάκτρων επικαλούμενοι την απόφαση του 4009/2011, σύμφωνα με την οποία: «προβλέπεται η δυνατότητα καθορισμού της οικονομικής συμμετοχής αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, διαφωνεί με τη δημιουργία Τμήματος υπό το νομικό καθεστώς του ΝΠΙΔ υποστηρίζοντας πως η Σχολή δεν θα καταστεί δυνατόν να συντηρείται μέσω των διδάκτρων από τους αλλοδαπούς φοιτητές. Παράλληλα, η Σύγκλητος διαφωνεί με την στέγαση της σχολής σε χώρο εκτός της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου και θεωρεί αναγκαία την οικονομική διασφάλιση των εγκαταστάσεών της από το κράτος, ώστε αυτή να λειτουργήσει εντός της Πανεπιστημιουπόλεως.
Σημειώνεται ότι με χθεσινή απόφασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία Σχολής Τουρισμού, στην Πανεπιστημιακή Μονάδα της Ρόδου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η ίδρυση του νέου Τμήματος είναι απόληξη της διεκδίκησης πολλών ετών του Πανεπιστημίου για ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Τουρισμού, που γενικότερα θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση των Τουριστικών Σπουδών της χώρας μας, με αποτέλεσμα πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη».
Προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την Τρίτη με πρωτοβουλία του δημάρχου Ρεθύμνης, όπως ο ίδιος ανέφερε, με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και την ορθότερη λήψη των τελικών αποφάσεων, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας. Όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Γ. Μαρινάκης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση για το θέμα στο γραφείο της υπουργού Τουρισμού στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του ιδίου, δίχως ωστόσο να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν σε αυτή θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Κρήτης και των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, προγραμματίστηκε έπειτα από δική του πρωτοβουλία, με σκοπό να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις για την ίδρυση της Τουριστικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
«Είμαστε υπέρμαχοι να ιδρυθεί μία Σχολή Τουρισμού και αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ θετική, αρκεί να υλοποιηθεί. Επειδή υπάρχουν προαπαιτούμενα, που δικαιολογημένα θέτει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, επεδίωξα μια συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού την επόμενη Τρίτη στην Αθήνα στις 11:30 στο υπουργείο, ακριβώς για να τροχοδρομήσουμε την υπόθεση σε συνεργασία και με τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες κυβερνητικές αποφάσεις, ώστε και το Πανεπιστήμιο να μπορεί να υλοποιήσει την απόφαση της Συγκλήτου. Είναι κάτι πολύ σημαντικό που αν πραγματικά γίνει θα είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι βοήθησαν. Είναι μια Σχολή που τη χρειάζεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και που είναι λογικό να γίνει στο Ρέθυμνο, για λόγους και ακαδημαϊκούς αλλά και τουριστικούς», αναφέρει συγκεκριμένα ο δήμαρχος του Ρεθύμνου.
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε με δηλώσεις του ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει από το κράτος χρηματοδότηση και «έμπρακτη» στήριξη με τη δημιουργία θέσεων επιστημόνων για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η Σχολή Τουρισμού, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. «Εμείς θέλουμε να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση, κινούμαστε υποστηρικτικά με την απόφαση της Συγκλήτου, την οποία θεωρούμε ότι είναι μια απόφαση θετική και προσπαθούμε να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το θέμα της τοποθεσίας για την εγκατάσταση της υπό δημιουργία Τουριστικής Σχολής στο Ρέθυμνο ήταν ξεκάθαρος.
Όσον αφορά την τοποθεσία εγκατάστασης και λειτουργίας της Τουριστικής Σχολής, νομίζω ότι και η Σύγκλητος είπε ότι θα πρέπει να γίνει στο Ρέθυμνο και εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Εμείς σαν Δήμος Ρεθύμνης είχαμε τη διάθεση και τη δυνατότητα, αν θέλανε να διαχωρίσουνε το καθαρά πανεπιστημιακό κομμάτι στα πλαίσια της Δημόσιας Εκπαίδευσης με το θέμα των φοιτητών που θα έχουν δίδακτρα και θα είναι φυσικά εκτός των χωρών της Ευρώπης, να τους δώσουμε έναν χώρο ξεχωριστό. Το Πανεπιστήμιο βρήκε μια εξαιρετική νομική φόρμουλα, η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ώστε το Πανεπιστήμιο να μείνει ενιαίο και αδιαίρετο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι αλλοδαποί δεν θα πληρώνουν τα δίδακτρα που το Πανεπιστήμιό μας τόσο έχει ανάγκη», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου στην έκτακτη συνεδρίασή της στις 4 Νοεμβρίου, αναφέρονται τα παρακάτω:
«1) Εκφράζει προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη διαφωνία του Σώματος και τον έντονο προβληματισμό των μελών του για την ανατροπή των τετραετών προγραμματισμών, για την απαράδεκτη και συνεχή μείωση των προϋπολογισμών, τη συρρίκνωση του διοικητικού προσωπικού, για την απουσία κάθε ανανέωσης του διδακτικού προσωπικού, καθώς και την επιστροφή χωρίς την έκδοση προκηρύξεων από το υπουργείο των κενωθεισών θέσεων καθηγητών του Ιδρύματος, και εν γένει δεινή κατάσταση που έχει επιφέρει η πολιτική του Κράτους στη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για τους λόγους αυτούς, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του πανεπιστημίου, η Σύγκλητος εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τη δημιουργία νέων Τμημάτων δεδομένων των δυσκολιών λειτουργίας και συνεχούς υποβάθμισης των υπαρχόντων.
2. Δηλώνει ότι η δημιουργία Μονοτμηματικής Σχολής με αντικείμενο τον Τουρισμό δεν βρίσκει καταρχήν αντίθετο το Σώμα, υπό τους εξής αυτονόητους όρους και προϋποθέσεις: α. Θα εξασφαλιστεί το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, καθηγητές, διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) και διοικητικό προσωπικό, και οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για τη σωστή, με διεθνή πρότυπα λειτουργία, της Σχολής. Β) Θα γίνει σεβαστή η αυτονομία του Ιδρύματος να ορίζει τα ακαδημαϊκά ποιοτικά κριτήρια για όλα τα στάδια της δημιουργίας των Τμημάτων του, που απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ακολουθεί. Για όλα αυτά το υπουργείο θα πρέπει να διασφαλίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης τόσο ως προς τον προϋπολογισμό όσο και ως προς το προσωπικό του.
3. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν δύο Τμήματα: Ένα για Έλληνες φοιτητές (χωρίς επιβολή διδάκτρων) και ένα για ξένους, εκτός Ε.Ε. φοιτητές (με επιβολή διδάκτρων), δεδομένου ότι υφίσταται επαρκές νομοθετικό καθεστώς για τη δημιουργία Μονοτμηματικής Σχολής για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, καθώς με τη διάταξη του εδαφίου γ’ της παραγράφου 11 του άρθρου 33 με τίτλο «Χρονική διάρθρωση σπουδών-Εξετάσεις», του νόμου 4009/2011 (ΦΕΚ Α’ 195/6-9-2011) δύναται με : «γ) Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» να «ορίζεται το ύψος της οικονομικής συμμετοχής για τη φοίτηση στα κανονικά εξάμηνα σπουδών των αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχουν εισαχτεί με το εκάστοτε ισχύον σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για τους Έλληνες». Η άποψη δε αυτή της Συγκλήτου τεκμηριώνεται στην ίδια την αιτιολογική έκθεση του νόμου 4009/2011 σύμφωνα με την οποία με την προαναφερόμενη διάταξη «προβλέπεται η δυνατότητα καθορισμού της οικονομικής συμμετοχής αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Γι αυτόν δεν το λόγο το Σώμα διαφωνεί με τη δημιουργία Τμήματος υπό το νομικό καθεστώς του ΝΠΙΔ.
4. Η Σύγκλητος επισημαίνει ως προς το θέμα της αναμενόμενης αυτοχρηματοδότησης της λειτουργίας της Σχολής μέσω διδάκτρων (για τους αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. φοιτητές) τα ακόλουθα: α) τα γνωστά μεγάλα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, δεν χρηματοδοτούν τα προγράμματά τους μόνο από τα δίδακτρα άλλα και (κυρίως) από τις περιουσίες τους, β) ακόμη και αν μια Σχολή χρηματοδοτηθεί στην έναρξη της λειτουργίας της δεν μπορεί εν συνεχεία να συντηρηθεί μόνο από τα δίδακτρα.
5) Τίθεται τέλος το θέμα της ευθύνης και της δυνατότητας του Πανεπιστημίου να συντηρήσει το κτίριο, που τυχόν παραχωρηθεί, εάν αυτό βρίσκεται εκτός Πανεπιστημιούπολης δεδομένων των σημερινών συνθηκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ίδρυμα ως προς το προσωπικό και τις χρηματοδοτήσεις του. Είναι επίσης αυτονόητο ότι πρόσβαση στις βασικές υποδομές του Πανεπιστημίου, όπως η Βιβλιοθήκη και το Εστιατόριο, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη λειτουργία των ακαδημαϊκών μονάδων εντός της Πανεπιστημιούπολης. Ως εκ τούτου η Σύγκλητος θεωρεί αναγκαία την οικονομική διασφάλιση των εγκαταστάσεων της Μονοτμηματικής Σχολής, ώστε αυτή να λειτουργήσει εντός της Πανεπιστημιουπόλεως.
Η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να διαβιβάσει την απόφασή της άμεσα: Α) στο Συμβούλιο τηου Ιδρύματος, β) στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, γ) στην υπουργό Τουρισμού, δ) στον Δήμαρχο Ρεθύμνου και ε) στον Περιφερειάρχη Κρήτης».