«Άγονος» παραμένει ο αγώνας των γονέων παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών παιδιών με αυτισμό στο Ρέθυμνο, αφού τα συνεχή αιτήματά τους για τη δημιουργία των αναγκαίων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δομών για όλες τις κατηγορίες και τις ηλικίες ατόμων με διαφόρων τύπου ψυχικά ή σωματικά ζητήματα δεν έχουν βρει γόνιμο έδαφος.
Δεκάδες οικογένειες στο Ρέθυμνο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς τη διαχείριση του πολύ μεγάλου χρόνου που τα παιδιά είναι αναγκασμένα να μένουν σπίτι αλλά και αξιοποίησης των διαφόρων δεξιοτήτων που διαθέτουν.
Ενώ υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και πολλά παραδείγματα δομών για να δημιουργηθούν αντίστοιχες στο Ρέθυμνο, οι τοπικοί φορείς δεν έχουν μέχρι στιγμής δει το θέμα με το ενδιαφέρον που θα μπορούσαν και θα έπρεπε.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Κλάδου, επισήμανε ότι η έλλειψη δομών σε συνάρτηση με την οικονομική αδυναμία που ταλαιπωρεί τις περισσότερες οικογένειες λόγω ύφεσης και κρίσης, προκαλούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον μέσα στα περισσότερα σπίτια οικογενειών παιδιών με διάφορες αναπηρίες.
Πάγιο αίτημά τους είναι να δημιουργηθούν στο Ρέθυμνο εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τα ΑμεΑ, τα οποία θα μπορούν να δεχθούν παιδιά τις απογευματινές ώρες και κυρίως το καλοκαίρι, που τα ειδικά σχολεία παραμένουν κλειστά.
Ειδικά για τα εργαστήρια η κ. Κλάδου επισήμανε, ότι η δομή του ΚΕΦΥΑΘ στο κτίριο του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που αποτελεί μια καλή πρωτοβουλία, δεν επαρκεί, καθώς έχει περιορισμένες δυνατότητες, όπως άλλωστε και ο Σύλλογος «Αγάπη» με την τεράστια προσφορά αλλά επίσης με συγκεκριμένες δυνατότητες παρέμβασης.
Τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονα, πολυδύναμα ειδικά εργαστήρια, που θα δίνουν σημαντικές δυνατότητες να αναπτύξουν τα παιδιά τις δεξιότητές τους ή απλά να απασχοληθούν δημιουργικά.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ειδικών θερινών κατασκηνώσεων για τα παιδιά αυτά, θα αποτελούσε μια ουσιαστική παρέμβαση. Όμως καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί, ακόμα και από ιδιώτες, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοιες μονάδες, οι οποίες θα προσφέρονταν με κατάλληλα προγράμματα να απασχολήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα παιδιά ΑμεΑ, τα οποία σήμερα είναι αναγκασμένα να μένουν κλεισμένα στο σπίτι τους σε αντίθεση με τα υγιή.
Άλλη μία αναγκαία δομή που πρέπει να δημιουργηθεί είναι ένας ξενώνας ημερήσιας ή ολιγοήμερης φροντίδας ΑμεΑ, όπως αντίστοιχα υπάρχουν για τους ηλικιωμένους. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν που να αφήσουν για λίγες ώρες ή για λίγες ημέρες τα μέλη τους ΑμεΑ σε μια ασφαλή δομή, προκειμένου να ανταποκριθούν σε έκτακτες ή τακτικές ανάγκες τους. Μια τέτοια δομή θα ανακούφιζε πολλές οικογένειες που έχουν σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους ακόμα και για τα πιο απλά και τα δεδομένα για τους πολλούς.
«Κάνουμε μεγάλο αγώνα για το σκοπό αυτό» είπε η κ. Κλάδου για να τονίσει ότι «Κύριο μέλημα και στόχος του συλλόγου μας είναι η δημιουργία ξενώνα, καθώς και κέντρου ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αυτισμό, που είναι απαραίτητος για τη διαβίωση ενήλικων ατόμων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές».
Επίσης τίθεται θέμα για τη δημιουργία μονάδας προστατευόμενης εργασίας, δομή πολύ συνηθισμένη σε άλλες περιοχές και κυρίως στο εξωτερικό, που αφορά στη λειτουργία ενός κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου, στον οποίο τα ΑμεΑ αναπτύσσουν επαγγελματικά τις δεξιότητές τους, όπως για παράδειγμα στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων ή στην κατασκευή καλλιτεχνικών έργων ή σε διάφορα άλλα επαγγέλματα που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν, αλλά με ασφάλεια και κατάλληλες συνθήκες, χώροι δηλαδή, που είναι δύσκολο να δημιουργήσει μεμονωμένα κάθε άτομο με αναπηρία.
Επιπλέον, αναγκαιότητα αποτελεί η ίδρυση μόνιμης μονάδας ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, καθώς όλα τα παιδιά του Ρεθύμνου για την παραμικρή γνωμάτευση αναγκάζονται να μετακινηθούν στους γειτονικούς νομούς.
«Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις μονάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της παρέμβαση που υλοποιείται στο Ρέθυμνο από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού» είπε η κ. Κλάδου για να επισημάνει ότι «Με την ολοκλήρωση όμως του προγράμματος θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουν οι οικογένειες των παιδιών ΑμεΑ τις συχνές μετακινήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά».
Τέλος για πολλοστή φορά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό Ν. Ρεθύμνου κ. Ειρήνη Κλάδου τονίζει την ανάγκη να ανεγερθούν σύγχρονα και ασφαλή κτιριακά συγκροτήματα για τη στέγαση των ειδικών εκπαιδευτηρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που σήμερα συστεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στα Περιβόλια.
«Το έχουμε ζητήσει πολλές φορές και το λέμε εδώ και πολλά χρόνια. Όμως κανένας δεν καταλαβαίνει πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά με σωστές υποδομές και κατάλληλο εξοπλισμό» κατέληξε η κ. Κλάδου, η οποία επισήμανε ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και προοπτικές για το μέλλον τους.