Με δυσκολία γίνεται τον τελευταίο μήνα η προμήθεια φαρμάκων από τα φαρμακεία του νομού, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι ελλείψεις αφορούν τόσο σε φάρμακα που συνυπογράφουν οι γιατροί όσο και σκευάσματα που μπορούν να τα αγοράσουν οι πολίτες και χωρίς συνταγή.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, η οποία δείχνει να επιδεινώνεται, είναι οι φαρμακοποιοί να δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί, ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς περιορίζοντας τη συνταγή, είτε να τους παραπέμπουν πίσω στον γιατρό για αλλαγή αγωγής σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ούτε γενόσημα για να εξυπηρετήσουν του ασθενείς. Πολλές φόρες όμως στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα. Μάλιστα η αναζήτηση των φαρμάκων γίνεται όχι μόνο εντός πόλης αλλά και σε άλλους νομούς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου οι ελλείψεις αφορούν κάθε λογής σκευάσματα, από αντιπυρετικά μέχρι καρδιολογικά, αντικαταθλιπτικά κτλ: «Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων είναι σοβαρό και δεν αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων. Συνολικά έχουμε ελλείψεις σε 150 φάρμακα. Φανταστείτε ότι έχουμε έλλειψη σε αντιπυρετικά σε καρδιολογικά, αντικαταθλιπτικά, ψυχιατρικά, εισπνεόμενα κ.τ.λ . όταν το φάρμακο δεν έχει γενόσημο και είναι αναντικατάστατο ψάχνουμε να το βρούμε από συναδέλφους και εξυπηρετούμε μερικώς τη συνταγή -δηλαδή σε μικρότερες ποσότητες- αντί για δυο τρία κουτιά δίνουμε ένα σε κάθε ασθενή. Αν υπάρχει φάρμακο άλλης εταιρίας δίνουμε από εκεί. Ωστόσο είναι πολύ σοβαρές οι ελλείψεις», τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο Κώστας Βαρδιάμπασης.
Οι ελλείψεις φαρμάκων, όπως επισημαίνουν ο φαρμακοποιοί, έχουν εξελιχτεί σε ένα διαχρονικό ζήτημα που ταλανίζει τα ελληνικά φαρμακεία. Ένα πρόβλημα το οποίο οφείλεται τόσο σε ελλείψεις φαρμάκων σε διεθνές επίπεδο, όπου διαπιστώνεται ότι λόγω της αύξησης των αναγκών διεθνώς πολλές παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος. Εκτιμήσεις από το εξωτερικό αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 150 σκευάσματα. Η άλλη αιτία που υποστηρίζεται είναι οι παράλληλες εξαγωγές. Στην Ελλάδα περίπου 250 σκευάσματα, τα οποία έρχονται στη χώρα από τις θυγατρικές των πολυεθνικών φαρμάκου οι οποίες ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς, κατευθύνονται σε άλλες αγορές της Ευρώπης μέσω νόμιμων διαδικασιών. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει από τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων σε όλη την ΕΕ κι έτσι όταν υπάρχει πλεόνασμα μια φαρμακαποθήκη η οποία προμηθεύεται σκευάσματα από φαρμακευτικές, μπορεί να τα εξάγει σε άλλη χώρα, όπου οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις ελληνικές. Ο ΕΟΦ ήδη έχει προχωρήσει σε απαγορεύσεις εξαγωγών, προκειμένου να περιορίσει τις ελλείψεις στη χώρα.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει ότι:
«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να επιδεινώνεται σε μεγάλο βαθμό, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
Εξάλλου, με ανακοίνωση και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας «εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας».
Όπως σημειώνει, «η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους.
Για τον λόγο αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης στο εξής οι φαρμακοποιοί σε πανελλαδικό επίπεδο θα αποστέλλουν κάθε δεκαπέντε ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τη λίστα με τα φάρμακα που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται για μια μορφή καταγγελίας όπως εξήγησε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ήδη στείλει αναφορά ελλειπτικών φάρμακων στον ΕΟΦ και στο εξής σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας θα προχωράμε σε αναφορά των ελλείψεων που ουσιαστικά η αναφορά αυτή θα έχει μορφή καταγγελίας με τη λίστα των φαρμάκων που δεν μας προμηθεύουν οι φαρμακοβιομηχανίες σε επαρκείς ποσότητες», είπε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Στο Ρέθυμνο το 2ο συνέδριο βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, θα φιλοξενήσει, στο Ρέθυμνο, το 2ο Συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το γενικό...