«Περί του Ρεθέμνους και όχι μόνο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Μαρία Κουτσουράκη, στο καλλιτεχνικό της εργαστήρι, στην οδό Τζανέ Μπουνιαλή, στο γραφικό στενό σοκάκι στα «Πεταλάδικα».
Φωτογραφίες ιδιαίτερες που προκαλούν τον επισκέπτη να τις κοιτάξει ξανά και ξανά, να τις διερευνήσει, να τις αναλύσει.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην παλιά πόλη του Ρεθέμνους. Τον τόπο μου τον λάτρεψα, και από πάντα τις μεσημεριανές ώρες, με γοήτευε να τριγυρίζω στα στενά της πόλης και να παρατηρώ τα παιχνιδίσματα του ήλιου με το σκοτάδι και τον αχό από τη ζωή των κατοίκων. Μετά προσπαθούσα να τα αποτυπώσω με μολύβι σε χαρτί» λέει η κ. Κουτσουράκη στα «Ρ.Ν.».
Αγαπημένα σοκάκια της πόλης, σημεία που της προκάλεσαν το ενδιαφέρον, αποτύπωσε με σινική μελάνη επάνω σε χαρτί παπύρου η καλλιτέχνης και ζωντάνεψε γλυκές αναμνήσεις εικόνων και ήχων.
Δουλειά 40 χρόνων, βασισμένη σε φωτογραφίες από το παρελθόν είτε δικές της είτε άλλων, σε αναμνήσεις και χάρτες, σε σχέδια που έκανε τη στιγμή ακριβώς που κάτι έβλεπε και την εντυπωσίαζε, της έδινε έμπνευση.
«Το κάθε έργο σινικής μελάνης αφορά κάποιο ιστορικό σημείο. Είναι αποτυπωμένο σε χαρτί παπύρου, και συνοδεύεται από το αντίστοιχο ιστορικό του κείμενο, όπου αναφέρω και τα στοιχεία από τα οποία άντλησα την έμπνευσή μου», ανέφερε.
Στην έκθεση μπορεί το Ρέθυμνο να έχει κυρίαρχη θέση, ωστόσο δεν λείπουν έργα που αφορούν και άλλους τόπους της Ελλάδας μας, όπου ταξίδεψε. Κι εκεί έχει ακολουθήσει τον ίδιο ακριβώς τρόπο: «Βρίσκω φωτογραφίες, βγάζω φωτογραφίες, σχεδιάζω επί τόπου, απομονώνω κομμάτια από χάρτες κι έπειτα τα σχεδιάζω, τα ζωγραφίζω» μας ανέφερε.
Η δουλειά της ξεκινάει πρώτα με αρχιτεκτονική αποτύπωση των κτιρίων και μετά τοποθετεί και μνήμες. «Τα ονόματα στα καραβάκια, το καΐκι που μας πήγαινε στη Ζωοδόχο Πηγή, ό,τι θυμάμαι, ό,τι μαζεύω και από άλλο» μας είπε.
Έτσι έχει ταξινομήσει τους φακέλους της ανά κατηγορία και τους θέτει στη διάθεση του κοινού, που θέλει να επισκεφθεί τον χώρο, στον οποίο βρίσκονται τα έργα της.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κ. Μαρία Κουτσουράκη στα «Ρ.Ν.»: «Ξεκίνησα από την επιθυμία μου να βλέπω την πατρίδα μου ενωμένη και ελεύθερη. Έδεσα όλη την Ελλάδα, έκανα δέκα φακέλους που ξεκινάνε από την πόλη μου και τελειώνουν στην ελληνική κληρονομιά».
Όσο για τα θέματα που την εμπνέουν και υπάρχουν μέσα στην έκθεσή της, μας απαντά: «Είναι πράγματα που έχουν χαθεί. Το φαρικό δίκτυο της Κρήτης, οι πέτρινοι φάροι οι παλιοί, λιμάνια, οχυρά, γειτονιές, τα τζαμί, πέτρινα γεφύρια. Αυτός είναι και ο τρόπος που χωρίζω τους φακέλους μου».