Σοκαρισμένος είναι ο πλανήτης από τις συγκλονιστικές εικόνες της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό.
Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων (ώρα 09:00 το πρωί Ελλάδος), σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, είναι πάνω από 100 νεκροί και περισσότεροι από 4.000 τραυματίες. «Μέχρι στιγμής, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας», διευκρίνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Τζορτζ Κατάνεχ, δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς. Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι που ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Λιβάνου έκανε λόγο για 78 ανθρώπους που είχαν χάσει τη ζωή τους. Αρκετοί από τους χιλιάδες τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων που πιθανόν βρίσκονται κάτω από συντρίμμια μετά τις απανωτές εκρήξεις σε εργοστάσιο με πυροτεχνήματα κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού.
2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στην αποθήκη
Η δύναμη της έκρηξης, που έγινε στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές με την πόλη της Βηρυτού να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Οπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, στην αποθήκη όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη υπήρχαν αποθηκευμένοι εδώ και έξι χρόνια 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, παρατημένοι και δίχως μέτρα προφύλαξης. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.
«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες το βράδυ, και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες για τους υπευθύνους αυτής της απίστευτης τραγωδίας.
«Δεν θα αναπαυτούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.
Οι Αρχές της χώρας απέκλεισαν προς το παρόν το σενάριο της τρομοκρατίας, με τον υπουργό Εσωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από νιτρικό αμμώνιο.
Ψάχνουν για αγνοούμενους στα συντρίμμια
Από την ισχυρότατη έκρηξη στη Βηρυτό δημιουργήθηκε ένα τεράστιο «μανιτάρι», όπως κατέγραψαν και οι εικόνες από τα κινητά πολιτών. Το αποτέλεσμα ήταν το ωστικό κύμα που ακολούθησε να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, έξω από το λιμάνι όπου βρισκόταν η αποθήκη. Κτίρια που βρίσκονταν κοντά καταστράφηκαν ολοσχερώς, με αρκετό κόσμο να θεωρείται πως βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια. «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών», είπε στο Reuters o υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν.
Ακούστηκε ως την Κύπρο, έμοιαζε με τη Χιροσίμα
Χαρακτηριστικό της έντασης της ισχυρότατης έκρηξης στη Βηρυτό είναι το γεγονός ότι ακούστηκε ως την Κύπρο! Η δύναμη των εκρήξεων στην αποθήκη ήταν τόσο ισχυρή, που έφτασε σε ακτίνα περίπου 200 χιλιομέτρων (απόσταση που χωρίζει τη Βηρυτό από τις κυπριακές ακτές), με αρκετούς Κύπριους μάλιστα να παίρνουν τηλέφωνο στην αστυνομία και να καταγγέλλουν πως ακούστηκε έκρηξη!
Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της έκρηξης και της κατάστασης στην πόλη από τον κυβερνήτη της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, που έκανε λόγο για «εθνική καταστροφή». «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Εφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό. Ευχόμαστε να βρεθεί ο υπεύθυνος», είπε με δάκρυα στα μάτια.
Ζημιές και τραυματίες σε πρεσβείες και πολεμικά πλοία
Από τις δύο ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν, οι καταστροφές σε κτίρια και γραφεία ήταν τεράστιες. Ολοσχερώς καταστράφηκαν τα γραφεία της Daily Star στην περιοχή, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στη γερμανική πρεσβεία, αλλά και στην πρεσβεία της Κύπρου.
Στην κυπριακή πρεσβεία τραυματίστηκε ελαφρά μάλιστα η επιτετραμμένη της πρεσβείας, ενώ και προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας έχει τραυματιστεί. Ελαφρά έχουν τραυματιστεί και Βρετανοί διπλωμάτες.
Πιο σοβαρά είναι τα πράγματα για πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στην περιοχή. Από την έκρηξη σημειώθηκαν αρκετές ζημιές, ενώ έχουν τραυματιστεί κυανόκρανοι, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά, όπως ενημέρωσε ο ΟΗΕ. Δεν δόθηκαν στοιχεία όμως για τον αριθμό των τραυματιών ή η εθνικότητά τους.
Με τους τραυματίες να είναι χιλιάδες, στα νοσοκομεία της πόλης της Βηρυτού επικρατούσαν σκηνές απόλυτου χάους. Οι γιατροί δεν είχαν πού να βάλουν τους τραυματίες από την έκρηξη, με πολλούς από αυτούς να μεταφέρονται με σοβαρά τραύματα. Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου «Ραφίκ Χαρίρι» είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από γυαλιά, ενώ γίνεται έκκληση για αίμα, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών.
Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης
Οι σοκαριστικές εικόνες από την έκρηξη στη Βηρυτό έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, με πάνω από 1,5 εκατομμύρια αναρτήσεις να έχουν γίνει στο Τwitter. Οι εικόνες της έκρηξης, αλλά και της καταστροφής που ακολούθησε, έφεραν κύμα συμπαράστασης όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από ηγέτες ξένων κρατών.
Η Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη» από τις ειδήσεις και τις εικόνες που μεταδίδονται από τον Λίβανο και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσφέρει τη στήριξή της στη χώρα, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του, Μισέλ Αούν, όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπόρις Τζόνσον μέσω Τwitter ανέφερε: «Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε συγκλονίζουν. Όλες οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου στα θύματα της καταστροφής. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους και στους Βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων».
Μητσοτάκης: Έτοιμη να παράσχει βοήθεια η Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον λαό του Λιβάνου για την αδιανόητη τραγωδία και σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».
«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον λαό του Λιβάνου, ειδικά στις οικογένειες που υπέστησαν απώλειες, και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας», ανέφερε μέσω Τwitter.
: Για επίθεση μίλησε ο Τραμπ
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι οι πολύνεκρες εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου «μοιάζουν με φρικτή επίθεση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έκανε το σχόλιο αυτό κατά την έναρξη της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για έκρηξη «βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις «αξιωματούχων». «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο», τόνισε ο Τραμπ. «Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Μοιάζει με φρικτή επίθεση», πρόσθεσε.