Με το νέο συμφωνικό ποίημα του Μπάμπη Πραματευτάκη «Σπονδή στο Μεγαλώνυμο Αρκάδι», θα ξεκινήσει το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που οργανώνει η Παγκρήτιος Ένωση για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων της Αρκαδικής Εθελοθυσίας.
Η εκδήλωση που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00 στο θέατρο «Παλλάς» της Αθήνας και τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Εκδηλώσεων για να τιμηθεί η Αρκαδική Εθελοθυσία και έχει την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Το δεύτερο μέρος θα είναι αφιερωμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική, με ερμηνευτές τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Βασίλη Σκουλά και Αντώνη Μαρτσάκη, συνοδεία των συγκροτημάτων τους, καθώς και σε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς από τον λαογραφικό όμιλο «Κρήτες» του Γιώργου Πετράκη. Συμμετέχει η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία της Παγκρητίου Ενώσεως.
Με τη νέα του αυτή σπονδή στην υψηλή τέχνη ο Μπάμπης Πραματευτάκης εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής. να ολοκληρώσει το έργο του για το Αρκάδι, που είχε παρουσιάσει σε πρώτη μουσική γραφή στην αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας.
Ένα σχεδίασμα για το Αρκάδι είχε παρουσιάσει το 1955 με την πρώτη εκείνη ορχήστρα που είχε δημιουργήσει, προάγγελο της πειραματικής συμφωνικής ορχήστρας. Το έργο είχε επαινεθεί και μάλιστα σε πρωτοσέλιδα σχόλια από τους κορυφαίους της τοπικής δημοσιογραφίας της εποχής. Η πρώτη εκείνη παρτιτούρα έχει χαθεί. Πριν από δύο χρόνια ο μεγάλος μας συνθέτης που επιμένει να ζει και να δημιουργεί στον τόπο του, αποφάσισε να ασχοληθεί με το αγαπημένο του θέμα που προκαλούσε πάντα την έμπνευσή του.
Η συνέχεια μας δίδεται από την στενή συνεργάτιδά του κυρία Εύα Λαδιά, που υπογράφει το λιμπρέτο στα περισσότερα από τα συμφωνικά έργα του Μπάμπη Πραματευτάκη, η οποία αναφέρει:
«Ήταν μια ακόμα ανεπανάληπτη εμπειρία η συνεργασία με τον κ. Πραματευτάκη για το έργο «Σπονδή στο μεγαλώνυμο Αρκάδι». Ο εμπνευσμένος μας συνθέτης ως γνωστόν οδηγεί ακούσια τους συνεργάτες του σε «ωκεάνειες» περιπέτειες πνευματικών αναζητήσεων. Κάπου αισθάνεσαι ότι δεν αντέχεις να συνεχίσεις. Είναι τόσο ισχυρό το άκουσμα που ο στίχος δύσκολα μπορεί να πλαγιάσει σε τόσο μεγαλειώδεις μουσικές σκέψεις. Εκείνος όμως έχει πάντα τον τρόπο να σε οδηγεί στις ψηλότερες κορφές. Και στη νέα μας αυτή δημιουργία αρκετά κείμενα «πετάχτηκαν», κάποιες ιδέες ακυρώθηκαν αρκετές φορές μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι όπως πάντα μόλις άκουσα πως φτάσαμε στο τέλος, ένοιωσα και πάλι περιούσια σε γνώση και καλλιτεχνική ευδαιμονία… Από το λιμπρέτο και ανταποκρινόμενη στη ροή που ήθελε ο συνθέτης δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω μικρό απόσπασμα από την «Παντέρμη Κρήτη» του Παντελή Πρεβελάκη, ένα απόσπασμα από γνωστό έργο του Κώστα Απανωμεριτάκη που είχε γράψει ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από το ολοκαύτωμα της ιεράς μονής Αρκαδίου και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και το περίφημο ποίημα του αείμνηστου Μιχάλη Καυκαλά, που είχε γραφτεί για τον πανελλήνιο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Νομαρχία Ρεθύμνου, επί θητείας Βασιλικής Μόσιαλου το 1988.
Το αποτέλεσμα φαίνεται πως βοήθησε το Μπάμπη Πραματευτάκη να ολοκληρώσει ένα ακόμα έργο, που καθώς λένε οι πιο κατάλληλοι να κρίνουν, αποτελεί μια από τις πιο εμπνευσμένες δημιουργίες του…»
Όσο για τον κ. Μπάμπη Πραματευτάκη, δεν έχει παρά λόγια καλά για όλους τους συντελεστές, που είναι: Η ορχήστρα Simfonietta Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη, με σολίστες τους Σωτήρη Δογάνη και Ρωμανό Σκουμπουρδή, η χορωδία της Τραπέζας της Ελλάδος, υπό τη διδασκαλία του Κωνσταντίνου Ευαγγελάτου και ο Γιώργος Παρτσαλάκης στον ρόλο του αφηγητή.
Και δηλώνει ικανοποιημένος που με τη «Σπονδή στο μεγαλώνυμο Αρκάδι» κλείνει τον κύκλο των συμφωνικών του έργων που αναφέρονται στις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Κρήτης. Μια προσπάθεια που έχει δικαιωθεί καταξιώνοντάς τον στο μουσικό στερέωμα παρά την προσπάθειά του να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφιερωμένος στην τέχνη του και μόνο.