Μικρή καθυστέρηση καταγράφεται αυτές τις ημέρες στην έναρξη του προγράμματος των «σχολικών γευμάτων», η υλοποίησή του επρόκειτο να ξεκινήσει φέτος στις 10 Οκτωβρίου, δίδοντας ανάσα σε πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται να παρέχουν στα παιδιά τους που φοιτούν στα σχολεία, ακόμα και το φαγητό.
Όλο αυτό το διάστημα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, τηρεί στάση αναμονής μέχρις ότου να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας η διευθύντρια της υπηρεσίας, Ευαγγελία Μαντά.
Σύμφωνα με τα όσα τόνισε η κα Μαντά, το εν λόγω πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στην διάρκεια του Οκτωβρίου, ενώ τα στοιχεία της υπηρεσίας της δείχνουν ότι μέχρι στιγμής 1.400 μαθητές δώδεκα δημοτικών σχολείων του Δήμου Ρεθύμνου, θα εξασφαλίσουν καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής περιόδου, το μεσημεριανό τους φαγητό. Το εν λόγο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
Σε επίπεδο Κρήτης μάλιστα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί για να συμμετέχουν 51 συνολικά σχολεία από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι 12 από αυτά τα δημοτικά είναι στον μητροπολιτικό δήμο του νομού μας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρακάτω σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: 1ο, 9ο, 10ο, 1ο δημοτικό σχολείο Ατσιπόπουλου, δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου, δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου, δημοτικό σχολείο Πρινέ, δημοτικό σχολείο Επισκοπής, δημοτικό σχολείο Αρμένων, δημοτικό σχολείο Γερανίου, δημοτικό σχολείο Γωνιάς και δημοτικό σχολείο Ρουσοσπιτίου.
«Γνωρίζοντας από το καλοκαίρι την υλοποίηση αυτού του προγράμματος κατά τη νέα σχολική περίοδο, είχαμε ειδοποιήσει έγκαιρα τους γονείς των μαθητών μας, ώστε να μας ενημερώσουν εάν συναινούν για την συμμετοχή των παιδιών τους στο εν λόγω πρόγραμμα. Έτσι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το υπουργείο, οι μερίδες φαγητού για τα σχολεία του Ρεθύμνου είχαν υπολογιστεί σε 1.545. Όμως, επειδή κάποιοι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών δεν επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους, όπως μας είπαν, να συμμετέχουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα, οι μερίδες μειώθηκαν στις 1.400. Κάτι το οποίο ενδεχομένως να σημαίνει ότι ίσως και να αυξηθεί ο αριθμός των σχολείων που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και έτσι αντί για δώδεκα σχολεία που είναι σήμερα ενταγμένα, να γίνουν δεκατρία ή δεκατέσσερα. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε το επόμενο διάστημα, οπότε και εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η Ευαγγελία Μαντά.
Η Ευαγγελία Μαντά μίλησε επίσης και για την προσπάθεια που κατέβαλε εξαρχής ο μητροπολιτικός Δήμος, ώστε να εντάξει στο πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων» όσες περισσότερες σχολικές μονάδες πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Και αυτό με σκοπό -όπως είπε- να ανακουφιστούν οικονομικά οι οικογένειες των μαθητών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες.
Στο σημείο αυτό η κα Μαντά επεσήμανε χαρακτηριστικά τα παρακάτω: «Τα σχολεία στα οποία θα υλοποιείται φέτος το πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων» δεν διαθέτουν κατά κύριο λόγο κυλικεία. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια από τον Δήμο να εντάξει στο πρόγραμμα υποβαθμισμένες -κατά κάποιο τρόπο- περιοχές και γενικότερα περιοχές που υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όχι μόνο οικονομικές, αλλά ακόμα και απόστασης του σχολείου από τις περιοχές κατοικίας των μικρών μαθητών.
Θεωρώ πάντως πως πρόκειται για μία πολύ καλή προσπάθεια, καθώς τα δημοτικά που διαθέτουν κυλικεία, μπορούν να παρέχουν στους μαθητές πρωινό για παράδειγμα, ενώ με αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά αυτά θα εξασφαλίζουν και το μεσημεριανό τους γεύμα».
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων, με την σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους.
Τι περιλαμβάνουν τα «σχολικά γεύματα»
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων» στόχο έχει την αντιμετώπιση -όσο το δυνατόν καλύτερα- των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.
Το μενού του προγράμματος -που αφορά και στις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας- περιλάμβανε ενδεικτικά: μπιφτέκια μοσχαρίσια, κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ομελέτα, φιλέτο ψαριού (βακαλάος, παγκάσιους, πέρκα, ή γλώσσα), μακαρόνια με κιμά, φασολάκια ή μπριάμ, σπανακόπιτα, όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) και άλλα.
Εν αναμονή και για το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος
Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής τηρεί αυτό το διάστημα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και για την έναρξη ενός ακόμα προγράμματος που φέτος, σύμφωνα με την κα Μαντά, θα υλοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 26 συνολικά σχολικές μονάδες του Νομού μας.
Ο λόγος για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, που είναι προϊόντα τα οποία θα προέρχονται από παραγωγούς της Κρήτης.
Το πρόγραμμα αυτό -που στοχεύει στην «γνωριμία» των μικρών μαθητών με την υγιεινή διατροφή- δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί σε κάποια από τα δημοτικά που θα συμμετέχουν και στο πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων», ενώ θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να συμμετέχουν σε αυτό και όλα τα μεγάλα σχολεία της πόλης.
Χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό η Ευαγγελία Μαντά παρατήρησε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Αυτό είναι ένα άλλο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας που ξεκίνησε πέρυσι και στόχο έχει να «μεταφέρει» στους μαθητές υγιεινές γαστρονομικά συνήθειες. Πάντως αυτό που είδαμε στην πράξη κατά την περυσινή σχολική περίοδο, ήταν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που έφταναν στα σχολεία μας ήταν ολόφρεσκα και πολύ καλά ποιοτικά. Μάλιστα τα προϊόντα αυτά προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στηρίζεται έτσι και η τοπική παραγωγή».