«Μουδιασμένη» παραμένει η αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη, με τις τιμές να παραμένουν καθηλωμένες και τις αγοραπωλησίες να είναι ελάχιστες. Οι συνέπειες της περσινής καταστροφικής χρονιάς για το βασικό προϊόν της Κρήτης, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ζημία η τοπική οικονομία, εξακολουθούν να είναι ορατές, αφού οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου κυμαίνονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα συνηθισμένα, ενώ εξαιτίας της τιμής πώλησης του κιλού, που διατηρείται στα 2,50 έως 2,70 ευρώ, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), αρκετοί ντόπιοι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο έχει χάσει την αξία του και προτιμούν να διατηρούν αποθηκευμένες τις ποσότητες που διαθέτουν. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, επιδεινώνει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη φετινή σοδειά ελαιολάδου, που αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένη έναντι της περσινής.
Σε ότι αφορά τις τιμές, σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., η ανοδική τάση που καταγράφεται σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως στην Ισπανία, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την Ελλάδα, όπου οι αγοραπωλησίες είναι μειωμένες, εξαιτίας αφενός των περιορισμένων αποθεμάτων και αφετέρου της ελπίδας των παραγωγών, οι οποίοι διαθέτουν ποσότητες, για καλύτερες τιμές στο προσεχές χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, παρά την πολύ μικρή ανάκαμψη των τελευταίων ημερών, στην Κρήτη γενικά παρατηρείται «απραξία», με τις μισές περίπου επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς να μην αγοράζουν ελαιόλαδο.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., κ. Νίκος Μιχελάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Αυτές τις μέρες παρατηρούμε να υπάρχει κάποια κίνηση, ωστόσο γενικότερα δεν γίνονται αγοραπωλησίες στην Κρήτη. Οι παραγωγοί δεν πωλούν σε αυτές τις τιμές και οι ποσότητες που υπάρχουν είτε προορίζονται για αυτοκατανάλωση είτε παραμένουν αποθηκευμένες».
Θετικές εκτιμήσεις για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο
Αναφορικά με τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, με βάση την μέχρι στιγμής πορεία της καρποφορίας των δέντρων, οι ποσότητες ελαιολάδου που πρόκειται να παραχθούν θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες συγκριτικά με πέρσι, αλλά και πάλι δεν θα προσεγγίσουν τις αυξημένες ποσότητες του παρελθόντος.
Ελαιοκομικοί φορείς, αρμόδιες υπηρεσίες και τοπικοί παραγωγοί επισημαίνουν ότι ο Νομός Ρεθύμνου δεν θα δεχτεί το πλήγμα της σεζόν 2013, που η σοδειά «βυθίστηκε» στους 4.000 τόνους περίπου, από 15.000-16.000 τόνους που κυμαίνεται κατά τις «γεμάτες» σεζόν, αλλά με δυσκολία η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 10.000 τόνους, καθώς υπάρχουν περιοχές που εμφανίζουν ισχυρή μείωση στην καρπόδεση.
Γενικότερα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), στην Ελλάδα η παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά καλή παντού και ιδιαίτερα στο νησί μας, παρά τα τοπικά προβλήματα και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Φέτος, στην Ελλάδα αναμένεται μια υψηλή παραγωγή καλής ποιότητας, που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 300.000 τόνους, ενώ στην Κρήτη η παραγωγή είναι πιθανό να υπερβεί τους 100.000 τόνους.
Καθοριστικής σημασίας ζήτημα για την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής, αποτελεί η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Οι παραγωγοί επισημαίνουν την ανάγκη της σωστής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου, εκφράζοντας «ενστάσεις» σχετικά με τον τρόπο που εκτελείται το έργο και την αποτελεσματικότητα που τελικά έχει η προσπάθεια καταπολέμησης των ασθενειών των ελαιοδέντρων.
Για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε: «Η χρονιά που έρχεται δείχνει να είναι καλή. Όχι παντού, διότι υπάρχουν περιοχές με βεντέμα, αλλά υπάρχουν και άλλες περιοχές που δεν έχουν, ωστόσο αν εξελιχθούν καλά τα πράγματα θα έχουμε μια καλή παραγωγή της τάξεως των 100.000 τόνων σε όλη την Κρήτη.
Η παραγωγή, βέβαια, θα εξαρτηθεί τόσο από το αποτέλεσμα της δακοκτονίας όσο και από την ξηρασία που θα έχουμε στο νησί».