Μακριά από την αγκύλωση σε ξενόφερτα πρότυπα ανάπτυξης πρέπει να αξιοποιήσουμε σχέδια και συστήματα που αναφύονται από τα ελληνικά δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Ακανθώδες πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί η ανεργία, όχι ως συνολικό μέγεθος 1.500.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι, πτυχιούχοι που δεν εργάζονται και πρέπει να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Πρέπει να εμβαθύνουμε στο πρόβλημα και να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια που το προκάλεσαν.
Είναι προφανές πως η συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και εκτίναξε στα ύψη τον αριθμό των ανέργων. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και χιλιάδες ανθρώπων βρέθηκαν άνεργοι ξαφνικά, ιδιωτικές εταιρείες έπαψαν να υφίστανται, ενώ δεν δημιουργήθηκαν νέες στη θέση τους οι οποίες θα προέβαιναν σε νέες προσλήψεις. Την ίδια στιγμή, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί δεν προσελάμβαναν νέο προσωπικό, συμβάσεις του δημοσίου έληγαν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε οδηγήθηκαν σε επαγγελματικό μαρασμό είτε με μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα εξοφλούν τις ταμειακές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να μην περικλείονται στο ήδη υψηλό ποσοστό της ανεργίας. Είναι απόλυτα αποσαφηνισμένο στην κοινή γνώμη ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολυσύνθετο και απαιτεί πολυεπίπεδες λύσεις. Θεωρεί εκ τούτου ότι το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας οι νέοι, επιβάλλεται να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, να διοχετεύσουν τις γνώσεις, τις πρωτοπόρες ιδέες τους αλλά και τη δυναμική τους, σε διάφορους τομείς καθώς και σε σύγχρονες επιχειρηματικές δράσεις.
Από την άλλη πλευρά ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα προέκυψε εκ των έσω, από τα ελληνικά δηλαδή δεδομένα και όχι από την έλλειψη ξένων επενδύσεων στη χώρα. Στρέφεται και προτιμά κατά προέκταση τις ελληνικές επενδύσεις, εκείνες δηλαδή οι οποίες σχεδιάζονται, οργανώνονται και υλοποιούνται από έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές με την απρόσκοπτη αρωγή του κράτους.
Οι κατεξοχήν πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, πρωτογενής τομέας και τουρισμός πρέπει να στηριχτούν και να αναβαθμιστούν ώστε τα παραγόμενα προϊόντα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι ανταγωνιστικές και να διατίθενται στο εξωτερικό μέσω των διεθνών εμπορικών δικτύων.
Πρέπει να επενδύσουμε με σχέδιο και συνέπεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες αξιοποιούν το υπέροχο κλίμα της χώρας μας με την απεριόριστη ηλιοφάνεια και τον αέρα. Και βέβαια, σε άμεση συνάφεια με τα δεδομένα της εποχής και τις ανάγκες της, η επιχειρηματικότητα νοείται με την ευρύτερη έννοια, όχι μόνο της παραγωγής και της διάθεσης στις διεθνείς αγορές αποκλειστικά ελληνικών προϊόντων αλλά και ξένων.
Από έρευνες που διενήργησα στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως διδάσκων-αναλυτής επίσης αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η κοινή γνώμη έχει επίγνωση της ευρύτητας της επιχειρηματικότητας και πόσο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας. Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι μπορούν και πρέπει να προσληφθούν άνθρωποι, σε επιχειρήσεις, όχι αποκλειστικά παραγωγής.
πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν. Ηρακλείου