Σειρά μέτρων για την στήριξη του κλάδου του λιανεμπορίου ζητά με επιστολή της προς τους αρμοδίους υπουργούς η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης. Ειδικότερα,, οι έμποροι του νησιού ζητούν μεταξύ άλλων από τους υπουργούς οικονομικών, ανάπτυξης και περιβάλλοντος την μείωση του ΦΠΑ , την επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων χωρίς τόκους και επιδότηση κατα 50% του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αναλυτικά, στην επιστολή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης αναφέρει:“ Μετά από την τεράστια κρίση οικονομίας & πανδημίας που ποτέ δεν είχε συμβεί παρά μόνο σε παγκόσμιους πολέμους, κρίσεις προσφοράς & ζήτησης και τα καταγραφέντα στοιχεία καταδείχνουν, το ιδιωτικό χρέος και το δημόσιο χρέος να έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.
Είναι αδύνατον με αυτή τη ρευστότητα κοινωνίας & οικονομίας, με καλπάζοντα πληθωρισμό με κυρίως εξωγενείς παράγοντες και με τα πραγματικά εισοδήματα να πιέζονται χωρίς δημοσιονομικές στηρίξεις, να ανταπεξέλθουν οι αγορές.
ΜΕ ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΑΜΕ:
Η επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν όλες οι επιχειρήσεις, να γίνει μη επιστρεπτέα, για τις μικρές επιχειρήσεις και για ποσά τουλάχιστον κάτω των 30.000 ευρώ. Για πάνω από ποσά και μετά τις εξαγγελίες για -50% επιστροφής, κλιμακωτά να μειωθούν οι επιστρεπτέες πάνω από το -50%.
Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος & -50% του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, με την μόνιμη κατάργηση του σαν φόρος, που μπήκε πρόσκαιρα και ως συνήθως αποκτά μονιμότητα.
Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για να τροφοδοτεί τις λειτουργικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.
Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.
Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη & ρευστότητα στην οικονομία.
Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του Δημοσίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12000.
Η μείωση του ΦΠΑ είναι πλέον επιτακτική για όλο το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και πρέπει να το κατανοήσουν και οι θεσμοί. Ετσι θα δημιουργηθεί ρευστότητα στην οικονομία και στη ζήτηση που είναι αναγκαίο και στο σύνολο μέσα από παρένθετες διαδικασίες τα έσοδα του κράτους να βοηθηθούν από το ΦΠΑ.
Επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση.
Να γίνει 2ος κύκλος του μέτρου επιδότησης παγίων δαπανών και άμεση υπαγωγή σε αυτό και των χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων (περίπου 130 χιλιάδες), κυρίως ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα χωρίς υπαλλήλους, που αδικαιολόγητα είχαν εξαιρεθεί και να τύχουν ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, καθώς έχουν πληγεί βάναυσα από τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας, έχουν χάσει τζίρους και υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις
Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του λιανεμπορίου, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, αντίστοιχων με αυτά που εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις των συναδέλφων της εστίασης και του τουρισμού προκειμένου να ορθοποδήσουν. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το εμπόριο είναι κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως όλο το οικονομικό κύκλωμα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αναστολή ρυθμίσεων για οφειλές προς ΔΕΗ, και άλλους ιδιωτικούς παρόχους με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα 24 μηνών, προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν.
Επιδότηση στο 50% της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας
Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων (π.χ. χρεώσεις Δήμου) πέραν της αξίας του ρεύματος, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης.
Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου («Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις) για την αντικατάσταση των των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης, ψυγείων και λαπτήρων.
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ – ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Η χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύθηκε σε απόλυτο αριθμό και σε ποσοστό με το ΑΕΠ. Το χρέος σε τράπεζες, σε εφορίες, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ αγγίζει το 135% στο ΑΕΠ. Τα 2 τελευταία χρόνια πανδημικής κρίσης με πρωτόγνωρα προβλήματα παγκοσμίως προσφοράς και ζήτησης και με ένα πληθωρισμό πολύ υψηλό με εξωτερικούς παράγοντες απώλειας προσφοράς και ζήτησης, δημιουργούν ένα κράμα δυσκολιών στην οικονομία και στην κοινωνία. Η ρευστότητα της κοινωνίας είναι χαμηλή, ο πληθωρισμός τρέχει και το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων τα τελευταία 2 χρόνια αυξήθηκαν και ιδιαίτερα στις μικρές κα πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα βοηθήματα τελείωσαν και επιστρέφομε στην κανονικότητα. ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Το «ξεπάγωμα» των χρεών των αναγκαστικών και μη και με την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς, θα καταγραφούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δημιουργία νέου χρέους. Πρέπει να δημιουργηθούν εγκαίρως και να εφαρμοστούν δημοσιονομικές πολιτικές, όχι μόνο σε αριθμό ρυθμίσεων αλλά και για πολιτικές αναδιάρθρωσης γενναίες του ιδιωτικού χρέους, πριν δημιουργηθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πίεση”.