Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα περιοδεία στα Ανώγεια, όπου επισκέφθηκε σχολικές μονάδες, το Κέντρο Υγείας και το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Δήμου Ανωγείων. Τον κ. A. Ξανθό συνόδευσε στις συναντήσεις του ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης.
Πριν την επίσκεψη στα Ανώγεια, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Κράνας και διαπίστωσε τις μεγάλες ελλείψεις καθηγητών, ακόμα και σε βασικές ειδικότητες. Ενημερώθηκε για τις ιδιαιτερότητες του Σχολείου, τη μεγάλη κοινωνική σημασία της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του σε μια περιοχή που στο παρελθόν είχε καταγράψει υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής, καθώς και για τη φιλότιμη προσπάθεια των λίγων εκπαιδευτικών που υπηρετούν να επιτελέσουν με επάρκεια το παιδαγωγικό τους έργο.
Στο Λύκειο Ανωγείων ο κ. A. Ξανθός ενημερώθηκε για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, καθώς αυτή τη στιγμή υπηρετούν δύο μαθηματικοί, ένας οικονομολόγος, ένας καθηγητής Πληροφορικής κι ένας Αγγλικής Γλώσσας για ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν περίπου εκατό μαθητές. Ανάλογα κενά αναφέρθηκαν και από τη Διεύθυνση του Γυμνασίου Ανωγείων. Συζητήθηκαν, ακόμα, προτάσεις για τη βελτίωση της μεταφοράς των μαθητών, ενώ ο βουλευτής Ρεθύμνου ενημερώθηκε για την ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού των εργαστηριών Πληροφορικής, ο οποίος είναι ανεπαρκής και πεπαλαιωμένος, καθώς και για το πρόγραμμα εφοδιασμού διαδραστικών πινάκων για τα σχολεία από την Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο έχει «παγώσει». Στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων, στο οποίο φέτος θα φοιτούν περίπου 140 μαθητές, αναφέρθηκε ότι λείπουν τρεις δάσκαλοι και όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το γεγονός ότι την περυσινή χρονιά δεν υπήρχε στο σχολείο ούτε γυμναστής ούτε καθηγητής Αγγλικής γλώσσας μέχρι το Μάρτιο όταν, ύστερα από δυναμική κινητοποίηση των γονέων, καλύφθηκε το κενό του καθηγητή Αγγλικών. Τέλος, κλειστό παραμένει όπως και πέρυσι, το 2ο Νηπιαγωγείο Ανωγείων.
Στη συνέχεια, στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων, ο υποδιευθυντής του κ. Εμμ. Τσαφαντάκης και το υπόλοιπο προσωπικό ανέδειξαν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που προκαλεί η μεγάλη έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα εργάζονται μόνο δύο νοσηλεύτριες στο Κ.Υ., η πρωινή βάρδια είναι χωρίς νοσηλευτική κάλυψη, ενώ το πρόγραμμα εφημερίας βγαίνει οριακά χάρις στην απόσπαση γενικών γιατρών από το Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας. Επίσης το προσωπικό του τοπικού τομέα του ΕΚΑΒ αδυνατεί να καλύψει όλο το 24ωρο και η διακομιδή των περιστατικών αρκετές φορές είναι προβληματική. Υπάρχουν προβλήματα συντήρησης του κτιρίου, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των πληροφοριακών συστημάτων, ενώ η προμήθεια αναλώσιμου υλικού είναι ανεπαρκής. Με τη μείωση επίσης των λειτουργικών δαπανών θεωρείται επισφαλής η προμήθεια καυσίμων για τη θέρμανση του Κ.Υ. Τα παραπάνω προβλήματα υποβαθμίζουν συνεχώς τη λειτουργία του Κ.Υ. και την παροχή επαρκών και αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας σε μια ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή του Νομού. Ο κ. Α. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει σε νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση τις ανάγκες στελέχωσης και εξοπλισμού του Κ.Υ. Ανωγείων και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τον καθημερινό αγώνα των εργαζόμενων στην ΠΦΥ και στο ΕΣΥ για την αξιοπρέπεια της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα μας.
Τέλος, ο κ. A. Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης του Δήμου Ανωγείων για τις ανασκαφές του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα και είναι αφιερωμένο στους αρχαιολόγους Γιάννη Σακελλαράκη και Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη. Το Κέντρο στεγάζεται σ’ ένα μοντέρνο εκθεσιακό χώρο με αντίγραφα ευρημάτων από το Ιδαίο Άντρο και τη Ζώμινθο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο των δυο προαναφερθέντων αρχαιολόγων. Ο βουλευτής Ρεθύμνου ξεναγήθηκε με ξεχωριστή ευσυνειδησία και επάρκεια από νέους των Ανωγείων, που προσφέρουν εθελοντική εργασία στο Κέντρο και κατά καιρούς έχουν συμμετάσχει στις ανασκαφές στην περιοχή και οι οποίοι έδωσαν μια πλήρη εικόνα για το ιστορικό των ανασκαφών και την προέλευση των σημαντικών αρχαιολογικών τους ευρημάτων.
Ο κ. A. Ξανθός τόνισε ότι σε μια περίοδο παρατεινόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ανεργίας και φτωχοποίησης των ανθρώπων, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει και να αναβαθμίζει -και όχι να εγκαταλείπει και να απαξιώνει όπως γίνεται μέχρι τώρα- τη δημόσια παιδεία και υγεία, ειδικά στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.