Με τους στίχους του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας να αντηχούν στα σοκάκια της παλιάς πόλης, ανοίγει αύριο τις πύλες του το «27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου». Θεατρικές και μουσικές ομάδες, απαρτιζόμενες από Ρεθεμνιώτες κάθε ηλικίας, θα αποδώσουν μέσα από θεατρικά σκετς και απαγγελίες τους 10.000 στίχους του σημαντικού αυτού έργου της Κρητικής Αναγέννησης, σε μια «σκυταλοδρομία» που θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και θα διαρκέσει για δώδεκα ώρες. Σε κάθε γωνία του Ρεθύμνου θα αναδύεται το άρωμα της αναγέννησης, καλώντας Έλληνες και ξένους περαστικούς, να μην μείνουν απλοί θεατές, αλλά να συμμετέχουν και εκείνοι στην προσπάθεια συλλογικής πολιτισμικής δημιουργίας, διασπείροντας το μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας, της διαλεκτικής των λαών και της αλληλεγγύης, διδαχές που τόσο ανάγλυφα αποτυπώνονται στα αναγεννησιακά ηθικά και πολιτισμικά πρότυπα. Το Φεστιβάλ θεσμός για την πόλη, είναι αφιερωμένο φέτος στον μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, για το έργο του οποίου ο Ερωτόκριτος αποτελούσε πάντα πηγή έμπνευσης.
Κατά τη διάρκεια του «27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ», που θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, τόσο στο Φρούριο της Φορτέτζας όσο και στο Ωδείο Ρεθύμνου θα παρουσιαστούν αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ξεχωριστό ρόλο αναμένεται να έχουν και Ρεθεμνιώτες επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες. Η αυλαία των μουσικών εκδηλώσεων θα ανοίξει αύριο με τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη, στο φρούριο της Φορτέτζας.
Η «αναγέννηση» κοινωνικών προτύπων μιας άλλης εποχής, στόχος των διοργανωτών
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και της ομάδας των εθελοντών του Φεστιβάλ, αναφέρθηκαν στη σημασία της διενέργειας αυτής της γιορτής του Ρεθύμνου και στα μηνύματα που φιλοδόξει να στείλει, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες όπως η σημερινή, συμβάλλοντας ουσιαστικά την αφύπνιση συνειδήσεων και στην «αναγέννηση» αξιών, όπως ο εθελοντισμός και η συνεργασία, δημιουργώντας παράλληλα πρότυπα διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών σχέσεων.
«Η απάντηση του Ρεθύμνου στην κρισιμότητα της περιόδου είναι ο πολιτισμός» ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πέπη Μπιρλιράκη, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα σε όλους τους Ρεθεμνιώτες να συμμετέχουν, να δώσουν πνοή και να δημιουργήσουν ακόμα ισχυρότερα θεμέλια για τη συνέχιση του Φεστιβάλ. «Μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της πατρίδας, το Ρέθυμνο απαντά με πολιτισμό. Αυτό ήξερε να κάνει από την εποχή της Κρητικής και Ευρωπαϊκής Αναγέννησης μέχρι και σήμερα. Το αναγεννησιακό Φεστιβάλ ήταν πάντα το καμάρι της πόλης, ένα φεστιβάλ που τα τελευταία χρόνια έχει πιάσει τον παλμό της κοινωνίας και προσπαθεί να επικοινωνήσει τις τέχνες στον υπόλοιπο κόσμο. Οι επισκέπτες του Ρεθύμνου μένουν εκπληκτικοί, βλέποντας μια ολόκληρη κοινωνία που πάλλεται μέσα στα πολιτιστικά δρώμενα, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που ενώνεται και συμμετέχει στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ και αυτό είναι το σημαντικό. Το μήνυμα για εμάς είναι ότι μένουμε ενωμένοι και μπορούμε και αντιδρούμε σε αυτά που η καθημερινότητα προσπαθεί να μας επιβάλει. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο Νίκο Μαμαγκάκη και γίνεται από όλους τους Ρεθεμνιώτες με αγάπη για όλους του συμπολίτες και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό το Φεστιβάλ θα απολαύσουμε τις επόμενες δέκα μέρες όχι μόνο στην αίθουσα του ωδείου και στο κάστρο αλλά και στις πλατειές των χωριών. Όλοι οι πολίτες θα τραγουδήσουν τον Ερωτόκριτο και θα γίνουν συμμετέχοντες σε όλα τα δρώμενα. Σας περιμένουμε όλους παντού για να απολαύσουμε τα θεάματα του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ» δήλωσε η κυρία Μπιρλιράκη.
Καθοριστική η σημασία των εθελοντών για τη γόνιμη δημιουργικότητα του Φεστιβάλ
Στην πολύ σημαντική συνεισφορά των εθελοντών για τη δημιουργική πορεία του Φεστιβάλ, στάθηκε στις δηλώσεις του ο μουσικοσυνθέτης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Γιώργος Κουμεντάκης, τονίζοντας πως έτσι ενισχύεται η κοινωνική του ταυτότητα. «Φέτος προσπαθούμε να ανανεώσουμε το Φεστιβάλ και επίσης να συμβάλουμε στην προσπάθεια να αποκτήσει μια ταυτότητα πιο κοινωνική, ενσωματώνοντας τους πολίτες του Ρεθύμνου. Για τον λόγο αυτό όλο το πρόγραμμα έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε καθ’ όλη τη διάρκειά του μια άμεση συμμετοχή των πολιτών του Ρεθύμνου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το Φεστιβάλ δεν βασίζεται και δεν διέπεται από ένα μοναδικό πρόσωπο, αλλά υπάρχει μια ομάδα μέσα από την οποία θα δούμε το μέλλον να έρχεται πολύ πιο ανάγλυφο και ουσιαστικό. Στόχος μας είναι αυτή η εθελοντική ομάδα, από του χρόνου κιόλας να αυξηθεί αλλά και να έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στον προγραμματισμό» επεσήμανε.
Αναφερόμενος στις εναρκτήριες εκδηλώσεις και το ζωντάνεμα του έργου του Κορνάρου σε κάθε σημείο της πόλης, ο κ. Κουμεντάκης, ανέφερε ότι αυτό το έργο αναφερόμενο στο παρελθόν, καθώς και ο τρόπος που αποδίδεται από τις ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών καλλιτεχνών, μπορεί να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με το μέλλον. Για το θέμα ανέφερε συγκεκριμένα: «Πολύ σημαντική είναι η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, μια γιορτή για τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή σαράντα ομάδων συλλόγων, ιδιωτών και φορέων, οι οποίες θα καταθέσουν τη δική τους άποψη για τον Ερωτόκριτο. Ο καθένας θα προσπαθήσει με τον δικό του τρόπο να αποτυπώσει αυτό που θεωρεί πως είναι ο Ερωτόκριτος σήμερα. Αν σε αυτό το ποίημα δοθεί μια σημερινή διάσταση, ανοίγεται και ένα κανάλι επικοινωνίας με το μέλλον για να δούμε πώς αυτές οι σημαντικές στιγμές του κρητικού πολιτισμού, και της κρητικής λογοτεχνίας, ποίησης και μουσικής, μπορούν να μας δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα που δεν έχει σχέση με την αρχαιολαγνεία, αλλά με τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτή η προσπάθεια θα καρποφορήσει μονάχα αν μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε τις προσπάθειές μας στους Ρεθεμνιώτες αλλά και στους επισκέπτες της πόλης μας, για να μπορέσει το Ρέθυμνο να ζωντανέψει πολιτιστικά ξανά. Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το συναίσθημα της πόλης μας, που πραγματικά είναι πολύ πλούσιο και να το αναδείξουμε με όσο καλύτερο τρόπο μπορούμε. Το Ρέθυμνο αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο και αλλάζει μαζί και ο πολιτισμός στην πόλη. Ελπίζω πως όλη αυτή η προσπάθεια θα ενδυναμωθεί και θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Κουμεντάκης επεσήμανε την ανάθεση που έκανε η επιτροπή του Φεστιβάλ στον δημιουργό Γιώργη Κυριακάκη για τη σύνθεση ενός νέου έργου, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 11 Σεπτέμβρη τους «Latinitas Nostra».
Από την πλευρά του το μέλος της οργανωτικής επιτροπής και του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΡ, Ντίνος Φραγκάκος, δήλωσε: «Καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια των εθελοντών, των μελών της ΚΕΔΗΡ και της οργανωτικής επιτροπής, να αντεπεξέλθουμε σε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και θέμα. Η ανάμειξη πάνω από σαράντα ομάδων στα δρώμενα της παλιάς πόλης με την απόδοση του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, είναι τεράστια επιτυχία. Αυτή η προσπάθεια είναι κάτι πρωτόγνωρο και είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα το αγκαλιάσει και θα διευρύνει το φάσμα του πολιτισμού στο Ρέθυμνο, καθώς η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών θα ανοίξει νέες πόρτες στο θέμα της παιδείας».
Η Ελευθερία Μιχάλα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής τόνισε: «Η Οργανωτική Επιτροπή του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνης, τιμά την κρητική παράδοση, την Κρητική Αναγέννηση. Παραδίδουμε στις νεότερες γενιές εκείνο που παραλάβαμε, με οικοδεσπότες τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα το 27ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνης, ανοίγει τις πόρτες του και καλωσορίζει την αναγέννηση στον τόπο που άνθισε. Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί, οι τέχνες είναι το φως στα μάτια μας, η αναγέννηση στην ψυχή μας. Σε πείσμα των καιρών επιλέγουμε τον πολιτισμό και δέκα μέρες γεμάτες μουσική και θέατρο».
Ο Μανόλης Σειραγάκης, μέλος της Επιτροπής Εθελοντών, επεσήμανε στις δηλώσεις του τη σημασία των δρωμένων της ημέρας έναρξης του Φεστιβάλ, αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελείται αποκλειστικά από θεατρικές παραστάσεις καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης. «Τα δρώμενα της τελετής έναρξης, ο Ερωτόκριτος δηλαδή μοιρασμένος σε τμήματα, υλοποιείται με χορούς και άλλα δρώμενα σε χώρους αναπάντεχους, σε χώρους στους οποίους περνοδιαβαίνουμε στην καθημερινότητά μας. Φιλοδοξούμε πως θα είναι μια πολύ γλυκιά έκπληξη για τους ανθρώπους που θα τριγυρνούν μέσα στα στενά της πόλης. Είναι επίσης σημαντικό ότι είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ υλοποιείται αποκλειστικά από ντόπιες θεατρικές ομάδες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τρεις θεατρικές παραστάσεις από ομάδες που θα δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο» δήλωσε ειδικότερα.
Οι αξίες της Κρητικής Αναγέννησης, παράδειγμα για τη νέα γενιά
Στη σπουδαιότητα της συμμετοχής των παιδιών στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός και μέλος της επιτροπής εθελοντών Ελένη Χαμογιωργάκη, η οποία υπογράμμισε ότι οι αξίες της αναγέννησης αποτελούν οδηγό για τα παιδιά σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες της εποχής και στα λάθος πρότυπα που πιθανόν αυτές επιβάλουν. «Η βαρβαρότητα που μας κατακλύζει όλους και η αστάθεια της εποχής κάνουν επιτακτική την ανάγκη να δοθούν σε όλους και κυρίως στα παιδιά κάποιες σταθερές αξίες με τις οποίες θα πρέπει να πορεύονται. Η Κρητική Αναγέννηση είναι η πίστη στον άνθρωπο, προσπαθήσαμε λοιπόν να μυήσουμε τα παιδιά στον πλούτο της κρητικής δραματουργίας μέσα στην τάξη. Έχουμε τη χαρά να έχουμε τη συμμετοχή πολλών παιδιών στο Φεστιβάλ. Υπάρχει η συμμετοχή του 13ου Δημοτικού με μια παράσταση από παιδιά για παιδιά, του 16ου με τα παιδιά που θα τραγουδήσουν. Στην ημέρα έναρξης θα συμμετέχουν το θεατρικό σύνολο του Πειραματικού Σχολείου αλλά και η παιδική χορωδία «τα καρδερινάκια». Η συμμετοχή παιδιών σε ένα τέτοιο θεσμό μας δίνει μεγάλη χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον της πόλης μας. Αυτά τα παιδιά είναι η καλύτερη εγγύηση για τη συνέχισή του», δήλωσε.
Παρουσιαστής των εκδηλώσεων του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ είναι ο Αλέξης Κωστάλας, αναφέρθηκε στις κρητικές καταβολές του, που έγιναν αφορμή της πρώτης του επαφής με τον Ερωτόκριτο σε μικρή ηλικία, δηλώνοντας την ικανοποίησή του που η έναρξη του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ θα έχει την σφραγίδα αυτού του σπουδαίου, όπως είπε, έργου που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα εδώ και αιώνες.
Στα πλαίσια του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ εντάσσεται και η έκθεση αγιογραφίας της Μητρόπολης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, που πραγματοποιείται στο «Σπίτι του Πολιτισμού», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 20:00. Για την έκθεση ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, πατήρ Νικόλαος Νικηφόρος, επεσήμανε πως πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε ανάμνηση της επίσκεψης του πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Ρέθυμνο το 2012, οπότε και ξεκίνησε.
Το πρόγραμμα για την αυριανή πρώτη μέρα του 27ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ έχει ως εξής:
Α’ Ενότητα Ερωτόκριτου
9:00: Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνης, Μεγάλη Πόρτα.
9:20: Χορωδία Συλλόγου Ρεθύμνιων Μικρασιάτων, Εθνικής Αντιστάσεως (στο Πηγάδι).
9:40: Κρητικό συγκρότημα Μιχάλας – Βρανάς, Εθν. Αντιστάσεως και Αγ. Φραγκίσκου.
10:00: Σοφία Θεοδωράκη, Άγιος Γεώργιος (Ελιδάκι).
10:30: Παραδοσιακή ομάδα Ελληνικού ωδείου, Ωδείο Ρεθύμνης (εξωτερικός χώρος).
11:00: Θεατρική ομάδα «Αντίβαρο», Πλατεία Μητροπόλεως (σκάλες Αρχιεπισκοπής).
11:30: Σούλα Δασκαλομαρκάκη οδός Τσουδερών.
Β’ Ενότητα Ερωτόκριτου
12:00: Nεανική παιδική χορωδία «Καρδερινάκια» Ωδείο Ρεθύμνης στον εξωτερικό χώρο.
12:20: Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνης, Πλατεία Μικρής Παναγίας.
13:00: Iσχύς απογείωσης, Σπίτι Πολιτισμού επί της Βερνάδου.
Γ’ Ενότητα Ερωτόκριτου
13:30: Γιώργος Μανουσάκης, Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων (Λαϊκή Αγορά).
14:00: Αντώνης Βάμβουκας (Νυχτοβάτες), Αγία Βαρβάρα.
14:20: Πόπη Τσάκωνα, café Barrio (οδός Κουμουνδούρου).
14:40: Μαρία Κοντοτάσιου-Ηρακλεία Κουιδή, Οδός Χειμάρρας (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).
15:00: Φέφη Βαλαρή-Σκουμπουρδή, cafe Πύλη Guora (πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων).
15:30: Φωνητικό σύνολο Φραγκίσκος Λεονταρίτης, Είσοδος Ενετικού Λιμανιού.
16:00: Θωμάς Καντιφές, Κρήνη Ριμόντι.
16.30: Kρητικό συγκρότημα Αλεξάνδρου Αγγελάκη (Νάντης), Ελ. Βενιζέλου 42.
Δ’ Ενότητα Ερωτόκριτου
16:50: Κουαρτέτο σαξοφώνων «Athenaeum», Λότζια.
17:10: Στέλλα Μιχάλα, cafe Αροκάρια (οδός Μελισσινού).
17:50: Χορωδία Τεσσάρων Μαρτύρων, Λύκειο Ελληνίδων (Ελ. Βενιζέλου).
18:10: Παραδοσιακό σύνολο μουσικού σχολείου Ρεθύμνης, είσοδος Ενετικού Λιμανιού
Ε’ Ενότητα Ερωτόκριτου
18:30: Γιάννης Λαχνιδάκης, Σόχω ρακάδικο (Πλατεία Σοχώρας).
18:45: Φανή Γεβετζή – Βασιλική Μάρκου – Βασίλης Πελαντάκης, Ωδείο Ρεθύμνου (Αίθουσα Παντελή Πρεβελάκη).
19:00: Βαγγέλης Σταφανάκης, 1600 ρακάδικο (οδός Αραμπατζόγλου).
19:20: Θεατρική ομάδα καλλιτεχνική από-δραση, Κρήνη Ριμόντι.
19:40: Σχολή μπαλέτου, χορού Ελίνας Παναρετάκη, Σπίτι Πολιτισμού (οδός Βερνάδου)
20:00: Θεατρική ομάδα «boudalia», Πλατεία Μικρής Παναγίας
20:20: Mαρία Φραγκιαδάκη – Βιβή Χατζηκωτούλα, Πλατεία Μικρής Παναγίας.
Παράλληλα
18:00: Δημοτική Φιλαρμονική, Εθν. Αντιστάσεως, κρήνη Ριμόντι, Λότζια, Αρκαδίου και Μητροπόλεως.
19:00: 13ο Δημοτικό σχολείο, 16ο Δημοτικό Σχολείο, Παλαιοντολογικό Μουσείο.
20:00: Θωμάς Βενάκης, Παλαιοντολογικό Μουσείο.
20:30: Vamos Ensemple, Κατεχάκη (πλακόστρωτο προς Φρούριο Φορτέτζας).
21:00: Συναυλία Γιάννη Χαρούλη, λόφος Φρουρίου Φορτέτζας.