Σειρά παρεμβάσεων προγραμματίζει ο Δήμος Ρεθύμνου στον δημοτικό κήπο της πόλης, με απώτερο στόχο ο πνεύμονας πρασίνου να αναδειχθεί και να εξελιχθεί σύντομα σε μια κυψέλη πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ήδη, η αρχή έγινε με την κατασκευή του νέου αναψυκτήριου που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν λίγες ημέρες και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Βασισμένο στη φυσιογνωμία του χώρου, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελεί μια σημαντική γωνιά, ένα εναλλακτικό μέρος για νέους και ηλικιωμένους που καθημερινά επισκέπτονται τον χώρο για τον περίπατό τους.
Παράλληλα, η Τεχνική και η Οικονομική υπηρεσία του Δήμου προετοιμάζονται για να προκηρύξουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τους διαγωνισμούς που αφορούν τις πρώτες παρεμβάσεις στο χώρο της παιδικής χαράς. Πρόκειται για μια μελέτη που έχει υλοποιήσει ο μελετητής του Γραφείου Παλιάς Πόλης Μάνος Τσάκωνας βασισμένη στις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφορά ένα φιλόδοξο σχεδιασμό με αντικατάσταση όλων των σημερινών παιγνιδιών σε ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο, ο οποίος θα ανέρχεται περίπου σε 1.100 τ.μ. και ο οποίος θα διαθέτει ξύλινη περίφραξη με σειρά οργάνων-παιγνιδιών επίσης ξύλινων, τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με δάπεδο, που θα κατασκευάζεται με συγκεκριμένα υλικά ανάλογα το παιγνίδι που θα υπάρχει σε κάθε σημείο και ειδικά παιγνίδια για παιδιά με αναπηρία. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη θα υπάρχουν δύο είσοδοι στην παιδική χαρά, μια από τη νότια πλευρά (οδός Κουμουνδούρου) και μια από τη βόρεια πλευρά του αναψυκτηρίου, ενώ η παιδική χαρά θα διαθέτει αυτόνομο φωτισμό και καθιστικά, ενώ το σύνολο των υπαρχόντων παιγνιδιών θα ξηλωθεί για να τοποθετηθούν τα νέα.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μίνως Αλεφαντινός σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Προχωράμε το σχεδιασμό μας για μια αναμόρφωση και σταδιακά μια συνολική αποκατάσταση της παιδικής χαράς του δημοτικού κήπου. Παραμένει η φιλοσοφία μας να φτιάχνουμε σταδιακά μικρά κομμάτια με επιμελημένα και μελετημένα βήματα και κάθε χρόνο ανάλογα και με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Αντί να κάνουμε μια μέτρια παρέμβαση, αποφασίσαμε σταδιακά να υλοποιήσουμε το όραμά μας με μια σύγχρονη παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών και να τη συμπληρώνουμε διαρκώς. Από το αναψυκτήριο, που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την όαση πρασίνου, που βρίσκεται μέσα στην πόλη, σε ένα σημείο που με τα πόδια μπορεί να πάει κανείς να το απολαύσει. Πάντα υποστήριζα ότι το καφέ είναι η βασική υποδομή για να μπορέσει να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του κήπου και να αποκτήσει την αξία που πρέπει με τόσα στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της πόλης».
Παράλληλα, η υπηρεσία Πρασίνου συνεχίζει τις προσπάθειές της για την υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά την μετατροπή του «πνεύμονα πρασίνου» της πόλης σε ένα βοτανικό κήπο υψηλών προδιαγραφών με πολιτιστικές αναφορές. Ήδη, έχουν γίνει επαφές με τον αναπληρωτή καθηγητή Βιολογίας και Επιστημονικά υπεύθυνο του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στέργιο Πυρίντζο, προκειμένου μετά την καταγραφή των φυτών αυτά να ταξινομηθούν και να αποκτήσουν όνομα με πινακίδες που θα συνδέουν την ιστορία τους με το κοινό που θα απολαμβάνει τον περίπατό του, ενώ μακροπρόθεσμα θα αναμορφωθεί και η βλάστηση του κήπου.
Στόχο επίσης αποτελεί να μετατραπεί ο Δημοτικός Κήπος του Ρεθύμνου σε Βοτανικό Κήπο μετά και τις επιστημονικές παρεμβάσεις, όπως και να αποκτήσει στο εξής το ενδιαφέρον ενός τουριστικού προορισμού αξιώσεων.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρασίνου, Πέπη Μπιρλιράκη, ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συναντήσεις για την ανάδειξη του πρασίνου του κήπου και σε σχετικές δηλώσεις της υποστήριξε: «Είμαστε ήδη σε επαφή με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία Πρασίνου για να αρχίσουμε σιγά σιγά να υλοποιούμε αυτά που έχουμε βάλει σαν στόχο βήμα βήμα και όχι όλα μαζί. Έχουμε τακτικές συναντήσεις που αφορούν τόσο στο λειτουργικό κομμάτι, δηλαδή τις υποδομές, ύδρευση, πυρασφάλεια και πρόσβαση όσο και στο κομμάτι των φυτών, την παιδική χαρά και σιγά σιγά πιστεύουμε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα ξεκινούμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας. Ο κ. Πυρίντζος έχει ξεκινήσει μαζί με τους υπεύθυνους γεωπόνους να συζητούν για τα φυτά, να κάνουν την καταγραφή των φυτών και των δέντρων του κήπου και στη συνέχεια κομμάτι κομμάτι του κήπου θα δούμε τι χρειάζεται για να γίνει η καλύτερη δυνατή συντήρηση των φυτών αυτών, η αξιοποίησή τους αλλά και η συντήρησή τους. Αυτό που θέλουμε είναι ο κόσμος να καταλαβαίνει και να βλέπει με τη σωστή σήμανση τον κήπο μας, με το βοτανικό του πλέον πρόσωπο, δηλαδή την ιστορία τους, τη θέση τους μέσα στο περιβάλλον. Αυτό όμως που έχουμε συναποφασίσει είναι ότι δεν θα εγκαινιάσουμε ένα καινούριο κήπο, απλά σιγά σιγά καθημερινά, θα κάνουμε κάτι για τον κήπο μας, το οποίο ο κόσμος θα το ανακαλύπτει καθημερινά».