Σταθερά σε υψηλά επίπεδα διατηρείται τα τελευταία χρόνια το ποσοστό της ανεργίας στον νομό Ρεθύμνου, με τον αριθμό των ατόμων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά να προκαλεί μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, αναζητούν τρόπους για να επανακάμψουν επαγγελματικά και οικονομικά, ωστόσο τα περιθώρια έχουν στενέψει, με αποτέλεσμα κατά δεκάδες να σπεύδουν οι Ρεθεμνιώτες στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ για να εισπράξουν την επιταγή πληρωμής, που αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα των 360 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τις 10.000, ενώ πολλοί από αυτούς, περίπου 4.000, βρίσκονται σε λίστα αναμονής εύρεσης εργασίας εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν έχουν ως εισόδημα ούτε καν το επίδομα, καθώς μετά από ένα διάστημα συνεχούς επιδότησης, συνεχίζουν να διατηρούν τα απλά δικαιώματα του ανέργου (κάρτα ανεργίας κ.α.).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τοπικού ΟΑΕΔ, από τους 10.000 άνεργους στο νομό Ρεθύμνου, οι περίπου 6.000 είναι επιδοτούμενοι και εισπράττουν κάθε μήνα το βοήθημα των 360 ευρώ. Από το σύνολο των επιδοτούμενων, το μεγαλύτερο ποσοστό αντιστοιχεί σε εποχικούς εργαζόμενους του τουριστικού τομέα, οι οποίοι πλησιάζουν τις 4.000. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμα πρώην εργαζόμενοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, σε γραφεία και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα.
Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, η απασχόληση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο, καθώς σημάδια βελτίωσης δεν υπάρχουν, ενώ στις λίστες ανεργίας συμπεριλαμβάνονται πλέον άνθρωποι από όλους τους κλάδους και, μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι οικογενειάρχες και έχασαν το μεροκάματο μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης εργασίας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις οι άνεργοι στο νομό Ρεθύμνου είναι πολύ περισσότεροι από 10.000, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που είτε δεν έχουν επιδιώξει την εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να το κάνουν.
Σε επίπεδο Κρήτης, οι άνεργοι έφτασαν τους 35.989 τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση 3,46%, καθώς τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2012, οι άνεργοι ήταν 34.787, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η μεταβολή (4,52%) συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2012, οπότε ο αριθμός ήταν 34.431.
Σε ότι αφορά τους επιδοτούμενους άνεργους στην Κρήτη, ανέρχονται συνολικά σε 30.893, με τους περισσότερους να προέρχονται από τον τουριστικό τομέα, ενώ σταθερή αύξηση καταγράφεται και στην κατηγορία των επιδοτούμενων από αγροτικά επαγγέλματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην κατηγορία των εποχικών τουρισμού επιδοτούμενων το σύνολο των επιδοτουμένων στη χώρα ανέρχεται σε 73.694 άτομα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιδοτουμένων να εμφανίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης με 20.100 άτομα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 19.306 άτομα, στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων με 10.227 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 7.384 άτομα. Στον αγροτικό τομέα τον μεγαλύτερο αριθμό επιδοτουμένων έχει η Περιφέρεια Κρήτης με 4.144 και ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4.049 άτομα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 3.541 άτομα και η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων με 3.109 άτομα.
Αναλυτικά
Η ανεργία «λυγίζει» τους Ρεθεμνιώτες
• Πάνω από 10.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα στις λίστες του τοπικού ΟΑΕΔ
• Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρείται το ποσοστό σε όλη την Κρήτη – Ξεπέρασαν τις 35.000
οι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλειά
Σε πολύ υψηλά επίπεδα διατηρείται η ανεργία στην Κρήτη, με τα ποσοστά να προκαλούν μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. Τα άτομα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά υπερβαίνουν τις 35.000, αριθμός που φέρνει την Περιφέρεια Κρήτης στις πρώτες θέσεις της ανεργίας πανελλαδικά.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νομό Ρεθύμνου, καθώς κατά δεκάδες σπεύδουν οι Ρεθεμνιώτες στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ για να εισπράξουν την επιταγή πληρωμής, που αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα των 360 ευρώ. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, έχουν μείνει χωρίς δουλειά και ψάχνουν τρόπους για να επανακάμψουν επαγγελματικά και οικονομικά.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τις 10.000, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους και μη μπορώντας να βρουν νέα, στρέφονται αναγκαστικά στον Οργανισμό Απασχόλησης, περιμένοντας υπομονετικά μήπως βρεθεί κάποια ευκαιρία έστω και για ολιγόωρη εργασία.
Πολλοί από τους άνεργους, περίπου 4.000, βρίσκονται σε λίστα αναμονής εύρεσης εργασίας εδώ και πάρα πολλούς μήνες, κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν έχουν ως εισόδημα ούτε καν το επίδομα, καθώς μετά από ένα διάστημα συνεχούς επιδότησης, συνεχίζουν να διατηρούν τα απλά δικαιώματα του ανέργου (κάρτα ανεργίας κ.α.).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τοπικού ΟΑΕΔ, από τους 10.000 άνεργους στον νομό Ρεθύμνου, οι περίπου 6.000 είναι επιδοτούμενοι και εισπράττουν κάθε μήνα το βοήθημα των 360 ευρώ. Από το σύνολο των επιδοτούμενων, το μεγαλύτερο ποσοστό αντιστοιχεί σε εποχικούς εργαζόμενους του τουριστικού τομέα, οι οποίοι πλησιάζουν τις 4.000. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ακόμα πρώην εργαζόμενοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, σε γραφεία και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος Ρεθύμνου, η απασχόληση αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο, καθώς στις λίστες ανεργίας συμπεριλαμβάνονται πλέον άνθρωποι από όλους τους κλάδους και, μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι οικογενειάρχες και έχασαν το μεροκάματο μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης εργασίας. «Κάποτε είχαμε μόνο τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και αυτούς που εργάζονταν στον τουριστικό τομέα γενικά. Σήμερα υπάρχουν άνεργοι από όλα τα επαγγέλματα. Έχουμε περιπτώσεις Ρεθεμνιωτών που εγγράφονται στον ΟΑΕΔ με 25 χρόνια προϋπηρεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κ. Μπεμπής.
Υπολογίζεται, πάντως, ότι οι άνεργοι στο νομό Ρεθύμνου είναι πολύ περισσότεροι από 10.000, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που είτε δεν έχουν επιδιώξει την εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ είτε δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να το κάνουν.
Εν τω μεταξύ, σε αναβρασμό βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού του νομού Ρεθύμνου, αυτό των εποχικών απασχολούμενων στα τουριστικά επαγγέλματα, καθώς εφόσον εφαρμοστεί η νέα διάταξη που προβλέπει τη διακοπή της καταβολής επιδόματος στους εργαζομένους, οι οποίοι μέσα σε μία τετραετία έχουν συμπληρώσει 18 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας, τότε χιλιάδες άτομα θα τεθούν εκτός ΟΑΕΔ και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, χωρίς κανένα εισόδημα.
Σύμφωνα με τον τοπικό ΟΑΕΔ, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι και υπάλληλοι τουριστικών επιχειρήσεων, κινδυνεύουν να πάψουν να εισπράττουν το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, καθώς το 80% των εργαζομένων επιδοτούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, για περίπου πέντε μήνες ετησίως (από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο), επομένως σχεδόν όλοι έχουν υπερβεί το όριο των 18 μηνών την τελευταία τετραετία, που ορίζει το υπουργείο με βάση τον νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2013.
Σε επίπεδο Κρήτης, οι άνεργοι έφτασαν τους 35.989 τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση 3,46%, καθώς τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2012, οι άνεργοι ήταν 34.787 ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η μεταβολή (4,52%) συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2012, οπότε ο αριθμός ήταν 34.431.
Από τους συνολικά 35.989, οι 12.183 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ με ενεργό δελτίο για συνεχόμενο διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 12 μηνών, ενώ οι 23.806 είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Σε ότι αφορά τους επιδοτούμενους άνεργους στην Κρήτη, ανέρχονται συνολικά σε 30.893. Ανά κατηγορία επιδότησης έχουν ως εξής: Κοινοί 6.338, Οικοδόμοι 216, Εποχικοί Τουρισμού 20.100, Εποχικοί Λοιποί (Αγροτικά) 4.144, Εκπαιδευτικοί 84, Λοιποί 11.
Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των εποχικών τουρισμού (τουριστικών επαγγελμάτων) επιδοτούμενων το σύνολο των επιδοτουμένων στη χώρα ανέρχεται σε 73.694 άτομα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιδοτουμένων να εμφανίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης με 20.100 άτομα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 19.306 άτομα, στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων με 10.227 άτομα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 7.384 άτομα.
Επίσης, η κατηγορία των επιδοτούμενων από αγροτικά επαγγέλματα ανέρχεται σε 20.858 άτομα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιδοτουμένων να εμφανίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης με 4.144, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4.049 άτομα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 3.541 άτομα και στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων με 3.109 άτομα.
Κάτι ακόμα που προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι ότι τον τελευταίο χρόνο μειώθηκε ο αριθμός των επιδοτούμενων στην Κρήτη κατά 6,85%, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται τα άτομα που παραμένουν για πολλούς μήνες στις λίστες του Οργανισμού Απασχόλησης, αδυνατώντας να βρουν νέα δουλειά (επιδοτούμενοι άνεργοι τον Ιανουάριο 2012 ήταν 33.166, τον Ιανουάριο 2013 ήταν 30.893).
Το χειρότερο είναι ότι οι δείκτες της πρόκειται να παρουσιάσουν αύξηση τους επόμενους μήνες, καθώς οι νέες αιτήσεις ανέργων ανέρχονται σε 1.494 άτομα.
Σε όλη τη χώρα στα 829.787 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Ιανουάριο. Από αυτά 353.596 είναι άνδρες (ποσοστό 42,61%) και 476.191 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,39%) και ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση κατά 4,04% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 64,00% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,66% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,34%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,78% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,65%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,44% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,16% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,02% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,82%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 224.610 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -9.845 άτομα, ποσοστό -4,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 55,15% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 32,81% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 9,29% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 2,10% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,43% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,22% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 53.515, αυξημένες κατά 8,12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (49.494) και αυξημένες κατά 22,02% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (43.856).
Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 27.469 (αυξημένες κατά 21,00% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -3,84% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 20.832 (μειωμένες κατά -28,29% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -3,12% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.721 (αυξημένες κατά 20,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 11,78% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012).
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 48.301, το 43,13%, του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -6,67% από τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο (51.751) και μειωμένο κατά -3,53% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (50.068).