Σταθερές παραμένουν οι τιμές του ελαιολάδου στο νησί χωρίς να διαφέρουν ιδιαίτερα από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα στην Κρήτη, σύμφωνα με το προχθεσινό δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι τιμές ξεκινούν από 2,90 και φτάνουν τα 3 ευρώ το λίτρο σε ότι αφορά το έξτρα παρθένο και διατηρούνται στα ίδια επίπεδα από τις αρχές του μήνα. Αντίστοιχες είναι οι τιμές του λαδιού στην Πελοπόννησο, τα νησιά και στην Κύπρο.
Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού τηρούν στάση αναμονής ευελπιστώντας έστω και σε μια μικρή αύξηση της τιμής, όπως είχε συμβεί και πέρυσι, ωστόσο όπως εξηγεί ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ η σταθερότητα στις τιμές έχει να κάνει με τη σχέση εμπόρων και παραγωγών.
Ο ίδιος τονίζει πως οι παραγωγοί που έχουν απούλητο ελαιόλαδο, προσδοκούν ακόμη μεγαλύτερες τιμές τον Αύγουστο ενώ παράλληλα αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα από την πώληση του προϊόντος τους λόγω capital control.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι προσδοκίες αυτές δεν είναι εξασφαλισμένες γιατί οι τιμές τον Αύγουστο του 2015 ήταν υψηλότερες (3,5-4,0€/κ), αλλά τον Αύγουστο του 2014 ήταν αρκετά χαμηλότερες (2,5-2,7€/κ). Οι έμποροι από την πλευρά τους συμπληρώνει «αναμένουν κάποια πτώση των τιμών που μπορεί να προσέλθει από το ψυχολογικό κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί από τις προβλέψεις για μια αυξημένη γενικά παράγωγη του επομένου έτους».
Εν τω μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με την ελαιοπαραγωγή την επόμενη σεζόν ενώ την παρέμβαση το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις εκατοντάδων παραγωγών του νησιού τα ελαιόδεντρα των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών τους προηγούμενους μήνες αναμένει ο ΣΕΔΗΚ μετά το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 19 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Κρήτη -δηλαδή γύρω στο 55% του συνόλου τους- έχουν υποστεί ζημιές λόγω θεομηνίας. Οι ζημιές αυτές είναι σοβαρές και εντοπίζονται τόσο στην άνθηση όσο και στην καρποφορία, σύμφωνα με επίσημη αναφορά του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, έχει χαθεί το 48% της παραγωγής, δηλαδή τουλάχιστον 25 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, με την οικονομική ζημιά να εκτοξεύεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης, που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην παραγωγή ελαιολάδου, για να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης!