Σταθερές παραμένουν οι τιμές του ελαιολάδου στο Ρέθυμνο, καθώς σύμφωνα με τα δελτία του ΣΕΔΗΚ η εικόνα παραμένει αμετάβλητη από τις 16 Φεβρουαρίου, όπου η τιμή ανά κιλό έχει σταθεροποιηθεί στα τρία ευρώ. Παράλληλα, και στην υπόλοιπη Κρήτη η τιμή ανά κιλό και παρά τις αυξομειώσεις δείχνει να κινείται με μικρές αποκλίσεις στα ίδια επίπεδα. Σοβαρή όμως είναι η ανησυχία μεταξύ των ελαιοκαλλιεργητών για την παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει τον νησί και το χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων, καθώς εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα με αλλαγή της εικόνας εντός Μαρτίου, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα από τους καλλιεργητές της ελιάς για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις την ερχόμενη ελαιοκομική σεζόν.
Ν. Μιχελάκης: «Μικρές αποκλίσεις στις τιμές από όλη την Κρήτη»
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο ειδικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, σημείωσε για το θέμα τα εξής: «Σταθερές παραμένουν οι τιμές στο Ρέθυμνο στα τρία ευρώ, ενώ οι μειώσεις παρατηρούνται στην Ένωση Σελίνου και στην Ένωση Ηρακλείου. Γενικά βλέπουμε σε επίπεδο Κρήτης μια σταθεροποίηση των τιμών κοντά στα τρία ευρώ. Παράλληλα οι άμεσοι ανταγωνιστές της χώρας στην Ευρώπη, Ιταλία και Ισπανία στην μεν πρώτη βλέπουμε μια σταθερότητα στην τιμή του ελαιολάδου σε αντίθεση με την Ισπανία που παρατηρείται μια μικρή άνοδος. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι η διακύμανση της τιμής του ελαιολάδου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα τη ζήτηση και την παραγωγή. Η παγκόσμια κατανάλωση φέτος είναι αυξημένη σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα και την εγχώρια αγορά, όπου είναι μειωμένη λόγο των συγκεκριμένων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί και η συμβολή της αύξησης των αδασμολόγητων εισαγωγών ελαιολάδου στην Ε.Ε. από την Τυνησία που φτάνει σχεδόν τους ενενήντα χιλιάδες τόνους, που εκ των πραγμάτων δεν ωφελεί σε κανένα βαθμό τις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ένωσης, καθώς αυξάνεται η προσφερόμενη ποσότητα στην αγορά».
Ανησυχία για την παρατεταμένη ανομβρία
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πλευρά του για την ερχόμενη ελαιοκομική σεζόν ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας για να μην υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες στην ελαιοκομική παραγωγή της επόμενης σεζόν. Συγκριμένα ο κύριος Μιχελάκης ανέφερε τα εξής: «Το θέμα με τις φετινές μειωμένες βροχοπτώσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και το βασικό που απασχολεί τους παραγωγούς ελαιολάδου του νησιού. Η μείωση που έχει παρατηρηθεί στις βροχοπτώσεις το πρώτο τρίμηνα του 2016 είναι από 75 έως 81% σε σχέση με την περσινή σεζόν. Η συγκεκριμένη μείωση είναι αρκετά μεγάλη και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ανθοφορίας, η οποία μέχρι τώρα δείχνει να πηγαίνει καλά αλλά στην περίπτωση που παραμείνει η συγκεκριμένη παρατεταμένη ανομβρία οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς, με μη ομαλή εξέλιξη της ανθοφορίας και σαν αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή. Η συμβουλή που δίνουμε στους παραγωγούς είναι να προσέξουν την φετινή σεζόν λόγο των συνθηκών και να ασχοληθούν με τον έλεγχο των ζιζανίων όσο το δυνατόν νωρίτερα, δηλαδή άμεσα τώρα μέσα στην άνοιξη και να μην το αφήσουν για αργότερα. Η καταστροφή των ζιζανίων είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος και μετά οι υπόλοιποι χημικοί τρόποι, ενώ προς το παρόν υπάρχει υγρασία στην γη και ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την συγκεκριμένη ενέργεια. Επίσης στην περίπτωση που δεν αλλάξει η εικόνα των βροχοπτώσεων εντός Μαρτίου θα πρέπει άμεσα οι παραγωγοί που έχουν δυνατότητα άρδευσης να προβούν σε πότισμα των καλλιεργειών τους, τις επόμενες μέρες. Είναι προτιμότερο να ποτιστούν τώρα οι ελαιοκαλλιέργειες για να εξασφαλιστεί η παραγωγή παρά να ποτίζουν το καλοκαίρι, καθώς στην περίπτωση που ο καρπός δεν έχει δέσει μέχρι τότε θα είναι ουσιαστικά μια κίνηση χωρίς αντίκρισμα. Είναι κρίσιμη η συγκεκριμένη εποχή για την εξέλιξη της καρποφορίας και θέλει εξαιρετικά μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στις περιοχές με ελαιώνες που δέχτηκαν μικρό ποσοστό βροχής κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο».