«Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση -επιτέλους- των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, των ημερήσιων διασωληνώσεων και των θανάτων», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
«Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και έτσι πλέον ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών των νέων κρουσμάτων είναι 1.500 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, έχουμε περίπου γύρω στις 320 νέες εισαγωγές κάθε μέρα ενώ σας θυμίζω ότι πριν από δύο εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές την ημέρα», υπογράμμισε.
«Επίσης, την τελευταία εβδομάδα είχαμε σχετικά λιγότερα κρούσματα σε συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών γεγονός ευοίωνο γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία» τόνισε για να προσθέσει: «Όλα αυτά μας δείχνουν ότι οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν».
Η Θεσσαλονίκη επέστρεψε στην πρώτη θέση των κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν 357, ενώ στην Αττική καταγράφηκαν 296. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κατεγράφη στις Σέρρες (80) και στη Μαγνησία (75).
«Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς θα δούμε 300 διασωληνωμένους στην επικράτεια τα Χριστούγεννα», είπε.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή των ειδικών πρότεινε συντηρητικό άνοιγμα της οικονομίας, τόνισε ότι είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και μόνο στην Κεντρική Μακεδονία υπερβαίνουν τα 6.000, καθώς κι ότι η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 82% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν έχουμε περιθώρια, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε αύξηση των κρουσμάτων», είπε για να καταλήξει ότι πρέπει να «καθορίσουμε τη φούσκα μας».
Μαγιορκίνης: Η Θεσσαλονίκη αργεί ακόμα
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παρατηρείται μια επιβράδυνση του ιού στην Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσει ωστόσο λέγοντας ότι «θα είναι στα επίπεδα που είναι η Αττική σήμερα, όταν δούμε να καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα».
«Η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», παρατήρησε.
Χαρδαλιάς: Όχι σε νέα έξαρση
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη, οι γιορτές θα είναι διαφορετικές» και πρέπει να προσέχουμε ώστε «να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας».
Αναφερθείς στη λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, είπε ότι επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή των αγαθών, ωστόσο πρέπει να φέρει αποδεικτικό έγγραφο από την επιχείρηση, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Για να μεταβεί κάποιος σε κατάστημα απαιτείται αποστολή sms με τον κωδικό «2».
Κοντοζαμάνης: Κέντρα εμβολιασμού
«Μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραλαβές που θα έχουμε», τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν περισσότερα σημεία εμβολιασμού και η προσφορά των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι ήδη μεγάλη.