Με στόχο την ασφάλεια των πολιτών από την έκθεση σε ενδεχόμενη αυξημένη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ο Δήμος Ρεθύμνου συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για την εγκατάσταση σταθερών και φορητών σταθμών μέτρησης σε όλη την επικράτεια της χώρας. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, με έναν ή δύο σταθερούς σταθμούς μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο Ρέθυμνο, αλλά και έναν φορητό για όλες τις γεωγραφικές ενότητες της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, η εγκατάσταση των σταθμών αυτών θα δώσει τη δυνατότητα της ενημέρωσης τόσο στις αρχές της πόλης, όσο και στους πολίτες, ώστε να καθίσταται πλέον πιο βάσιμη η όποια διαμαρτυρία ή ενέργεια απομάκρυνσης κεραιών που λειτουργούν πέραν των νόμιμων προϋποθέσεων που θέτει το κράτος.
«Είναι ένα επίκαιρο θέμα που έχει μεγάλη σημασία και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και διαμαρτυρίες από όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα από τους γονείς των μικρών παιδιών, το οποίο είναι οι ακτινοβολίες από διάφορες κεραίες, νόμιμες και παράνομες, που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε μια πολύ καλή εξέλιξη γιατί δημιουργείται το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρονικών Πεδίων, που αποτελεί ένα διασυνδεδεμένο σύστημα σταθμών επεξεργασίας-και σταθερών και φορητών-με τους οποίους μετριέται η τιμή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλων των ειδών τις κεραίες. Θα εγκατασταθούν σε όλη την Ελλάδα 500 σταθεροί σταθμοί, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ρεθύμνης. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 και θα είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ», τονίζει ο κ. Μαρινάκης και προσθέτει: «Οι περιοχές που τελικά θα επιλεγούν για την εγκατάσταση των σταθμών θα αποφασιστούν σε συνεργασία του Δήμου με το Εθνικό Παρατηρητήριο, το οποίο είναι ουσιαστικά μια προέκταση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Πέραν λοιπόν των σταθερών σημείων, θα υπάρχουν και δεκατρείς φορητοί σταθμοί, που αν έχουμε παράπονα ή διαμαρτυρίες ή ανησυχία σε περιοχή που δεν καλύπτεται από τους σταθερούς σταθμούς, θα μπορεί σε συνεργασία με τους Δήμους να πηγαίνει αυτό το φορητό συνεργείο, προκειμένου να διαπιστώνουμε αν έχουμε ακτινοβολία στα νόμιμα επιτρεπτά όρια ή όχι. Εμείς εδώ στο Ρέθυμνο θα έχουμε έναν ή δύο σταθερούς σταθμούς, αλλά και τη δυνατότητα να καλύψουμε και άλλες περιοχές με τον φορητό σταθμό μέτρησης».
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ακριβής επιστημονική καταγραφή των ενδεχόμενων «παρατυπιών» των εταιριών που χρησιμοποιούν τις κεραίες, προκειμένου να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά των παραβάσεων του Νόμου, αναφορικά με τη δημόσια ασφάλεια. «Δημιουργείται ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών, το οποίο θα έχει όλους τους σταθμούς της χώρας, ώστε ο καθένας να μπορεί να δει την περιοχή που τον ενδιαφέρει. Και λέω ο καθένας γιατί ακριβώς αυτό θα είναι ένα ανοικτό δίκτυο που θα έχουν όλοι τη δυνατότητα μέσα από το διαδίκτυο να πληροφορείται από ειδική πύλη για την κάθε κεραία, ανά πάσα στιγμή σε πραγματικό χρόνο, τι εκπέμπει. Αν δηλαδή μια ακτινοβολία είναι κάποια δεδομένη στιγμή πάνω από τα όρια, έχουμε τη δυνατότητα να τη συλλάβουμε και θα μπορεί ο πολίτης να έχει την ίδια ενημέρωση που έχει και ο επιστήμονας. Έτσι λοιπόν θα είμαστε ενημερωμένοι σωστά για να μπορούμε να αμυνθούμε και να προστατευθούμε και τελικά να μην μπορεί ο καθένας να διασπείρει φήμες, εντυπώσεις ή παραπληροφόρηση χωρίς να έχει κανένα δεδομένο», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Μαρινάκης.
Δήμος Ρεθύμνου: Παράνομη η κεραία στο 7ο Δημοτικό Σχολείο
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κεραίας που βρίσκεται κοντά στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, η λειτουργία της οποίας έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους γονείς των παιδιών, αλλά και στους φορείς της πόλης. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια, έπειτα από την προσφυγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, λόγω της κοντινής της απόστασης από το σχολείο. Ο δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους γονείς και τους μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου και πρόσθεσε: «Εμείς σαν Δήμος αλλά και οι γονείς του 7ου Δημοτικού Σχολείου, είχαμε εκδηλώσει κατά καιρούς διαμαρτυρίες και εύλογες ανησυχίες. Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τους εξαιρετικούς επιστήμονες που έχουμε στο ΤΕΙ Κρήτης, θα πρέπει να κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης και προς τους γονείς και προς τους μαθητές για το τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Σαφώς υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και αυτή θα πρέπει να γίνει από ειδικούς επιστήμονες και όχι από εντολοδόχους συμφερόντων. Εγώ λοιπόν προ ημερών υπέγραψα την απόφαση καθαίρεσης ως παράνομη αναφορικά με το θέμα του 7ου Δημοτικού Σχολείου. Μπορεί αυτή η κεραία να εκπέμπει σε νόμιμα και επιτρεπτά όρια, από τη στιγμή όμως που είναι παράνομη δεν μας ενδιαφέρει ως Δήμος αν λειτουργεί σε επιτρεπτά όρια».
Ενώ αναφερόμενος τέλος στο ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γεωργαλής υπογράμμισε:
«Έτσι κι αλλιώς η κεραία στο 7ο Δημοτικό Σχολείο είναι παράνομη γιατί βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων που προβλέπει ο νόμος, επομένως θα πρέπει να απομακρυνθεί από εκεί. Άλλωστε είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση αυτή. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε τις προσπάθειές τους και έχουμε αποστείλει και έγγραφο και στο υπουργείο Παιδείας και στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ζητάμε την καθαίρεσή της, η οποία βέβαια είναι ευθύνη της πολιτείας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εμείς επισκεφτήκαμε τον εισαγγελέα και του έχουμε εκθέσει το συγκεκριμένο πρόβλημα».