Στα σκαριά βρίσκεται ο σχεδιασμός για την ίδρυση μουσείου ιστορίας του καιρού στο Ρέθυμνο, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου στο πλαίσιο της Βραδιάς Ερευνητή.
Όπως ανέφεραν τα «Ρ.Ν.» και στο φύλλο του Σαββάτου το μουσείο ιδρύεται από τον δήμο Ρεθύμνου σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι δυο πλευρές «επικύρωσαν» τη συνεργασία Εθνικού Αστεροσκοπείου – δήμου Ρεθύμνης για την ίδρυση του μουσείου.
Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος «Ο δήμος αποκτά έναν πολύτιμο συνεργάτη σε θέματα κλιματικών αλλαγών, που είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο», προσθέτοντας πως το μουσείο θα γίνει στο δίδυμο κτίριο της Φορτέτσας, γεγονός που θα συμβάλει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του κτιρίου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρεθύμνου στον χώρο θα υπάρχει μια μόνη διαδραστική έκθεση, η οποία θα αφορά στην ιστορία του καιρού, η οποία όμως θα συνδυάζει και το σήμερα, δίδοντας ταυτόχρονα στους επισκέπτες και δη στα παιδιά, τη δυνατότητα μέσα από διαδραστικά παιγνίδια να ενημερώνονται τόσο για τον καιρό, για το πως γίνεται η πρόγνωση, αλλά και για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Ήδη ο δήμος Ρεθύμνου έχει προτείνει για τη στέγαση του μουσείου το δίδυμο κτίριο στον χώρο της Φορτέτσας, πρόταση την οποία ενέκρινε και η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνου. Η δημιουργία του μουσείου ιστορίας καιρού χαρακτηρίζεται ιδιαίτερης σημασίας για τον δήμο Ρεθύμνου, καθώς αναμένεται να αποτελέσει έναν χώρο γνώσης, εμπειρίας, αλληλεπίδρασης και διαδραστικότητας, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν μέσα από εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα και τα βιωματικά εργαστήρια που θα υπάρχουν στην αίθουσα να γνωρίσουν τα «μυστικά» του Εθνικού Αστεροσκοπείου, να μάθουν τα πάντα γύρω από τις καιρικές συνθήκες, τη βροχή, τον ήλιο, τον αέρα, να δουν πως γίνεται η πρόγνωση του καιρού και να πληροφορηθούν για την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις, τους κινδύνους και κατά συνέπεια τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ήδη ο δήμαρχος έχει ζητήσει από τον Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να του αποστείλει ένα αναλυτικό υπόμνημα με τις δράσεις και όλα όσα σχεδιάζεται να περιλαμβάνει ο χώρος του μουσείου, προκειμένου στη συνέχεια το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είναι και το όργανο το οποίο θα πρέπει να δώσει τη σχετική έγκριση παραχώρησης προς χρήση του δίδυμου κτιρίου για τη στέγαση της μόνιμης έκθεσης του μουσείου ιστορίας του καιρού.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Πρόκειται για μια συνεργασία που κάνουμε με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μας ζήτησαν να βρούμε έναν χώρο προκειμένου να στεγαστεί μια μόνιμη διαδραστική έκθεση που θα αφορά το κλίμα, αλλά θα υπάρχουν μέσα σε αυτόν και βιωματικά εργαστήρια, ώστε να μπορούν τα παιδιά να προσεγγίζουν τα διάφορα καιρικά φαινόμενα και να δουν πως γίνεται η πρόγνωση του καιρού κ.τ.λ. Ο σχεδιασμός είναι να είναι ένα σύγχρονο μουσείο, όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθούν τόσο την ιστορία του καιρού, όσο και την εξέλιξη όλων αυτών των φαινομένων, κάτι το οποίο είναι πολύ επίκαιρο λόγω και της κλιματικής αλλαγής που τη βλέπουμε με έντονες καταστάσεις που ζούμε δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ζητήσαμε και τη συναίνεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να έχει γνώμη ως προς τη χρήση του κτιρίου της Φορτέτσας, η οποία και συμφώνησε. Ζήτησα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο να μας στείλουν μια πλήρη και αναλυτική έκθεση – μελέτη για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το μουσείο, ώστε να μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να κάνει παραχώρηση του χώρου κατά χρήση. Μου υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αυτή την ανάλυση του σχεδιασμού του μουσείου και θα το φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ ότι θα είναι ένας πολύ σημαντικός χώρος για το Ρέθυμνο και νομίζω θα είναι το πρώτο μουσείο ιστορίας του καιρού σε επίπεδο χώρας».