Η άμεση σύσταση του φορέα διαχείρισης για την διοίκηση και λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναβίωσή της και τη μετατροπή της σε σύγχρονο κέντρο αιβοπροβατοτροφίας αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης που είχε η νέα διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα με στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Αμαρίου.
Το κλιμάκιο του ΕΛΓΟ αποτελούμενο από τον πρόεδρο, Σέρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον νέο γενικό διευθυντή, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ηλεκτρολόγο-μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ, καθώς και την κα Σωτηράκη, στέλεχος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, η οποία έχει την επιστημονική εποπτεία και η οποία συνεργάζεται επί σειρά ετών με την Περιφέρεια Κρήτης, επισκέφτηκε χθες τις εκτάσεις της Σχολής Ασωμάτων, είδαν από κοντά τους χώρους και στην συνέχεια στο δημαρχείο Αμαρίου είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο, συνεργάτες και στελέχη της δημοτικής αρχής και της περιφερειακής αρχής, διευθυντές της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκο Στεφανάκη, που είναι και επικεφαλής των μελετητών και τον περιφερειακό σύμβουλο Μανόλη Χνάρη, τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Αμαρίου, Βασίλη Χριστοδουλάκη, όπου συζήτησαν τόσο τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μέσα από το πλάνο που έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια Κρήτης όσο και διαδικαστικά θέματα που πρέπει να προχωρήσουν για την διαχείριση και λειτουργία του χώρου.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου εκκρεμούν θέματα τεχνικού και νομικού χαρακτήρα, τα οποία καλείται να επεξεργαστεί το κλιμάκιο του ΕΛΓΟ αναφορικά με το αν θα συμμετέχουν ως μέλος του φορέα διαχείρισης της σχόλης ή αν αυτό θα γίνει με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης. Τις επόμενες ημέρες και αφού έχουν την σύμφωνη γνώμη των νομικών τους συμβούλων θα δώσουν σαφείς απαντήσεις στην περιφέρεια για να αποφασιστεί και το μέλλον των επόμενων κινήσεων. Ο φορέας διαχείρισης θα είναι μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αναλάβει την υλοποίηση του πρότζεκτ για την αναβίωση της Σχολής.
Η συνάντηση πάντως σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και τα στελέχη του ΕΛΓΟ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχτεί στην περιοχή αναφορικά με τα τοπογραφικά διαγράμματα, ενώ εκφράστηκε η βούληση για παραχώρηση επιπλέον στρεμμάτων γης για την αξιοποίησή τους. Σε σχετικές δηλώσεις της η κα Λιονή, τόνισε: «Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση σε θετικό κλίμα. Αποσαφηνιστήκαν ζητήματα που και η νέα διοίκηση ενδεχομένως δεν είχε υπόψη της. Εντός ολίγων ήμερων θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο φορέα διαχείρισης του χώρου. Με πολλή χαρά θα συμμετέχει σε αυτόν τον φορέα και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και θα αποσαφηνιστεί νομικά ο τρόπος -αν δηλαδή θα είναι μέλος του φορέα ή αν θα προηγηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης. Αυτό θα το αποφασίσουν οι νομικοί τους σύμβουλοι, καθώς το θέμα είναι νομικό και τεχνικό και θα μας απαντήσουν τις επόμενες ημέρες. Το ευχάριστο είναι ότι είναι πολύ θετικοί και μάλιστα εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν επιπλέον εκτάσεις γης».
Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις καταπατήσεις γης από κτηνοτρόφους της περιοχής, θέμα στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα.«Έγινε ιδιαίτερη αναφορά γιατί ακόμα και στα στρέμματα που μας έχουν παραχωρηθεί κτηνοτρόφοι καταπατούν με τα κοπάδια τους και πρέπει να αντιληφθούν την προσπάθεια που γίνεται για την οργάνωση, διαχείριση και επαναλειτουργία της σχολής» επεσήμανε η κα Λιονή.
Υπενθυμίζεται ότι τα 13 ακίνητα του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, έχουν συνολικό εμβαδό 502.983,73 τ.μ. και ο στόχος είναι η αξιοποίηση – αναβάθμιση – επαναλειτουργία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας και του Πρακτικού Γεωργικού σχολείου Ασωμάτων και η δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι στόχος της μελέτης σκοπιμότητας και του σχεδίου εφαρμογής που έχει εκπονηθεί για τον χώρο της μονής είναι η αναβίωση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για την κτηνοτροφία και συγχρόνως να προάγει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου, συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για όλη την Κρήτη.
Το κόστος για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, σύμφωνα με το μάστερ πλαν της αναλυτικής μελέτης, ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη που έχει γίνει, καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων και η μετεξέλιξή της σε σύγχρονο ερευνητικό κέντρο αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου, που επί σειρά ετών σχεδιάζουν την αξιοποίησή της και εκτιμούν πως πλέον έχει έρθει ο χρόνος, ώστε οι σχεδιασμοί και οι μελέτες να πάρουν σάρκα και οστά. Η εκμετάλλευση και η ανάδειξη του χώρου θα συμβάλλει ευρύτερα στην ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή, στην αξιοποίηση του ιστορικού και θρησκευτικού κέντρου, μέσα από την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, κυρίως ζωικού κεφαλαίου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ερευνητικό κέντρο που θα είναι πόλος έλξης για τους επιστήμονες.
Σύντομα ο διαγωνισμός για τα κτίρια της σχολής
Εν τω μεταξύ σε πολύ σύντομο χρόνο θα προκηρυχτούν οι μελέτες για την κατασκευή κτιρίων στη Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου μετά και την έγκριση στο Π.Δ.Ε. του 2020 του σχετικού κονδυλίου ύψους 340.000 ευρώ. Τα τεύχη δημοπράτησης τα ετοιμάζει η μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης, έχει στα χέρια της τη μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε μέσω του προγράμματος «Grisi Plus», στο οποίο συμμετείχε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με ακόμα 14 ευρωπαϊκές χώρες και η οποία καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή κτιρίων, για την ανάπτυξη των δράσεων του κέντρου, διατυπώνει τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής, με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, τον σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
H πρόταση έχει λάβει υπόψη της τις ανάγκες που έχει η υποστήριξη της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κρήτης και ιδιαίτερα την ανάδειξη της διαφορετικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη διασύνδεση του αγροτοδιατροφικού, τομέα με τον τουρισμό. Τα παραπάνω έχουν αποτυπωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο για να βοηθήσουν στη διασύνδεση της διατροφής με τις αγροδιατροφικές και τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής.