O Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης, η ΚΕΔΗΡ, το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουστίκων, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «Στα χνάρια του Ερωτόκριτου» την Κυριακή 4 Αυγούστου 2019, ώρα 8.30 μ.μ., στα Ρούστικα Ρεθύμνης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι David Holton, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Cambridge και Τασούλα Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Θα συντονίσει ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ομίλου.
Αποσπάσματα του Ερωτόκριτου θα αποδώσει μουσικά ο Αλέξανδρος Αγγελάκης, φυσικός και μουσικός.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η φιλόλογος Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη θα δωρίσει στον Όμιλο αυτόγραφη επιστολή του Μανόλη Αναγνωστάκη.
Στον ίδιο χώρο θα εκτίθεται η ενότητα «Ο Μανόλης Αναγνωστάκης και η Κρήτη» από την έκθεση του Ιδρύματος της βουλής των Ελλήνων για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, που παρουσιάστηκε στα Χανιά (χειμώνας 2018-2019).
Βιογραφικά συντελεστών
Ο David Ηοltοn γεννήθηκε στο Νορθάμπτον της Βρετανίας. Σπούδασε κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αφού ολοκλήρωσε εκεί τη διδακτορική του διατριβή, συνέχισε τις σπουδές του στο Α.Π.Θ. Από το 1981 διδάσκει νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τα ειδικότερα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν τη νεοελληνική γλώσσα και τη νεοελληνική λογοτεχνία, με έμφαση στην πρώιμη περίοδο, καθώς και στη λογοτεχνία της κρητικής Αναγέννησης. Μεταξύ άλλων, έχει εκδώσει, σε συνεργασία με τον Peter Mackridge και την Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburtοn, τη Γραμματική της ελληνικής γλώσσας (1997, 1999), την εργασία «Του κύκλου τα γυρίσματα», Ο «Ερωτόκριτος» σε ηλεκτρονική ανάλυση (τμ. 4, 1996-2000), σε συνεργασία με τη Ντία Φιλιππίδου, και τη συγκεντρωτική έκδοση Μελέτες για τον «Ερωτόκριτο» (2004). Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό μελετών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Πρόσφατα, μαθητές και συνάδελφοί του τίμησαν την προσφορά του Holton, με τον έκδοση του αφιερωματικού τόμου «Ηis Words Were Νοurishment and Ηis Cοunsel Food» (2014).
Η Τασούλα Μαρκομιχελάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Δίδαξε ως ειδική επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέχρι το 1997, και ως καθηγήτρια φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέχρι το 2012. Από το 2013 διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ., όπου υπηρετεί ως Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της καλύπτουν κυρίως την περίοδο της Νεοελληνικής Φιλολογίας ως τον 18ο αι. (Κρητική λογοτεχνία 14ου-17ου αι., Επτανησιακό Θέατρο, θέατρο στο Αιγαίο 17ου-18ου αι. κ.ά.). Έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε έγκριτα ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της αφορά το Ηράκλειο ως λογοτεχνικό τόπο (1348-1669): «Εδώ, εις το Κάστρον της Κρήτης…». Ένας λογοτεχνικός χάρτης του βενετσιάνικου Χάνδακα (Θεσσαλονίκη, 2015).
Ο Αλέξης Πολίτης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΝ (Σορβόννη). Από το 1976 έως το 1989 εργάστηκε στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και από το 1989 έως το 2012 δίδαξε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2012 είναι ομότιμος καθηγητής. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο Δημοτικό Τραγούδι, τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα και στην ιστορία των βιβλιοθηκών. Το 2018 τιμήθηκε με το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης για το σύνολο του έργου του.
Ο Αλέξανδρος Αγγελάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος «Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας» του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά θέματα και ως εισηγητής στα συνέδρια με Θέμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΤΕΧΝΗ», καθώς και σε συνέδριο της Ένωσης Κρητών Φοιτητών για το Περιβάλλον και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στην Κρήτη. Από την ηλικία των 6 χρόνων, ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο (παράρτημα Ρεθύμνου), καθώς και στη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου και στο Ωδείο φιλόμουσος, ασχολούμενος μέχρι τα 18 του με διάφορα είδη μουσικής. Πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής, συνθέτης και στιχουργός ο ίδιος, έχει γράψει μουσική για Θεατρικά έργα («Υψιπύλη» και «Αρπαγή της Ευρώπης», του σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Χατζηδάκη), ενώ το 2007, απέσπασε το 1ο βραβείο Κρητικού τραγουδιού στον ομώνυμο Μουσικό Διαγωνισμό, που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Πρόγραμμα
20:30: Έναρξη, χαιρετισμοί-Παράδοση αυτόγραφης επιστολής του Μανόλη Αναγνωστάκη από την κ. Αρχόντισσα Παπαδερού-Ναναδάκη στον Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.
21:00: Παρουσίαση του Βρετανού νεοελληνιστή και μελετητή του «Ερωτόκριτου» David Holton από τον Αλέξη Πολίτη.
21:10: Ο «Ερωτόκριτος» και οι ξένοι-David Holton, Ομότιμος καθηγητής Παν. Cambridge
21:20: Η λόγια και η λαϊκή απήχηση του «Ερωτόκριτου»-Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ.
21:40: Μουσική απόδοση αποσπασμάτων του «Ερωτόκριτου» από τον Αλέξανδρο Αγγελάκη, φυσικό και μουσικό.
Συντονίζει ο Αλέξης Πολίτης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη.