Στα δύο εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχεται το κόστος για την αξιοποίηση και αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, όπως προέκυψε από το μάτερ πλαν της μελέτης.
Μια μελέτη που έγινε μέσω του προγράμματος «Grisi Plus», στο οποίο συμμετείχε η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου με ακόμα 14 Ευρωπαϊκές χώρες και η οποία καταγράφει αναλυτικά τις δράσεις που μπορούν να γίνουν ώστε στην περιοχή να λειτουργήσει ένα πρότυπο Ερευνητικό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα είναι πρωτοπόρο όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα η μελέτη περιλαμβάνει βασικές λειτουργίες και σύγχρονες μεθόδους κτηνοτροφίας, με εφαρμογή πρωτοποριακών συστημάτων και τεχνολογιών. Ειδικότερα, περιγράφει αναλυτικά τα κτήρια που θα αποτελούν το νέο συγκρότημα και τι ακριβώς αυτά θα περιλαμβάνουν, (π.χ. στέγαστρο εκτροφής προβάτων φυλής Σφακίων, στέγαστρο εκτροφής αιγών τουλάχιστον, θάλαμος απογαλακτισμού και πάχυνσης αρνιών, αρμεκτήριο και αίθουσα συντήρησης γάλακτος και διάφορες αποθήκες και εργαστήρια, ανεξάρτητο κτήριο με γραφεία, αίθουσα διδασκαλίας, αίθουσα συνεδριάσεων, ξενώνα και συναφής εγκαταστάσεις). Παράλληλα, η μελέτη θα καταγράφει τα κτήματα του Σταθμού που θα επιλεχθούν για να γίνει η μετεγκατάσταση, των πολιτιστικών μνημείων και οι αγροτουριστικές δομές της ευρύτερης περιοχής και η εδαφολογική αποτύπωση στα τεμάχια, ώστε να γίνει εφικτή η ορθολογική αξιοποίησή τους για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και βόσκηση και επομένως ορθολογικής αξιοποίησης της γης του Σταθμού.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου διατυπώνονται επακριβώς τα σημεία στα οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση της σχολής με την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, σε χώρο που θα έχει τις προοπτικές για τη νομιμοποίησή του, αλλά και την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ενώ παράλληλα εκτός από τις εγκαταστάσεις για τα ζώα, το σταβλισμό τους και τα ειδικά εργαστήρια προβλέπεται και ξενώνας κατοικιών, αφού ο στόχος της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
Το μάστερ πλαν αυτό αποτελεί το βασικό «εργαλείο» που έχει πλέον στα χέρια της η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία τώρα καλείται να ασκήσει πιέσεις για να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από τομεακά προγράμματα του υπουργείου και να ξεκινήσει το δυνατό συντομότερα η λειτουργία της σχολής. Άλλωστε όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέκος Στεφανάκης, γεωπόνος και ένας εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη, προτεραιότητα αποτελεί η λειτουργία του σταθμού, η οποία θα κοστίσει περί τα 800.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του είπε: «Η όλη προσπάθεια μέσα στα πλαίσια του προγράμματος, ήταν να γίνει μια μελέτη, για να δούμε πως θα αναδειχτεί ο σταθμός έρευνας της Σχολής Ασωμάτων που υφίσταται σήμερα ως γεωργικός σταθμός σε ένα Πρότυπο Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας με τη μετεγκατάσταση των υποδομών από αυτές τις υποτυπώδεις που έχει σήμερα, σε ένα χώρο νόμιμο, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ερευνητικού σταθμού, ενός σύγχρονου κέντρου γενετικής βελτίωσης των ντόπιων φύλων προβάτων και αιγών της Κρήτης, με τη δυνατότητα εφαρμογής επιδείξιμων ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης των φυσικών πόρων. Όλο αυτό είναι ένα εργαλείο αναπτυξιακό, μιας και γίνεται μια προσπάθεια συνολικά στην Κρήτη και στην Ελλάδα, να κάνουμε την κοινωνά από καταναλωτική παραγωγική. Άρα, θέλουμε ένα εργαλείο, το οποίο θα παράγει γνώση και καινοτομία. Έτσι λοιπόν, εντοπίστηκε ο χώρος που θα γίνει η μετεγκατάσταση των υποδομών, όπου τηρούνται οι προϋποθέσεις θα αδειδοτηθεί θα μπορούν να τηρούνται τα ζωικά δεδομένα, αλλά να αναπτύσσονται πλήρως ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποχρεώσεις, καθώς επίσης θα λειτουργεί και το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης των ντόπιων ζώων.
Επίσης, στα πλαίσια διασύνδεσης των τομέων της Κρήτης και προκειμένου να μπορεί αυτό σαν κέντρο να λειτουργήσει με βάση τα μοντέρνα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, θα φτιαχτεί ένας ξενώνας κατοικιών, που θα μπορούσε να είναι ένα υπόδειγμα διασύνδεσης των τομέων της οικονομίας. Επίσης θα υπάρχει και μικρή μονάδα επίδειξης παραγωγής παραδοσιακών τυριών (πως τυροκομούμε). Πέρα από τις υποδομές για εργαστήρια. Το κόστος της μετεγκατάστασης των κτηρίων του σταθμού εκτιμάται στις 600.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται υποδομές για την εκτροφή των ζώων, συστήματα σταβλισμού διαφορετικά, επίσης και ένα κόστος του εξοπλισμού 200.000 ευρώ. Συνολικα το κόστος για την αξιοποίηση της σχολής ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ».
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μαλλίδης, διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ, σε δηλώσεις του υποστήριξε: «Συμπράττουμε με την Περιφέρεια και τον Δήμο στη δημιουργία του κέντρου. Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία και από κοινού θα στήσουμε ένα κέντρο μεταφοράς τεχνογνωσίας στην πράξη. Θα είναι από τα πρώτα κέντρα που αναπτύσσουμε στην Ελλάδα και προσπαθούμε σε όλη τη χώρα να στήσουμε κέντρα εκπαίδευσης αγροτών. Μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο και ομάδες παραγωγών θα στήσουμε δράσεις επιδεικτικές και εκπαιδευτικές, έτσι ώστε οι αγρότες να βλέπουν τις τοπικές φυλές ζώων, τα συστήματα εκτροφής για τις συνθήκες της Κρήτης το τι συμβαίνει με τις ασθένειες και διάφορα άλλα τέτοια, που είναι εργαλεία χρήσιμα και απαραίτητα στους κτηνοτρόφους».
Ο κ. Άδωνις Κοντός, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών: «Τα συστήματα αυτά νοικοκυρεύουν τον τόπο. Αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και όχι μόνο. Ήδη αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει στη χρήση αυτών των συστημάτων. Στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να ωριμάσει όμως είναι μονόδρομος η χρήση των νέων τεχνολογιών», είπε.
Προτεραιότητα για την Περιφέρεια η διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα
Στην χθεσινή ημερίδα παρούσα ήταν και η κυρία Θεανώ Βρέντζου, αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για τον πρωτογενή τομέα, η οποία επανέλαβε πως για την Περιφέρεια Κρήτης η αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων και Μεσσαράς, βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες. Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Στα πλαίσια του προγράμματος «Grisi Pluse», το οποίο μελετά τα γεωπληροφορικά δεδομένα αγροτικών περιοχών, έγινε μια μελέτη για την αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο αιγοπροβατοτροφίας. Για εμάς ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που ξεκινήσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, είναι η επαναλειτουργία της σχολής, η οποία στο παρελθόν επιτελούσε πολύ σημαντικό έργο, σε ό,τι αφορά τη διάσωση των ντόπιων φύλων αιγοπροβάτων και την αναβάθμιση και την επαναλειτουργία της.
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να εξευρεθούν τα χρήματα, όμως είμαστε σε καλό στάδιο και με το υπουργείο και με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, μέσα από μια σύμπραξη με τον Δήμο να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα αυτό».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, είπε: «Η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου μαζί με 14 άλλες χώρες, συμμετείχε στο πρόγραμμα που αφορούσε στη χρησιμότητα των γεωγραφικών δεδομένων, δηλαδή πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα γεωγραφικά συστήματα και να δίδουν πληροφορίες σε όλο τον κόσμο, το τι παράγει αυτή η περιοχή, με ποιο τρόπο το παράγει, ποιες ποσότητες, τι τιμές αλλά όχι μόνο σε σχέση με τα προϊόντα, αλλά και στο θέμα που έχει να κάνει με την εξέλιξη της σχολής σε προορισμό θρησκευτικό, φυσιολατρικό. Θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της περιοχής για να ενημερώνονται αναλυτικά όσοι επιθυμούν. Εμείς σαν Περιφέρεια σκεφτήκαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα αυτό του Grisi Plus την Σχολή Ασωμάτων, δηλαδή να γίνει ένα εκπαιδευτικό ερευνητικό κέντρο, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά την αιγοπροβατοτροφία».
Στο έργο Grisi Plus συμμετέχουν 14 εταίροι από 11 κράτη μέλη της Ε.Ε. και οι κύριοι στόχοι του είναι η ανάπτυξη της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών, με τη βοήθεια της Γεωπληροφορικής, προκειμένου αυτές οι περιοχές να προσελκύσουν νέους κατοίκους και επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και η δημιουργία νέων υπηρεσιών προώθησης των τοπικών προϊόντων (υλικών και άυλων) στις αγροτικές περιοχές.