Τον πρώτο του ισολογισμό ως Καλλικρατικού Δήμου με ημερομηνία 31.12.2011 δημοσίευσε προχθές ο Δήμος Ρεθύμνης.
Από την μελέτη του ισολογισμού προκύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως:
α) Ότι η περιουσία του Δήμου Ρεθύμνης ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις προς τράπεζες, προς δικαιούχους απαλλοτριώσεων και προμηθευτές του ανέρχεται στο ποσό των 18 περίπου εκατ. ευρώ.
β) Ο Δήμος συμμετέχει στην Διαδημοτική Επιχείρηση ΧΥΤΑ Ρεθύμνου οι διαδικασίες εκκαθάρισης της οποίας -όπως σημειώνουν οι ορκωτοί ελεγκτές- ήταν σε εξέλιξη με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία κατά 3 περίπου εκατ. ευρώ, όσο η αξία κτήσης της.
γ) Ο Δήμος Ρεθύμνης την συγκεκριμένη παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία είχε απαιτήσεις από τους δημότες του Ρεθύμνου, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 6,6 εκατ. ευρώ!, από το οποίο τα 4,2 εκατ. αποτελούσαν ανείσπρακτα υπόλοιπα από προηγούμενες χρήσεις και τα 2,4 εκατ. ευρώ πρωτοβεβαιώθηκαν στη χρήση. Ειδικά για τα ανείσπρακτα των προηγουμένων χρήσεων, οι ελεγκτές σημειώνουν ότι ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «τελεί σε σημαντική καθυστέρηση είσπραξης και ο δήμος έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για πιθανές απώλειες από τυχόν μη είσπραξη ύψους 458 χιλ. ευρώ».
Οι ελεγκτές στην έκθεσή τους εντοπίζουν «σημαντικές εκκρεμότητες στην έκδοση βεβαιωτικών καταλόγων σε υπόχρεους πράξεων επιβολής των εισφορών σε γη και χρήμα, σε οφειλέτες για πρόστιμα Κ.Ο.Κ., ενώ αναφέρουν ότι «Χρειάζεται άμεσα οι υπηρεσίες του Δήμου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ελέγχου και σύνταξης βεβαιωτικών καταλόγων για τις ανωτέρω εισφορές και τέλη» και ότι «η λειτουργία ενός επαρκούς συστήματος διαχειριστικής και λογιστικής παρακολούθησης των εσόδων, απαιτεί την έγκαιρη και ορθή βεβαίωσή τους αλλά και την ταχεία είσπραξή τους».
Να σημειώσουμε ότι ο δήμος το 2011, εξέδωσε χρηματικούς καταλόγους οι οποίοι αφορούσαν κύρια πρόστιμα από τον Κ.Ο.Κ. ύψους 659.000 ευρώ, πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας ύψους 437.000 ευρώ, τέλη επί ακαθαρίστων εσόδων ύψους 500.000 ευρώ, τέλη παρεπιδημούντων 129.000 ευρώ, πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης ακαθαρίστων και παρεπιδημούντων 425.000 ευρώ, μισθώματα αιγιαλού 133.000 ευρώ, μισθώματα ακινήτων 308.000 ευρώ, εισφορές σχεδίου πόλης 94.000 ευρώ.
Ο Δήμος Ρεθύμνης επίσης έχει προβλέψει ότι δεν θα εισπράξει απαιτήσεις «από συμβαλλόμενους φορείς βάσει προγραμματικών συμβάσεων για το γραφείο παλιάς πόλης, που έχουν δημιουργηθεί από τα έτη 1998 έως και 2010, ποσού 1,9 εκατ. ευρώ»!, ποσό που όπως αναφέρεται «επιβαρύνθηκαν άμεσα τα ίδια κεφάλαια του Δήμου ως αποτέλεσμα της διόρθωσης της απογραφής έναρξης».
Στην έκθεση επίσης αναφέρεται και το ταμειακό έλλειμμα που ανέρχεται σε 963.000 ευρώ για το οποίο οι ελεγκτές αναφέρουν ότι «Μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει ο Δήμος να οριστικοποιήσει το ποσό αυτό ως απαίτησή του, βεβαιώνοντας και καταλογίζοντας αυτό στους υπευθύνους, ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη ο δήμος».
Στην ίδια έκθεση -η οποία ομολογουμένως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον- καθώς αναφέρονται ίσως για πρώτη φορά σημαντικά οικονομικά στοιχεία που αφορούν στον Δήμο Ρεθύμνης -σημειώνεται ότι «Εκκρεμούν σημαντικές αγωγές με πιθανότητα υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης από τον Δήμο, οι οποίες μέχρι την 31.1.2011 δεν είχαν τελεσιδικήσει αλλά σύμφωνα με τη γνώμη των νομικών θα ανέλθουν σε 2,2 εκατ. ευρώ»!, ενώ, συμπληρώνουν, ότι «Ο Δήμος για τις υποθέσεις αυτές δεν έχει σχηματίσει σχετικές προβλέψεις. Μεταξύ των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων περιλαμβάνονται αγωγές εργαζομένων κατά του Δήμου για αποζημίωση και ψυχική οδύνη από εργατικό ατύχημα ύψους 431.000 ευρώ, δικαιούχος απαλλοτρίωσης 515.000 ευρώ, αγωγές τρίτων 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά και αγωγές που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η τελική έκβασή τους».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...