Στα 68 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένας προϋπολογισμός λιτός και σφιχτός, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, που ωστόσο σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, αποτελεί ένα σοβαρό εργαλείο, που διαμορφώθηκε με βάση τις σημερινές συνθήκες, συμπεριλαμβάνει έργα, νοικοκυρεύει και δίδει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων. Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν 19 άτομα, ενώ αυτός καταψηφίστηκε από τους Ν. Νίνο, Γ. Βλαστό, Μ. Ανδρουλάκη και Μ. Μανουσογιάννη. Λευκό ψήφισε η κ. Μαρινάκη. Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από στιγμές έντασης και διαπληκτισμού μεταξύ των μελών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι στο νέο προϋπολογισμό τα έσοδα και τα έξοδα ανέρχονται στο ποσό των 68.566.114,05 ευρώ και κατανέμονται ως εξής:
Έσοδα
Τακτικά Έσοδα 18.755.962,18 ευρώ
Έκτακτα Έσοδα 25.691.567,08 ευρώ
Έξοδα 23.151.018,35
Σύνολο: 68.349.844 ευρώ
Έξοδα
Έξοδα 67.756.449,23 ευρώ
Η δημοτική αρχή προχώρησε στη σύνταξη του σχεδίου μέσα σε ένα «θολό» οικονομικό τοπίο με σημαντικά μειωμένα κρατικά έσοδα, καθώς την επόμενη χρονιά οι πιστώσεις από ΣΑΤΑ θα είναι μειωμένες κατά 53% και οι πιστώσεις από ΚΑΠ μειωμένες κατά 1,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, το έτος 2010 οι τέσσερις «Καποδιστριακοί» Δήμοι που συγχωνεύτηκαν μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά, Λαππαίων) είχαν τα εξής έσοδα: ΚΑΠ 11.721.966 ευρώ, ΣΑΤΑ 3.329.000 ευρώ.
Το 2014 στα ταμεία του μητροπολιτικού Δήμου θα μπουν πολύ λιγότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δήμου, όσο και για την υλοποίηση δράσεων και επενδυτικών σχεδίων.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Τάσος Παπαδουράκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι μια διαδικασία ζωντανή. Συνεχώς έχουμε τροποποιήσεις κάθε χρόνο. Η τροποποίηση του προϋπολογισμού είναι μια σημαντική διαδικασία, που αποδεικνύει ότι ο προϋπολογισμός τηρείται κι έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε σαν επιπλέον έσοδο από διεκδίκηση, παροχές ή οτιδήποτε, είτε ότι πρέπει να γίνει ως επιπλέον έξοδο επειδή ή οι ανάγκες ή η διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική το επιβάλλουν. Φέτος μπορεί να δυσκολευτήκαμε παραπάνω, γιατί ήταν πολλές οι καινούργιες διαδικασίες, όμως τελικά έγινε. Πλέον ξεκινάμε με έναν προϋπολογισμό που δεν έχει ουσιαστικά οφειλές. Εδώ να θυμηθούμε όλοι μας τι κουβεντιάζαμε το ’11, το 12 και το 13 σε σχέση με τις οφειλές των δήμων και με πόσο μεγάλη δυσκολία θα μπορούσαμε να τις αντιμετωπίσουμε. Έκτος του ότι αυτές αντιμετωπίστηκαν και διά των εσόδων του Δήμου και με την επιχορήγηση, που δεν είναι ακριβώς επιχορήγηση, ουσιαστικά πήραμε νωρίτερα τα χρήματα που το κράτος μας χρωστούσε, πρέπει να ξέρουμε ότι η διαδικασία αυτή ήταν πάρα πολύ δύσκολη και γιατί συντάχθηκε όπως συντάχθηκε από το υπουργείο, αλλά και επέφερε τουλάχιστον 1.800 εντάλματα, που όλοι ξέρουμε τι πάει να πει η έκδοση ενός παλιού εντάλματος με όλα αυτά τα δικαιολογητικά, που αυτό πρέπει να έχει και τα οποία είναι παρελθόντων ετών. Αυτό πάντως έγινε από την υπηρεσία και τώρα είμαστε σε ένα σημείο να έχουμε εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων με ημερομηνία 31/12/12 τις περισσότερες του 2013 κι επίσης να εξοφλούμε τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου και αρκετές οφειλές, που αφορούν πράξεις εφαρμογής/απαλλοτριώσεις. Αυτό πάει να πει ότι πλέον ο προϋπολογισμός τηρείται στο Δήμο, υπάρχει, προχωρεί για όλους μας και τώρα και για τα επόμενα χρόνια. Είναι μια κατάκτηση αυτό το πράγμα, δεν υπήρχε στο Δήμο μας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό εξυγίανσης και στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Ξέρουν άπαντες ότι ο προϋπολογισμός μας είναι ευαγγέλιο, ότι είναι γραμμένο είναι και στο θησαυροφυλάκιο του Δήμου, ότι είναι στο τεχνικό πρόγραμμα, είναι έργο που εκτελείται ή θα εκτελεστεί, γιατί έχει πάρει τις υπογραφές και τη χρηματοδότηση. Αυτό το τεράστιο «θα» της ανυποληψίας, του τσαρλατανισμού και της πολιτικής συναλλαγής, τα μικρά ναι που τελικά συνέθεσαν ένα μεγάλο όχι στην ανάπτυξη του τόπου δεν υπάρχουν σε αυτό τον προϋπολογισμό. Με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού είχαμε πει πως θα είναι 58 εκ., αλλά αυτή τη στιγμή είναι 68 εκ., μέσα σε λίγους μήνες βρήκαμε για έργα 10 εκ., αυτή τη στιγμή που μιλάμε σας λέω ότι καταφέραμε και πήραμε 285.000 για να εξοφληθεί όλος ο κόσμος του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου από αμαρτίες προ του 2006, με δικαστικές αποφάσεις του παλιού κακού καιρού που δείχνουν τη νοοτροπία που επικρατούσε τότε. 27 Νοεμβρίου πιστώνονται οι λογαριασμοί όλων των οφειλετών του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Είναι δωρεάν χρήματα, όχι δάνειο, είναι μια κατάκτηση του συστήματος. Ο Δήμος μας κατ’ αναλογία πληθυσμού θεωρείται σαν ένας από τους δήμους με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΕΣΠΑ πανελληνίως».
Ο κ. Ν. Νίνος καταψήφισε τον προϋπολογισμό λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον προϋπολογισμό. Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια δραστηριότητα του Δήμου, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πραγματικά δύσκολης κατάστασης, που υπάρχει, εξαιτίας της μείωσης των κονδυλίων, που μέχρι σήμερα ξέραμε ότι ενίσχυαν τον προϋπολογισμό από πλευράς εσόδων. Δεν εννοώ την επιβολή κάποιας φορολογίας σε βάρος των δημοτών και των επιχειρηματιών της πόλης. Εκείνο που εννοώ είναι μια συνεργασία για την αξιολόγηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν, πράγμα που πέρυσι δεν έγινε. Θα παρακαλέσω λοιπόν το προεδρείο για τον ορισμό μιας συνεδρίασης με μόνο θέμα το οικονομικό, όπου εκεί να καταθέσουμε όλοι τα πράγματα που έχουμε να πούμε για να καταλήξουμε με καλή διάθεση από όλους μας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε ο επόμενος προϋπολογισμός να είναι κατά το δυνατό καλύτερος».
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Βλαστός τόνισε: «Πολιτική που οδήγησε μέχρι εδώ μπορεί να ιδωθεί και μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρεθύμνου για το 2014. Εικονογραφεί την απαξίωση και την κατάργηση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω των μνημονιακών πολιτικών. Εννοώ πέρα από την υποχρηματοδότηση, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο καταλήγει να είναι ένας στενός κορσές μείωσης των κοινωνικών δαπανών και μετέπειτα μεταφοράς υπηρεσιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δυστυχώς οι αντιδράσεις των αιρετών, πέραν κάποιων εξαιρέσεων δεν ήταν αντίστοιχες του μεγέθους επίθεσης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας συντονισμός των δήμων της Κρήτης, ώστε να μην αποσταλούν στοιχεία σε αυτό το παρατηρητήριο. Εφόσον δεν υπήρξε αντίδραση μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι μνημονιακές πολιτικές έγιναν αποδεκτές».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Μανουσογιάννης είπε μεταξύ άλλων: «Η ρεαλιστικότητα που έχει είναι η πονηριά, αφενός μεν αυτά τα οποία πρόκειται να πάρει από τους εργαζόμενους να φαίνονται λιγότερα στον προϋπολογισμό και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό (και για να μην ξεσηκώνει τόσο τους εργαζόμενους και για να μην αυξάνονται οι απαιτήσεις όσον αφορά τις υπηρεσίες που θέλουν). Αφετέρου ρεαλιστικότητα επίσης πονηρή είναι αυτά τα οποία αναγράφονται ότι θα δώσει στο κρατικό ταμείο, εκ των προτέρων να είναι γνωστό ότι δεν θα δοθούν και στην πορεία μάλιστα να γίνονται και νέες μειώσεις».
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκε ο Κωστής Μαθιουδάκης υποστηρίζοντας πως δεδομένης της συγκυρίας ο προϋπολογισμός αυτός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, τις βάρβαρες περικοπές, την απαξίωση ουσιαστικά του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση του αθηνοκεντρικού κράτους, αφήνοντάς την αβοήθητη από οικονομικούς πόρους, οι οποίοι μειώνονται όλο και περισσότερο, θεωρώ ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός για την ανάπτυξή των τοπικών κοινωνιών, που έχουν τελευταίο αποκούμπι τους, τους δήμους και τις περιφέρειες. Μέσα στα πλαίσια αυτής της εύθραυστης ισορροπίας θεωρούμε ότι ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός, παρότι θα επιθυμούσαμε να είναι πιο απλόχερος όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, πιστεύω ότι βρίσκεται σε σωστές βάσεις και προτεραιότητες και είναι προς το συμφέρον των πολιτών αυτού του τόπου. Οι καιροί είναι δύσκολοι για ηρωικές εξάρσεις. Παρ’ όλες τις εν μέρει προσωπικές μας διαφωνίες θα πρέπει να προτάξουμε το κοινό καλό και το συμφέρον του δήμου μας και των δημοτών μας».
Υπερψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί για τα νομικά πρόσωπα
Υπερψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί γα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ρεθύμνου. Ειδικότερα τους προϋπολογισμούς καταψήφισαν οι κ. Βλαστός, Ανδρουλάκης και Μανουσογιάννης. Ο κ. Νίνος δήλωσε παρών, ενώ λευκή ήταν η ψήφος της κ. Μαρινάκη.
– Στο Λιμενικό Ταμείο ο προϋπολογισμός για το 2014 ανέρχεται 3.643.105,91,
– Στην ΚΕΔΗΡ ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3.072.000 ευρώ και
– Στην Μουσική Παιδεία στα 2.522.165,90.