Στα περυσινά επίπεδα, ενδεχομένως και λίγο ακριβότερα, θα στοιχίσει φέτος ο πασχαλινός οβελίας. Η τιμή του αρνιού διαμορφώθηκε στα 5,50 ευρώ για τον έμπορο και στα 7,50 ευρώ για τον καταναλωτή, ενώ το κατσικάκι θα στοιχίσει 7,80 ευρώ. Πέρυσι το αρνί πωλήθηκε από 6,80 έως 7,00 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσίκι στην ίδια με φέτος τιμή.
Από την μια οι περιορισμένες διαθέσιμες ποσότητες ντόπιου αρνιού στην Κρήτη λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην εκτροφή τους αλλά και τα τεράστια έξοδα παραγωγής των κτηνοτρόφων οδήγησαν σε μια μικρή αύξηση της τιμής προς τους εμπόρους.
Ήδη από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν εντατικά οι δουλειές στα σφαγεία του νομού, ενώ οι κρεοπώλες διαβεβαιώνουν ότι το κρέας που θα φτάσει στα καταστήματα του Ρεθύμνου θα είναι ντόπιο.
Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι «παγωμένη» και οι παραγγελίες που έχουν γίνει είναι ελάχιστες, ωστόσο, όπως επισημαίνεται από κύκλους της αγοράς, ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής και η κίνηση θα κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο.
Παρά την κρίση και τους κουτσουρεμένους μισθούς, αλλά και τις μειωμένες συντάξεις, οι έμποροι εμφανίζονται αισιόδοξοι ως προς την αύξηση της κατανάλωσης, γνωρίζοντας καλά πως ο Έλληνας παρά τις οικονομικές του δυσκολίες θα αφιερώσει μέρος του εισοδήματός του για το πασχαλινό τραπέζι.
Το αρνί και το κατσίκι άλλωστε έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, καθώς το έθιμο του οβελία, την Κυριακή του Πάσχα, διατηρείται από τους Έλληνες, οι οποίοι μπορεί λόγω κρίσης να περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν, αλλά δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, ανέφερε: «Φέτος θα πουλήσουμε 7,50 ευρώ ολόκληρο αρνί, 7,80 κατσίκι, καθώς αγοράζουμε από 5,00 έως και 5,50 ευρώ από τον παραγωγό. Οι τιμές είναι ίδιες σε σχέση με πέρυσι, ενδεχομένως λίγο ακριβότερα πληρώνουμε στον παραγωγό. Μέχρι στιγμής η κίνηση είναι παγερή αλλά γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας ψωνίζει την τελευταία στιγμή».
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κρεοπώλη κ. Στέλιου Αντωνάκη, ο οποίος μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Οι τιμές φέτος ενδέχεται να είναι λίγο ακριβότερες από πέρυσι. Πληρώνουμε φέτος στον παραγωγό 50-60 λεπτά περισσότερο. Υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 10%. Βέβαια ενδέχεται τελικά οι τιμές να κυμανθούν και στα περυσινά επίπεδα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τιμή αγοράς από τους παραγωγούς. Όλα τα κρέατα είναι ντόπια και δεν υπάρχουν εισαγόμενα. Εκτιμούμε ότι θα πάει καλά η κίνηση, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι Έλληνες μπορεί να περιορίσουν τις ποσότητες που αγοράζουν όμως σίγουρα θα ψωνίσουν για το πασχαλινό τραπέζι».
Οι έμποροι του Ρεθύμνου ωστόσο δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ για την τιμή του αρνιού. Οι αλυσίδες, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυνατότητα που έχουν λόγω του μεγέθους τους για μεγάλες παραγγελίες, φτάνουν να πωλούν σε τιμές σχεδόν κάτω του κόστους.
Σχολιάζοντας την κατάσταση αυτή ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου Γ. Βενιεράκης, ανέφερε: «Σχετικά με σούπερ μάρκετ δεν βρίσκουμε άκρη. Υπάρχει μια αναμπουμπούλα έως προς το τι ποιότητας και τι ποσότητες κρέατος έχουν φέρει. Με τα αρνιά υπάρχει μια μεγάλη παραπλάνηση για τον καταναλωτή, τον εκμεταλλεύονται κάθε χρόνο κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για «κράχτη» για τα μαγαζιά τους και όταν ο καταναλωτής πάει στο μαγαζί και ζητά το αρνί της προσφοράς τους λένε ότι τελείωσε. Παραπλανούν τον κόσμο, γιατί κάτω από 5,50 ευρώ τα αρνιά δεν σφάζονται φέτος εκτός κι αν έφεραν αρνιά αγνώστου προελεύσεως ή είναι υποκινούμενα με ξένα συμφέροντα για να διαλύσουν τον κτηνοτροφικό κόσμο. Εμείς στους εμπόρους τα πουλάμε 5,50 ευρώ».
Αναφερόμενος στη μειωμένη παραγωγή αρνιού ο κ. Βενιεράκης τόνισε: «Έχει πέσει η παραγωγή του αρνιού. Είναι μειωμένη τουλάχιστον 30%. Είχαμε και πολλές απώλειες το χειμώνα λόγω ασιτίας».
Από την πλευρά τους οι καταναλωτές είναι ακόμα «μουδιασμένοι» για τις αγορές κρέατος ενόψει του Πάσχα, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση στα κρεοπωλεία της πόλης, αν και πολλοί είναι εκείνοι που ρωτούν τους κρεοπώλες για τη διαμόρφωση των τιμών στα αμνοερίφια.
Οδηγίες για τους καταναλωτές από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ρεθύμνου
Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές και παρέχει χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει των εορτών.
Τι πρέπει να προσέξουμε
– Αγοράζουμε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της τοπικής αγοράς.
– Αγοράζουμε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
– Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από τον οποίο προμηθευόμαστε τρόφιμα.
– Εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων (Υγειονομική Ταυτότητα).
Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά αμνοεριφίων
– Σφραγίδες – Επισήμανση των προϊόντων (Υγειονομική Ταυτότητα αυτών).
– Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» (λαμπρό κυανούν) ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
– Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
– Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
– Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
– Αν επιλεγούν καταψυγμένα κρεατοσκευάσματα, δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί.
– Αν επιλεγούν συκωταριά και έντερα δεν πρέπει αυτά να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα, τα οποία δρουν ως μεταφορείς μολυσματικών ασθενειών.
– Αν επιλεγεί κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά αυγών
– Θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν:
• Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου,
• Την κατηγορία ποιότητας και βάρους,
• Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).
– Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
– Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
– Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
– Για την καλή συντήρηση των αυγών, δεν πρέπει να τα πλένουμε, αλλά να τα διατηρούμε σε δροσερό χώρο.
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών
– Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημείο πώλησης τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις βαφές των αυγών
– Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για τη διακοσμητική χρώση των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση «σε σιγανή φωτιά» και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μη σπάσουν. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και επιθεωρούνται για πιθανά σπασίματα. Προτείνεται να βάφονται μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
Παρακαλούνται, οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και στην περίπτωση που διαπιστώσουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων, να ενημερώνουν άμεσα της αρμόδιες Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.
Σας ενημερώνουμε τέλος, ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και οι συναρμόδιες με αυτή Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας θα εντείνουν τις Υγειονομικές Επιθεωρήσεις σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.