Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι της Αργυρούπολης του Δήμου Ρεθύμνου.
Και μπορεί στο κέντρο του οικισμού, οι πολύφημες πηγές να ρέουν άφθονα νερά, από τα οποία υδρεύεται η πόλη και αρδεύονται τεράστιες εκτάσεις, όμως οι κάτοικοι του χωριού και κυρίως εκείνοι, των οποίων τα σπίτια βρίσκονται στα πιο υψηλά σημεία, εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες μένουν με «στεγνές βρύσες» τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Οι αντιδράσεις πολλές και οι καταγγελίες στην εφημερίδα μας από τους κατοίκους «βροχή», καθώς υπάρχουν ώρες της ημέρας που το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, ώστε ακόμα και στα σπίτια γύρω από τις πηγές, το νερό φτάνει με πολύ χαμηλή ροή και δεν επαρκεί για τις ανάγκες των κατοίκων.
Αντίστοιχες διαμαρτυρίες φθάνουν καθημερινά και στην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Αρχικά γινόταν λόγος για βλάβη στο δίκτυο, όμως γρήγορα διαπιστώθηκε, ότι έχει να κάνει με την διαχείριση του νερού.
Όπως παραδέχθηκαν τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τις ποσότητες νερού που δαπανούνται για άρδευση και ύδρευση, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να ξοδεύονται στα χωράφια και τα σπίτια να μένουν χωρίς νερό.
Τόσο ο πρόεδρος τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. κ. Άγγελος Μαλάς όσο και ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γιώργος Παπαδάκης, δήλωσαν χθες στην εφημερίδα μας, ότι το νερό δεν επαρκεί, διότι διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες στην άρδευση.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Παπαδάκη, τα συνεργεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ελέγξουν πλήρως το δίκτυο της περιοχής και η υπερκατανάλωση δημιουργεί τα φαινόμενα λειψυδρίας που παρατηρούνται έντονα και έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.
«Θεωρούμε, ότι κάνουμε επαρκή παροχή νερού στην Αργυρούπολη, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε την χρήση του σε ό,τι αφορά την άρδευση», υποστήριξε ο διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.
«Αυτός είναι ο λόγος που δεν φτάνει το νερό» συνέχισε, κάνοντας λόγο για αλόγιστη σπατάλη του στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και «κρυφές» παροχές άρδευσης που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.
Ο ίδιος ζήτησε «πίστωση χρόνου» από τους κατοίκους της Αργυρούπολης για δύο – τρεις ημέρες, υποστηρίζοντας ότι θα κατασταθεί εφικτό να εντοπιστούν οι αστοχίες του δικτύου και να ελεγχθούν οι παροχές, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της ανεπάρκειας του νερού για ύδρευση.
«Θεωρούμε, ότι πρέπει να ελαττωθούν οι καταναλώσεις στην άρδευση», υποστήριξε και ο κ. Μαλάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «το φαινόμενο να μην φτάνει νερό στα σπίτια των κατοίκων της Αργυρούπολης έχει να κάνει με την σπατάλη του και όχι με την επάρκειά του».
Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η αιτιολογία που δίδουν τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., η οποία δεν γνωρίζουμε κατά πόσο γίνεται αποδεκτή από τους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν τα νερά δίπλα τους να ρέουν κατά χιλιάδες κυβικά μέτρα καθημερινά αλλά στο σπίτι τους λένε «το νερό – νεράκι»!