Ο αστείρευτος πλούτος και η αυθεντική ομορφιά της λαϊκής μας παράδοσης ανταμώνουν και φέτος στο μεγάλο λιμάνι της χώρας στην Έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός», που διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά η Νομαρχία Πειραιά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ), με την πολύτιμη αρωγή και συνεργασία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 18 Απριλίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτιστικών οργανισμών, συλλόγων και φορέων από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και φυσικών προσώπων όπως λαϊκοί ζωγράφοι και τεχνίτες, βιοτέχνες παραδοσιακών φορεσιών, συγγραφείς και λαογράφοι, περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομίας και παράδοσης που αποτελεί συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν και βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του μέλλοντος.
Ειδικότερα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αναβιώσεις εθίμων από τις τιμώμενες της έκθεσης περιοχές του Πόντου και της Μικρασίας, έως τη Μακεδονία μας, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα, αφιερώματα στη μουσική και χορευτική μας παράδοση, λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών, παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις που αναδεικνύουν την άγνωστη σε πολλούς Ελλάδα κ.ά.
Επίσης, στο πλαίσιο της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός – Τουρισμός – Αυτοδιοίκηση», κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός». Στο περίπτερο της, συνολικού εμβαδού 50 τ.μ., θα φιλοξενηθούν πολιτιστικοί σύλλογοι, λαογραφικά μουσεία, ιδρύματα πολιτισμού, θέατρα σκιών, ξυλογλύπτες, αργυροχρυσοχόοι, κεραμιστές, βιοτέχνες, υφαντουργοί, λαϊκοί ζωγράφοι, γυναικείοι συνεταιρισμοί και γενικά εκθέτες, που σχετίζονται με τον πολιτισμό.
Ιδιαίτερη θέση θα έχουν στην έκθεση εκδηλώσεις του νησιού που σχετίζονται επετειακά το 2019 ως έτος αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η χώρα μας ποτέ δεν είχε αυτό που ονομάζεται βαριά βιομηχανία. Η δική μας «βαριά βιομηχανία», όπως συνήθιζε να λέει η Μελίνα Μερκούρη, είναι ο πολιτισμός μας. Και σ’ αυτό το δυνατό, ανταγωνιστικό και ανεξάντλητο κεφάλαιο, επενδύουμε στην Νομαρχία Πειραιά με όλες μας τις δυνάμεις. Η συμμετοχή μας ως σταθεροί συνδιοργανωτές στην ετήσια Έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού, το μεγάλο αυτό εκθεσιακό γεγονός που παρουσιάζει όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του τόπου μας, αποτελεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα της Νομαρχίας Πειραιά για τη προώθηση και στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας και άλλη μια απόδειξη ότι Αυτοδιοίκηση και ενεργοί πολίτες μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την προστασία, ανάδειξη και διασφάλιση, με κάθε τρόπο, της Ελλάδας του πολιτισμού, του λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας, της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας».
Τα εγκαίνια της 4ης Έκθεσης «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» θα γίνουν την Παρασκευή 16 Απριλίου και ώρα 6:00 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Παρασκευή 16 Απριλίου από τις 12:00 μ. έως τις 9:00 μ.μ., Σάββατο 17 Απριλίου από τις 10.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ. και την Κυριακή 18 Απριλίου από τις 10.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ.
Συμμετέχει ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι»
Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» συμμετέχει στην έκθεση και σε ανακοίνωσή του αναφέρει σχετικά:
«Πρόκειται για μια έκθεση θεσμό στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι εκθέτες έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τον αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από διαφορές προοπτικές και δυνατότητες.
Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως τους πολιτιστικούς συλλόγους, λαογραφικά μουσεία, πολιτιστικούς οργανισμούς, καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, συγγραφείς, λαογράφους, ερευνητές της παράδοσης.
Μέσα από τη διοργάνωση της Έκθεσης για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό θα αναδειχθεί το γνήσιο λαϊκό πνεύμα και η λαϊκή δημιουργία, τέχνη και κληρονομιά και θα τιμηθούν για την προσφορά τους στην τοπική και περιφερειακή οικονομία όλοι όσοι ασχολούνται με το λαϊκό πολιτισμό.
Παράλληλα με την έκθεση θα λάβουν χώρα λαϊκά δρώμενα και εκδηλώσεις από πολιτιστικούς φορείς, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον αυθεντικό τοπικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο και πολλά άλλα από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας
Ο σύλλογός μας για πρώτη φορά θα συμμετάσχει σε μια τέτοια έκθεση, παρουσιάζοντας κυρίως τα λευκώματα που κατά καιρούς έχει εκδώσει με έμφαση το φετινό λεύκωμα αφιέρωμα στον Ερωτόκριτο και την κρητική διάλεκτο. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στο ευρύ κοινό ότι ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» παράγει πολιτισμό και τιμά την παράδοση και τους σκοπούς του.
Παράλληλα στην έκθεση αυτή μαζί μας θα εκθέσουν έργα τους: η Ρεθύμνια χαράκτρια Ελένη Τζιφάκη Μισιρλή κυρίως με κοσμήματα εμπνευσμένα από τον κρητικό πολιτισμό, καθώς και η Ρεθύμνια Αριστέα Βερνάδου, με χειροποίητες κατασκευές στεφάνων γάμου και άλλων καλλιτεχνημάτων».