Η φράση «η ιστορία επαναλαμβάνεται» ισχύει στην υπόθεση εντοπισμού των ιχνών χασισοφυτείας στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, στου Γάλλου, στο Ρέθυμνο. Η υπόθεση, μας πάει πίσω κατά 15 χρόνια. Όταν και τότε, κάποιοι εξωπανεπιστημιακοί, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς ιδιοκτησίας της μεγάλης έκτασης του Πανεπιστημίου που το καθιστά υπεράνω υποψίας και το δύσβατο της αχανούς περιοχής, καλλιέργησαν φυτεία κάνναβης γνωρίζοντας ότι θα ήταν δύσκολο να φτάσει κανείς στα ίχνη τους.
Η «τρυγημένη» χασισοφυτεία σε χώρο της έκτασης του Πανεπιστημίου εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου και συναδέλφους τους άλλων υπηρεσιών της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, χθες το πρωί.
Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση κατόπιν πληροφοριών που έφτασαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου, για μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης σε κάποιο σημείο της αχανούς έκτασης της Πανεπιστημιούπολης. Όπως αποδείχτηκε, από την έρευνα που πραγματοποίησαν στην έκταση, η πληροφορία αποδείχτηκε σωστή. Μέσα στα δέντρα και στην ψηλή βλάστηση, οι αστυνομικοί εντόπισαν την χασισοκαλλιέργεια μόνο, που τα δενδρύλλια κάνναβης είχαν ήδη εκριζωθεί από τους καλλιεργητές και οι αστυνομικοί βρήκαν μόνο τους λάκκους στους οποίους ήταν φυτεμένα. Οι άγνωστοι δράστες είχαν προλάβει και είχαν πάρει την σοδειά τους.
Οι λάκκοι που καταμετρήθηκαν έφταναν τους 400 που σημαίνει ότι είχαν φυτευτεί τουλάχιστον ισάριθμα δενδρύλλια κάνναβης, αν όχι περισσότερα, καθώς οι παράνομοι καλλιεργητές πολλές φορές φυτεύουν σε κάθε λάκκο και δυο δενδρύλλια.
Η έρευνα των αστυνομικών, έδειξε ότι η χασισοφυτεία ποτιζόταν από κρουνό του δικτύου ύδρευσης του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Οι αστυνομικοί φέρονται να συνέλεξαν από τον χώρο της φυτείας κάποια ευρήματα τα οποία θα αξιολογήσουν με την προσδοκία ότι ίσως τους δώσουν στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράνομη καλλιέργεια είχε φυτευτεί στον ίδιο χώρο όπου είχε εντοπιστεί τον Οκτώβριο του 2002, από ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, επίσης μεγάλη φυτεία κάνναβης.
Η ΕΛΑΣ δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση, ωστόσο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Λαγουδάκης, όταν ερωτήθηκε από τα «Ρ.Ν.» επιβεβαίωσε το γεγονός.
Χρειάζεται από αέρος εξερεύνηση του νομού
Οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, το φετινό καλοκαίρι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να εκριζώσουν αρκετές χασισοφυτείες στον νομό. Η δυσκολία εντοπισμού των παράνομων καλλιεργειών είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η εξερεύνηση γίνεται αποκλειστικά με πεζοπορίες των αστυνομικών σε μέρη ορεινά και δυσπρόσιτα όπου με την εμπειρία τους κρίνουν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν φυτείες κάνναβης. Είναι όμως απίθανο να μπορέσουν να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του νομού. Εκτιμούν μάλιστα ότι φέτος υπάρχει μεγάλος αριθμός φυτειών τις οποίες αναζητούν στα «τυφλά».
Για κάποιο λόγο, τη φετινή χρονιά, τουλάχιστον μέχρι χθες, δεν υπήρξε συνδρομή του ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ για από αέρος εξερεύνηση. Η από αέρος εξερεύνηση θα είχε σοβαρά αποτελέσματα αφού τα «μάτια από ψηλά» σκανάρουν περιοχές δύσβατες και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις φυτείες ακόμα κι αν είναι κρυμμένες και καμουφλαρισμένες ανάμεσα στα δέντρα και στην πυκνή βλάστηση.
Μια από αέρος εξερεύνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα εντόπιζε τη φυτεία στην έκταση του Πανεπιστήμιου, πριν ξεριζωθεί από τους παράνομους καλλιεργητές και χθες δεν θα έβρισκαν μόνο τους λάκκους οι αστυνομικοί. Η φυτεία θα είχε πέσει στα χέρια της ΕΛΑΣ πολύ ενωρίτερα.
«Αν υπήρχε η βοήθεια του ελικοπτέρου, τα αποτελέσματα με τις φυτείες κάνναβης θα ήταν πολύ μεγαλύτερα. Δεν γνωρίζουμε το λόγο που το αρχηγείο δεν το στέλνει, γνωρίζουμε όμως ότι από δω έχει ζητηθεί. Ίσως να είναι χαλασμένο, ίσως λόγω των περικοπών που γίνονται παντού εξ αιτίας της κρίσης να θέλουν να κάνουν οικονομία στα καύσιμα. Με το ελικόπτερο, η φυτεία του Πανεπιστημίου θα είχε βρεθεί πολύ νωρίς. Η ηγεσία μας, ο υπουργός, έστω και τώρα θα πρέπει να το δουν αυτό το θέμα. Αν δεν έρθει και τώρα το ελικόπτερο, μετά δεν χρειάζεται. Τον Αύγουστο οι δράστες μαζεύουν τις φυτείες τους. Με πεζές εξερευνήσεις κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και ακόμα περισσότερο από τις δυνάμεις μας» ανέφερε στα «Ρ.Ν.» αστυνομικός.
Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά φύλαξης
Ο περιβάλλων χώρος του Πανεπιστημίου είναι τεράστιος. Εκτείνεται σε μεγάλη ακτίνα η έκτασή του η οποία είναι ανεκμετάλλευτη. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι δύσβατη. Η έκταση είναι περιφραγμένη με συρματόπλεγμα, η περίφραξη όμως εύκολα παραβιάζεται από διάφορα σημεία ενώ το συρματόπλεγμα σε ορισμένα τμήματά του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κατεστραμμένο.
Τα κενά φύλαξης είναι τέτοια που όπως και το 2002 έτσι και τώρα, κάποιοι εξωπανεπιστημιακοί τα εκμεταλλεύτηκαν και αποφάσισαν να ασκήσουν και πάλι παράνομη δραστηριότητα στους χώρους της.
Η φύλαξη όμως και η περιφρούρηση αυτής της περιουσίας του Πανεπιστημίου, κρίνεται επιβεβλημένη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρυτανεία, αναφέρει ότι οι Πρυτανικές αρχές έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, δεν διευκρινίζει όμως αν οι ενέργειες έγιναν αυτές τις μέρες, μετά που διαπιστώθηκε η κλοπή νερού και που τελικά οδήγησε στην ανακάλυψη της φυτείας ή αν έχει λάβει μέτρα προγενέστερα, τα οποία τελικά δεν απέδωσαν. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απαραίτητο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα φύλαξης ώστε να μην γίνεται ο χώρος του Πανεπιστημίου προσβάσιμος για παράνομες δραστηριότητες κακοποιών.
Ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Αργά το απόγευμα, για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία η ίδια ενημέρωσε την Αστυνομία για κλοπή νερού από το Πανεπιστήμιο όταν κάτι τέτοιο διαπίστωσε εργαζόμενος της υπηρεσίας φύλαξης του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο έρευνας που έκανε η Αστυνομία εντόπισε την ξεριζωμένη φυτεία.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Πρυτανείας, αναφέρονται τα εξής:
«Σχετικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση φυτείας κάνναβης εντός της περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο η Πρυτανεία επιθυμεί να κάνει γνωστά τα παρακάτω:
Στις 2 Αυγούστου, ενημερώθηκαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης από την υπηρεσία φύλαξης του Ιδρύματος σχετικά με την κλοπή ύδατος από πυροσβεστική φωλέα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Την ίδια ημέρα το γεγονός αναφέρθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου και παρείσχαν κάθε διευκόλυνση για την άσκηση των καθηκόντων της, αναμένοντας το αποτέλεσμα των σχετικών ερευνών.
Ωστόσο, με αφορμή το περιστατικό αυτό και την ενδεχόμενη προσπάθεια για τη με οποιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευσή του οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
α. Το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη στο Γάλλο Ρεθύμνου, εκτείνεται σε περίπου 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα η πλειονότητα των οποίων είναι δύσβατη, το ανάγλυφο δε του εδάφους καθιστά τον έλεγχο αδύνατο.
β. Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες για τη διάνοιξη οδών σε όλα τα απαιτούμενα σημεία, για τον αποτελεσματικό έλεγχο του συνόλου της έκτασης της Πανεπιστημιούπολης καθώς και στην προμήθεια ειδικών οχημάτων για τη φύλαξη της Πανεπιστημιούπολης στα δύσβατα σημεία της».