Στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) θα συζητηθεί στις αρχές Οκτωβρίου το έργο κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου της Σκαλέτας.
Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, για το οποίο το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο διεκδικεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από τον άξονα «Αλιεία και Θάλασσα».
Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο και στην πρώτη αξιολόγηση που έγινε, σύμφωνα με την πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έλαβε υψηλή βαθμολογία. Ωστόσο, η διαδικασία εδώ και κάποιους μήνες έχει «φρενάρει», καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε μια επιπλέον έγκριση από την ΕΣΑΛ -υπηρεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- για να μπορέσει ο φάκελος να είναι πλήρης και να δρομολογηθεί η ένταξη του έργου. Η συγκεκριμένη έγκριση είναι σε εκκρεμότητα και η συνεδρίαση για να συζητηθεί έχει προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη έγιναν από πλευράς Λιμενικού Ταμείου οι βελτιώσεις και οι τροποποιήσεις που ζητήθηκαν σε σχέση με τους όρους δόμησης των αποθηκευτικών χώρων του καταφυγίου.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Έχει δρομολογηθεί το θέμα να συζητηθεί στις αρχές Οκτωβρίου στην ΕΣΑΛ, την αρμόδιο επιτροπή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Έγιναν όλες οι τροποποιήσεις που μας ζητήθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να περάσει από ένα κεντρικό συμβούλιο που ασχολείται με τα θέματα λιμένων όλης της χώρας. Από το συμβούλιο αυτό πρέπει να εγκριθούν οι όροι δόμησης του αλιευτικού καταφυγίου προκειμένου να εκδοθεί άδεια για 45 τ.μ. αποθηκευτικού χώρου, που σε αυτόν θα υπάρχουν αντλιοστάσια και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του καταφυγίου, ο οποίος χώρος είναι έκτος σχεδίου και απαιτεί οικοδομική άδεια. Για το θέμα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο έχουμε υποβάλλει φάκελο και μόλις εγκριθεί το θέμα από την ΕΣΑΛ θα ενημερωθεί και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα χρηματοδοτήσει το έργο. Ήδη, η μοριοδότηση για την αξιολόγηση του φακέλου μας είναι πολύ υψηλή και έχουμε μόνο την εκκρεμότητα από την ΕΣΑΛ. Είχαμε συνάντηση με τον δήμαρχο και με τον υφυπουργό Υποδομών τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος είναι ενήμερος και το θέμα του αλιευτικού καταφυγίου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα ίσως και μέχρι τα Χριστούγεννα να λάβουμε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου».
Τι αναφέρει η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, σκοπός των προτεινόμενων έργων στην περιοχή της Σκαλέτας είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού λιμενίσκου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής. Έχει σχεδιαστεί η κατασκευή όλων των απαραίτητων εξωτερικών και εσωτερικών λιμενικών έργων για τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου, η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, μέχρι την οριοθετημένη γραμμή της παραλίας, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης για τα παραβάλλοντα σκάφη, καθώς και ο γενικός φωτισμός του αλιευτικού καταφυγίου. Η προς παραχώρηση θαλάσσια έκταση για την κατασκευή των προτεινόμενων έργων είναι 33.600m2 και η αντίστοιχη χερσαία έκταση είναι 6.610m2, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
Η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ρένα Κουτσαλεδάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το έργο, ανέφερε πως ελπίζει να μην κωλυσιεργήσει η σχετική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και να προχωρήσουν οι διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν το έργο να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί η υλοποίησή του με ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, καθώς θα εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή του νομού. Πρόκειται για ένα αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο θα εξυπηρετεί 70 σκάφη, σε σύγχρονες υποδομές και με σύγχρονο εξοπλισμό. Είναι ένα έργο απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον, η προβλήτα που θα φτιαχτεί περιορίζει τη διάβρωση της ευρύτερης περιοχής και περιμένουμε τη θετική εισήγηση για να αδειοδοτηθεί και να προχωρήσει η υλοποίησή του. Για εμάς, σαν Λιμενικό Ταμείο, το έργο αυτό θεωρείται βαρύνουσας σημασίας» ανέφερε η κ. Κουτσαλεδάκη, προσθέτοντας ότι: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής που θα δώσει ζωή στην ευρύτερη περιοχή, δίπλα είναι τουριστική περιοχή, ξενοδοχειακές μονάδες και θα αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο στο βόρειο τμήμα του νομού. Η αλίευση και η πώληση ψαριού, θα τονώσει και θα αξιοποιήσει όλο το κομμάτι εκείνο της πρώην δημοτικής κοινότητας Αρκαδίου και όχι μόνο. Έχει άμεση γειτνίαση με το νέο έργο του μουσείου της Ελεύθερνας και ταυτόχρονα ξεμπλοκάρει και το θέμα της μαρίνας του Ρεθύμνου, αφού θα μπορούν οι αλιείς να πηγαίνουν εκεί και να ελλιμενίζονται».