Τις εξελίξεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για το έργο του ΒΟΑΚ με ρήτρα διαθεσιμότητας χωρίς διόδια συζήτησε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Γιώργο Δέδε. Σε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, ο γ.γ. ανέφερε ότι το έργο του ΒΟΑΚ αποτελεί προτεραιότητα και βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων στρατηγικών έργων της κυβέρνησης για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το «πακέτο Γιούνγκερ». Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει σχετικό αίτημα απευθείας στον πρωθυπουργό για χρηματοδότηση-κατασκευή του ΒΟΑΚ με ρήτρα διαθεσιμότητας δίχως διόδια.
«Ο ΒΟΑΚ είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες μας και μάλιστα μέσα στις προτεραιότητες των έργων τα οποία προτείναμε για να ενταχθούν στο σχέδιο «Γιούνγκερ». Έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο το σύνολο των υπολειπόμενων τμημάτων του ΒΟΑΚ προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυο λιμανιών της Κρήτης της Σούδας και του Ηρακλείου να υπαχθούν στο σχέδιο «Γιούνγκερ» δήλωσε χαρακτηριστικά στα ΜΜΕ ο κ. Δέδες, προσθέτοντας: «Ήδη στη σύνοδο της Λιουμπλιάνα στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το υπουργείο μας κατέθεσε τις 25 προτάσεις για έργα που προτείνονται να ενταχθούν στο σχέδιο «Γιούνγκερ». Μέσα στα πρώτα 8 από αυτά ως αξιολόγηση είναι και η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά, χρειάζεται ωστόσο πάρα πολύ δουλειά ακόμα, να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που η πρόταση μας θα ενισχυθεί, ισχυροποιηθεί και θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από την επιτροπή «Γιούνγκερ». Με τα στελέχη του ΒΟΑΚ συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα, την ολοκλήρωση όλων εκείνων των μελετών και κυρίως του στρατηγικού σχεδίου αλλά και των μελετών που θα μπορέσουν αυτή την πρόταση να την ισχυροποιήσουμε να την τεκμηριώσουμε και να τύχει της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Το έργο του ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει, επαναλαμβάνουμε, με ρήτρα διαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι θα πληρώνει κάθε χρόνο το κράτος το ποσοστό που θα ορίζεται στον ανάδοχο που θα πάρει το έργο. Το ζητούμενο για εμάς είναι να μην πληρώνει ο πολίτης. Η πρόταση που επεξεργαζόμαστε και θα υποβληθεί σύντομα από την Περιφέρεια προς τον πρωθυπουργό είναι να αποδεχτεί τον σχεδιασμό μας. Άλλωστε το υπουργείο υποστηρίζει την πρόταση μας, έχουμε μιλήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πει το τελικό «ναι» για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο για την Κρήτη. Έχουμε συζητήσει με τον υπουργό κ. Σπίρτζη προτάσεις πως θα μπορέσουμε γρηγορότερα να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες ούτως ώστε να μπορεί να ενταχθεί και στο πακέτο «Γιούνγκερ» με ρήτρα διαθεσιμότητας».