Την έντονη διαφωνία του σχετικά με την διαγραφή των φοιτητών που έχουν υπερβεί τα χρονικά όρια φοίτησής τους στις σχολές που έχουν εγγραφεί και είναι ανενεργοί, δηλώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδης Στεφάνου.
Μιλώντας χθες στην εφημερίδα μας, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την αντίθεσή του με την ενεργοποίηση, από πλευράς υπουργείου Παιδείας, των διαδικασιών εφαρμογής του νόμου που καταργεί τις χωρίς χρονικούς περιορισμούς σπουδές, καθώς δεν εξετάζει καθόλου τις διαφοροποιήσεις των περιπτώσεων που θεωρεί, ότι υπάρχουν και είναι πολλές.
Εξηγώντας τη θέση του επισήμανε, ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις των ανενεργών φοιτητών ίδιες, τονίζοντας, ότι υπάρχουν αρκετοί από αυτούς που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται, που έχουν σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά ζητήματα και γενικότερα θα έπρεπε να δίδεται η δυνατότητα να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ανενεργού φοιτητή και αναλόγως να λαμβάνεται απόφαση για το αν θα διαγραφεί ή θα του δοθούν χρονικά περιθώρια περάτωσης των σπουδών του.
Στο πλαίσιο της θέσης αυτής το Πανεπιστήμιο Κρήτης απέστειλε περίπου τρεις χιλιάδες επιστολές σε αντίστοιχο αριθμό ανενεργών φοιτητών που υπάρχουν στα διάφορα τμήματα και σχολές του ιδρύματος, ζητώντας απάντηση για το λόγο που τους καθιστά ανενεργούς και μακριά από το στόχο απόκτησης του πτυχίου τους.
«Θέλουμε να εξετάσουμε τους λόγους και να διαπιστώσουμε τις προθέσεις τους», δήλωσε ο κ. Στεφάνου για να συμπληρώσει ότι «η θέση αυτή αποτελεί και πρότασή μας προς το υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλούμε να επανεξετάσει τη στάση του.»
Υπό διαγραφή 180.000 φοιτητές στην Ελλάδα
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σύμφωνα με τον πρύτανη κ. Στεφάνου, οι ανενεργοί φοιτητές είναι περίπου 3.000 άτομα, αριθμός σχετικά μικρός, σε αναλογία με τους αριθμούς που η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δίνει για το σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας από τους 596.000 φοιτητές των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι 300.000 χαρακτηρίζονται ως μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν το πτυχίο τους. Από αυτούς υπολογίζεται ότι κοντά στους 180.000 θα πρέπει να διαγραφούν από τα ιδρύματα, εφόσον βέβαια οι διοικήσεις των ιδρυμάτων κάνουν έγκαιρα αυτά που ορίζει ο νόμος και ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους.
Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ξεπεράσει τα 15 με 20 χρόνια το όριο των σπουδών τους και τα Πανεπιστήμια καλούνται να τους διαγράψουν.
Ιδιαίτερο ζήτημα πάντως προκύπτει για όσους έχουν περάσει στα Πανεπιστήμια από το 2006 και μετά, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν μέχρι σήμερα όλα τα μαθήματά τους, γεγονός, που προκαλεί και τις περισσότερες αντιδράσεις από πλευράς των Πρυτανικών Αρχών της χώρας, που πρεσβεύουν ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να λάβουν τα πτυχία τους.
Αρκετοί πρυτάνεις, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητούν να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για όσους έχουν λίγα μαθήματα ή αποδεδειγμένα εργάζονται για να πάρουν το πτυχίο τους.
Τι προβλέπει ο νόμος για τη διάρκεια φοίτησης
Σύμφωνα με το νέο νόμο όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και 14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα, όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα.
Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα. Γενικά αυτό που ορίζει ο νόμος είναι ότι ο χρόνος σπουδών είναι ίσος με τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για τη λήψη πτυχίου, προσαυξημένο κατά 2 έτη ή 4 εξάμηνα. Για το λόγο αυτό εκείνοι που εισήχθησαν σε μια σχολή, αλλά αποφάσισαν μετά την εγγραφή τους σε αυτή να δώσουν ξανά πανελλήνιες εξετάσεις, καλό θα είναι να επιλέξουν τη διακοπή φοίτησης, ώστε να μη χάσουν 2 από 4 εξάμηνα της «παράτασης» που τους δίνεται από το νόμο.
Οι φοιτητές δεν πρέπει να παραλείπουν στην αρχή κάθε εξαμήνου να πραγματοποιούν την εγγραφή τους, καθώς σε περίπτωση που αυτή δεν πραγματοποιηθεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφονται από τη σχολή.
Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος.