Υλοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου στη Σερβία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, με θέμα: «2050 Not Far Away, Tomorrow!».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρεται στην προοδευτική μείωση της βιοποικιλότητας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, συνέπεια μεταξύ των άλλων της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων, καθώς επίσης και της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κριστιάνα Πάσκα Πάλμερ, επικεφαλής της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα «Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος».
Ανέκυψε, επομένως, ως επιβεβλημένη ανάγκη η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της στρατηγικής της ΕΕ που στοχεύει στην διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και στην προστασία των οικοσυστημάτων των χωρών. Στόχος του προγράμματος καθίσταται η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες θα αναλάβουν ενεργό ρόλο ως παγκόσμιοι πρεσβευτές να διεκδικήσουν την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών των χωρών, με τρόπο ώστε να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε περιβαλλοντικά θέματα και παράλληλα παρακίνηση για την ανάληψη ενεργού ρόλου δραστηριοποίησης μέσω της σύμπραξης με άλλες χώρες με σκοπό να γίνει εφικτή η μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας με την ανάληψη στρατηγικών διαχείρισης και διατήρησής της και η προστασία του πλανήτη και η βιωσιμότητά του.
Η Σερβία, χώρα-μέλος του προγράμματος και το σχολείο skola Sveti Sava της πόλης Niš υποδέχτηκε τους υπόλοιπους εταίρους στο πλαίσιο της διοργάνωσης της πρώτης κινητικότητας: τη συντονίστρια χώρα Ισπανία και το σχολείο Colegio Salesianos «San Juan Bosco» España, τη Ρουμανία με το σχολείο Scoala Gimnaziala «Marcus Aurelius» Creaca, την Τουρκία με το σχολείο Fahrettinpasa Ilkokulu και την Ελλάδα με το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: α) Μαρίνα Σούκα β) Στυλιανή Χαραλαμπάκη και γ) Ιωάννης Λισίτσκας και οι μαθητές: α) Νικόλαος Αντωνόπουλος β) Μαρία Ανυφαντάκη γ) Αλεξία Μπεκιαράι και δ) Σταμάτης Παπαδάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης (22-26 /11/ 2021) παρουσιάστηκαν από τις συμμετέχουσες χώρες επιμορφωτικές δράσεις σε θέματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα και τις αιτίες ρύπανσης που απειλούν τα χερσαία αλλά και τα υδάτινα οικοσυστήματα. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Η συνεύρεση μαθητών/τριών από διαφορετικές χώρες έδωσε την ευκαιρία να ενισχυθεί η πολιτιστική ευαισθητοποίηση, η οποία αποτελεί αναγκαία δεξιότητα για την κατανόηση των διαφορετικών κουλτουρών και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού. Παράλληλα προωθήθηκε η ανάπτυξη της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών και η ενίσχυση της γλωσσομάθειας.
Από την Διεύθυνση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου