Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» για την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου που μαζί με τους συνεργάτες της, μελετητές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες -διορθώσεις και βελτιώσεις για να καταθέσουν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ το φάκελο του μεγαλύτερου για το Νομό έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Αμάρι.
«Κόκκινη γραμμή» για την Αντιπεριφέρεια είναι η 30η Οκτωβρίου, δηλαδή σε ένα και πλέον μήνα να έχουν γίνει όλες οι παρεμβάσεις για να είναι πλήρης και τεκμηριωμένη η μελέτη του έργου και να μπορέσουν να εξασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά χρήματα που είναι άκρως απαραίτητα για την υλοποίηση του έργου αυτού.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες μια συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, παρουσία και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή, του Κ. Λαμπρινού, των δημάρχων Ρεθύμνου και Αμαριού, των μελετητών και της Αμάρι ΑΕ και του κ. Ευάγγελου Γιδαράκου, καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και εκπρόσωπων κατοίκων των περιοχών, προκειμένου άμεσα να εντοπιστούν τυχόν παραλείψεις και να διορθωθούν, ώστε να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατόν.
Η μελέτη μεταξύ άλλων προβλέπει την αποκατάσταση του σημερινού χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων και την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Αμαρίου, του μοναδικού χώρου υγειονομικής ταφής που εξυπηρετεί τους Δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Ανωγείων.
Σε δηλώσεις της χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή εξέφρασε την αγωνία της τονίζοντας την σημασία του έργου το οποίο, όπως είπε, είναι ζωτικό για το νομό και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η χρηματοδοτική ευκαιρία για το Ρέθυμνο. «Κάναμε μια συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δούμε που φτάνει ο φάκελος και πως θα προχωρήσουμε με το πιο γρήγορο τρόπο. Ο φάκελος έχει έρθει όμως χρειάζονται βελτιώσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν και με βάση την υπόδειξη του καθηγητή του πολυτεχνείου κ. Γιδαράκου. Η «κόκκινη γραμμή» που θέτουμε είναι τα τέλη Οκτωβρίου. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν τις διαδικασίες για να προλάβουμε τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ. Πιέζουμε όπως μπορούμε ως περιφέρεια για να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια. Το έργο αυτό για το Ρέθυμνο κοστίζει 35 εκ. και πρέπει να τα διασφαλίσουμε, καθώς πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα ολόκληρου του νομού».
Τι προβλέπει
η μελέτη
Ο προϋπολογισμός του έργου στο ΧΥΤΑ Αμαρίου ανέρχεται στα 33 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τα έργα αναβάθμισης στην μελέτη συμπεριλαμβάνεται και η αποκατάσταση του παλαιού κυττάρου. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ο νέος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, όπως επίσης και το εργοστάσιο συλλογής υπολειμμάτων.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης, αποκλείεται η μέθοδος της καύσης, όπως και η κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας για όλη την Κρήτη, καθώς ο κάθε νομός θα αντιμετωπίσει το πρόβλημά του ξεχωριστά. Έτσι, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα δημιουργηθούν μονάδες διαχείρισης, οι οποίες θα χωροθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία. Για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προτείνεται η κατασκευή μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας στο ΧΥΤΑ Αμαρίου που θα δέχεται περίπου:
– 7.300 τόνους προδιαλεγμένου οργανικού που θα οδηγείται προς κομποστοποίηση.
– 8.800 τόνους προδιαλεγμένων αποβλήτων συσκευασίας που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή.
– 35.600 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ που θα οδηγούνται προς μηχανική διαλογή και βιολογική επεξεργασία.