Η πρώτη από τις ημερίδες διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και αφορούν την ολοκλήρωση του προσχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων, διεξήχθη χθες στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα στάθηκαν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα στοχεύει στην διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς αν καθυστερήσει κι άλλο η διαδικασία, ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Σχέδιο Διαχείρισης θα διαμορφωθεί μετά από εκτενή διαβούλευση, και παρέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων ενός Υδατικού Διαμερίσματος.
Μέσα από τα σχέδια διαχείρισης γίνεται εκτενής περιγραφή των χαρακτηριστικών όλων των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και των προστατευόμενων περιοχών που σχετίζονται με τα ύδατα. Επίσης αναλύονται πιθανές επιπτώσεις που έχουν προκύψει στα ύδατα από ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ προβλέπεται και η σύσταση ενός δικτύου παρακολούθησης της οικολογικής, της χημικής και της ποσοτικής κατάστασης των υδάτων. Μέσω των σχεδίων διαχείρισης καθορίζονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι.
Το διαχειριστικό σχέδιο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2009, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα και η χώρα μας κινδυνεύει να υποστεί μεγάλες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ημερίδα το «παρών» έδωσε και ο ειδικός γραμματέας υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Τριάντης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να εκπονηθεί μέσα σε σύντονο χρονικό διάστημα το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης.
«Είναι η πρώτη ημερίδα διαβούλευσης, θα ακολουθήσουν μία σειρά άλλων στους υπόλοιπους νομούς. Το ζήτημα σήμερα δεν είναι να κάνουμε διαπιστώσεις. Το θέμα είναι να κατανοήσουμε όλοι μας ότι με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έχουμε ένα προσχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων του νησιού, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα των νερών στο νησί.
Αναγκαίο κομμάτι είναι η διαβούλευση. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η διαβούλευση είναι κομβικό κομμάτι για τα διαχειριστικά σχέδια. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ημερίδες και τα τελικά συμπεράσματα θα κατατεθούν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.
Το μείζον θέμα είναι να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, όπου ο καθένας να ξέρει τι θα κάνει. Το διαχειριστικό σχέδιο βάζει συγκεκριμένες προσεγγίσεις και συγκεκριμένους φορείς ως υπόχρεους υλοποίησης κάποιων δράσεων.
Η χώρα μας θα έπρεπε να έχει εγκρίνει και τα 14 διαχειριστικά μέχρι και το 2009. Μέχρι τις αρχές του 2013 δεν είχαμε εγκρίνει ούτε ένα διαχειριστικό. Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ωραιοποιήσουμε μία κατάσταση, αντιθέτως έχουμε αναγνωρίσει το βασικό πρόβλημα, το οποίο ήταν η καθυστέρηση.
Πλέον και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι τοπικοί φορείς της Κρήτης. Επίσης χωρίς ένα διαχειριστικό δεν θα υπάρξει ορθολογική διαχείριση του νερού», επεσήμανε ο κ. Τριάντης.
Την αρμόδια Διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ευχαρίστησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης.
«Το διαχειριστικό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2009. Αν δεν ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ,κινδυνεύουμε να υποστούμε μεγάλες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πριν από 7 μήνες που μου ετέθη το θέμα, ενεργοποιήσαμε την Διεύθυνση Υδάτων, και με συνεργασία με την ειδική γραμματεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουμε προχωρήσει σε μία συνοδοιπορία και έτσι βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να πούμε πως ολοκληρώνεται το προσχέδιο και θα οριστικοποιηθεί η μελέτη.
Θέλω να ευχαριστήσω όλες εκείνες τις υπηρεσίες που συντελούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη», τόνισε ο κ. Δεικτάκης.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Το προσχέδιο είναι σε διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν όλοι οι φορείς τις απόψεις τους. Έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων όσον αφορά την κατάσταση των υδάτων, τόσο για τα υπόγεια όσο και για τα επιφανειακά νερά.
Στόχος του σχεδίου είναι να ληφθούν μέτρα άμεσα και να εφαρμοστούν, ώστε να έχουμε αντιστροφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα. Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν βραχυπρόθεσμα όσον αφορά την ποιότητα των νερών.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πλειοψηφία των νερών της Κρήτης, είναι σε άριστη κατάσταση και δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό μ αυτό τον τρόπο, εξαιτίας κάποιων περιοχών που έχουν κάποια μικρά προβλήματα».