Την κυβερνητική αδυναμία να στηρίξει ουσιαστικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, αναδεικνύει με παρέμβασή του ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη, ζητώντας του να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε στην καλύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ στη νέα διεθνή κατάταξη των βρετανικών Times.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή, έχει ως εξής:
«Κύριε υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης που έχει προκληθεί από τη δημοσιονομική κρίση. Η χρηματοδότηση μειώνεται, το προσωπικό – διδακτικό και διοικητικό – συρρικνώνεται, την ίδια ώρα που οι φοιτητές αυξάνονται.
Η μείωση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποφεύγεται αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού. Η αριθμητική ανεπάρκεια αιθουσών, η ανεπάρκεια εξοπλισμού και η αδυναμία συντήρησης και ανανέωσης του υφιστάμενου, καθώς και η μείωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και κονδυλίων για τη στήριξη των φοιτητών αποτελεί μια καθημερινή πραγματικότητα. Δυστυχώς, η αρνητική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και οι συνέπειες που επέφερε στην οικονομία οδήγησε σε νέα συρρίκνωση των υφιστάμενων δαπανών, κάτι που οδηγεί τα Ιδρύματα σε κατάρρευση.
Ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο αποτελεί ουσιαστικό εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό και ερευνητικό πυλώνα για την Κρήτη αλλά και συνολικά για τη χώρα μας. Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε στην καλύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ στη νέα διεθνή κατάταξη των βρετανικών Times.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα προβλήματα είναι πραγματικά τεράστια. Το Ίδρυμα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις λειτουργικές του ανάγκες, ενώ έχει συρρικνώσει πολλές από τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες λόγω έλλειψης πόρων. Εκατοντάδες φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση αλλά μένουν εκτός, ενώ η υποστελέχωση έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα. Παράλληλα, η διοίκηση του Ιδρύματος καλείται να καταρτίσει και να υλοποιήσει για το 2016 ένα προϋπολογισμό μειωμένο σε ποσοστό 20% σε σχέση με εκείνο του 2015. Οι λειτουργικές δαπάνες είναι ακόμη περισσότερο μειωμένες, με τις ανελαστικές δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να υπερκαλύπτουν τη διαθέσιμη πίστωση. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι διακυβεύεται η ίδια η λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Επειδή σ’ αυτή την εποχή των έντονων προκλήσεων τα Πανεπιστήμια αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, εξέλιξης, και ανάπτυξης.
Επειδή το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί ένα Ίδρυμα με προστιθέμενη επιστημονική και κοινωνική αξία, τόσο για την Κρήτη όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Επειδή το προσωπικό και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου αγωνιούν καθημερινά.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Προτίθεται το υπουργείο να μεριμνήσει άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που οδηγούν σε κατάρρευση το Πανεπιστήμιο Κρήτης;»