Έντονη ανησυχία προκαλούν τις τελευταίες μέρες τα αυξημένα νέα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και η αύξηση των νοσηλειών που καταγράφεται στα νοσοκομεία της Κρήτης γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες στην Κρήτη καταγράφηκαν 323 νέα κρούσματα κορονοϊού με τις Π.Ε. Ηρακλείου και Ρεθύμνου να έχουν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, 127 και 110 αντίστοιχα. Άνοδο κατέγραψαν τα κρούσματα και στο Λασίθι, που χθες έφτασαν τα 32 ενώ 54 ήταν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στα Χανιά.
Η αύξηση των κρουσμάτων και το κύμα της πανδημίας, το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζει εν μέσω καλοκαιριού η χώρα, αποτυπώνεται και στο ποσοστό του δείκτη θετικότητας που έχει αυξηθεί κατά πολύ με τον νομό Ρεθύμνου να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με ποσοστό 3,69%, ενώ τo ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.38.
Η κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των ασθενών με κορονοϊό, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου το τελευταίο διάστημα, συνέπεια της μεγάλης διασποράς του ιού που παρατηρείται στον νομό.
Χθες ο αριθμός των ασθενών στην κλινική ήταν 20 ενώ η ηλικία τους είναι μεταξύ 21 και 66 ετών.
Ο προβληματισμός είναι διάχυτος καθώς η διάδοση του ιού είναι ραγδαία και η διασπορά του μεγάλη ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προσβάλλει κυρίως νέους και ανεμβολίαστους.
Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα covid ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο, προειδοποίησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών του πληθυσμού.
Ειδική αναφορά στην παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού έκανε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που επεσήμανε ότι θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου και σημείωσε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου covid-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.
Όπως αναφέρουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η παραλλαγή «Δέλτα» (B.1.617.2) είναι μια παραλλαγή που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει πως η αύξηση των κρουσμάτων στο νησί οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, όπως επίσης και η σημαντική αύξηση των νοσηλειών, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καταγραφεί νέα αύξηση.
Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στον νομό Ρεθύμνου, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 110 νέες μολύνσεις, ενώ στο δημοτικό κήπο έγιναν συνολικά 444 rapid test, εκ των οποίων τα 22 ήταν θετικά.
Στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφονται 127 νέα κρούσματα, στα Χανιά 54 και στο Λασίθι 32. Μέσα σε μια ημέρα τα κρούσματα στο νησί ανήλθαν σε 323, κάτι που αποδεικνύει την πολύ κακή του επιδημιολογική εικόνα.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται συνολικά 20 ασθενείς στην κλινική covid. Οι 16 είναι θετικοί ενώ παραμένουν 4 ακόμη που κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή τους, λόγω των συμπτωμάτων που εμφανίζουν, και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα του τεστ στο οποίο έχουν υποβληθεί (χθες στην κλινική ήταν 13 ασθενείς).
Η ηλικία των ασθενών είναι μεταξύ 21 και 66 ετών.
Σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα του κορωνοϊού στο Ρέθυμνο αγγίζει το 3,69%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο σε επίπεδο χώρας.
Στη χώρα το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.938, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.938, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 447.718 (ημερήσιαμεταβολή+0.7%), εκ των οποίων 51.2%άνδρες.Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.832 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.38 (95% Crl: 1.04 – 1.76)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.813 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 135 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.739 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -10.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 80 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ενδεικτικά της επιδημιολογικής έξαρσης που καταγράφεται στη χώρα το τελευταίο διάστημα είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου.
Το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,44% σε σύνολο 1.423.329 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,83%.
Για το περασμένο αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή tην εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.33%.
ΕΜΑ: 90% των κρουσμάτων στην Ε.Ε. θα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα μέχρι το τέλος Αυγούστου
Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Ο ΕΜΑ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να υπάρξει προστασία από την ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα.
Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να μην αναμιγνύουν με δική τους πρωτοβουλία εμβόλια διαφορετικών εταιρειών απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τις αρχές δημόσιας υγείας.
Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σβαμίναθαν, έκανε λόγο -κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα- για «επικίνδυνη τάση», τονίζοντας πως θα προκληθεί «μια χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα πάρει μια δεύτερη, μια τρίτη και μια τέταρτη δόση» εμβολίου κατά του κορωνοϊού.«Τα άτομα δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων» ανέφερε επιπλέον μέσω Twitter και πρόσθεσε: «Αναμένονται δεδομένα από μελέτες για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων – πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλεια»