Πολλαπλές είναι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού σε δυο βασικούς οικονομικός τομείς, αυτούς των ξενοδοχείων και του επισιτισμού. Οι συνέπειες δεν αφορούν το δίμηνο λουκέτο που μέχρι στιγμής έχουν βάλει οι επιχειρήσεις, αλλά και η αβεβαιότητα του πότε θα επαναλειτουργήσουν και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, έτσι ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
Πέραν του προβληματισμού που απασχολεί τον ξενοδοχειακό κλάδο, σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των μονάδων τους, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ισχυρές πιέσεις των τουρ οπερέιτορς οι οποίοι τους ζητούν πληρωμή 60 ημέρες μετά την αναχώρηση και κατάργηση προκαταβολών, με αποτέλεσμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με σκληρή επιστολή της στον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη να διαμαρτυρηθεί έντονα εκφράζοντας την ανυποχώρητη θέση του κλάδου, ότι τα ξενοδοχεία θα απαιτούν την προπληρωμή του τιμήματος που αντιστοιχεί σε κάθε κράτηση, 7-14 ημέρες πριν την άφιξη του κάθε πελάτη.
Τόσο οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες όσο και επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο γνωρίζουν ότι αυτό θα σημάνει για τις επιχειρήσεις τους μεγάλη συρρίκνωση του επιχειρείν, που αυτόματα αυτό θα είναι και εις βάρος μεγάλου ποσοστού εργαζομένων.
Εκτιμούν δηλαδή ότι η υποδοχή μικρότερου αριθμού πελατών στα καταστήματα τους δεν θα τους δώσει τη δυνατότητα να απορροφήσουν στο σύνολο του το προσωπικό που απασχολούσαν προ της υγειονομικής κρίσης.
Λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει αλλά και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει όλο το καλοκαίρι ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο σύλλογος ξενοδόχων ζητά από τον δήμο την αναστολή καταβολής τόσο των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων, όσο και των δημοτικών τελών για όσο διάστημα τελούν σε αναστολή λειτουργίας τα ξενοδοχεία του δήμου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Σύλλογος Ξενοδόχων απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη τον καλεί να ενεργοποιήσει τα άρθρα Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ κατόπιν έγκρισης του δημοτικού συμβουλίου να απαλλάξουν τις επιχειρήσεις από τα παραπάνω τέλη για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
Παρόμοιο αίτημα προτίθεται να καταθέσει στον δήμο Ρεθύμνου και το σωματείο εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου. Ο επισιτιστικός κλάδος έχει πληγεί και αυτός σημαντικά ενώ άγνωστο παραμένει το νέο καθεστώς λειτουργίας το οποίο ωστόσο είναι σίγουρο πως θα περιορίσει σημαντικά κίνηση και εισπράξεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι επιχειρηματίες του κλάδου είχαν ήδη τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη εξασφαλίζοντας τη θετική στάση της περιφέρειας στη δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων για τη στήριξη της εστίασης, καθώς και την προσωπική συνδρομή του περιφερειάρχη για πίεση τόσο σε κυβερνητικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο στους δήμους όλης της Κρήτης, έτσι ώστε να βρεθεί λύση να για να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις την επόμενη μέρα. Ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε για τη στήριξή των αιτημάτων μας και θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε η εστίαση στην Κρήτη να μείνει βιώσιμη.