Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων συνεδρίασε για δεύτερη φορά η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων.
Ήταν καλεσμένοι για να μιλήσουν οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποί τους, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα».
Στο Δίκτυο αυτό ανήκει και ο Δήμος Αμαρίου με τα χωριά Γερακάρι, Βρύσες, Άνω Μέρος και Λοχριά και είναι ανάγκη να μπουν και τα χωριά Καρδάκι, Σμιλέ, Δρυγιές, Γουργούθοι για ιστορικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, αφού ήταν αιτία να ερημώσουν ή να έχουν ελάχιστους κατοίκους σήμερα.
Θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν: «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Λαζουρά και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα»-Συντονισμός ενεργειών.
Στη Συνεδρίαση αυτή τύχη αγαθή με έφερε στο λίκνο της Δημοκρατίας και εκπροσώπησα με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του.
Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, Βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ενημέρωσε τα μέλη στα παρακάτω:
1. Οι διεκδικήσεις πρέπει εκτός των άλλων να είναι και για την καταναγκαστική εργασία.
2. Να ψαχθεί στα αρχεία των Δήμων ή χωριών αν πληρώθηκαν χρήματα στα γερμανικά στρατεύματα για να διεκδικηθούν.
3. Να γίνει εισήγηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης το δικόσημο για διεκδικήσεις να μην πληρώνεται.
4. Να γίνει Διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για το θέμα αυτό.
5. Συνάντηση της επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
6. Να γίνει Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης.
7. Να εκδοθεί Π.Δ. για τη Θεσσαλονίκη και για εορτασμό και τιμή στο Χορτιάτη στις 31 Ιανουαρίου.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Γιώργος Λαζουράς, Δήμαρχος Καλαβρύτων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την πρόσκληση, ανέγνωσε στην αίθουσα της Γερουσίας όλα τα μαρτυρικά χωριά και τις πόλεις της Ελλάδος του Δικτύου μεταξύ των οποίων είναι το Γερακάρι, οι Βρύσες, το Άνω Μέρος και η Λοχριά του Δήμου Αμαρίου. Όπως είπε, υπάρχουν αιτήματα και άλλων που ζητούν να χαρακτηριστούν μαρτυρικά. Μίλησε για την απροθυμία ελληνικών κυβερνήσεων για τη διεκδίκηση που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στη μνήμη των ηρώων. Η στάση του Δικτύου είναι ασυμβίβαστη. Να επιστραφούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί από όπου έχουν κλαπεί.
Στα Καλάβρυτα έχουν γίνει αγωγές και εκκρεμεί η εκδίκαση. Βέβαια εδώ δεν υπάρχουν αρχεία. Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Έχουμε χρέος να σβήσουμε το τραύμα που άνοιξε ο πόλεμος με την καταβολή και εξόφληση των αποζημιώσεων.
Το Δίκτυο θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τις αξιώσεις του πολέμου σε διακρατικό επίπεδο. Οι Δήμαρχοι σε διάφορα φόρα θέτουν το θέμα.
Ο Μανώλης Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων, μίλησε για 920 αγωγές που έμαθε από το Δικηγορικό Σύλλογο πως έχουν κατατεθεί στο Ρέθυμνο και έχουν τελεσιδικήσει. Ο κόσμος περιμένει περισσότερα από το επίσημο κράτος. Εμείς στην Κρήτη τιμούμε εδώ και 71 χρόνια τους ήρωες των μαρτυρικών περιοχών, αλλά πρέπει να έρθει η δικαίωση. Ζήτησε να γίνει προβολή με κάθε μέσο του θέματος και στελέχη της Διακομματικής να παρίστανται στις εκδηλώσεις.
Ο Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, μίλησε πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία και να έρθει στη Βουλή η έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεων Ωμοτήτων εν Κρήτη που συνέταξαν τα μέλη της: Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Καλιτσουνάκης, Ιωάννης Κακριδής και Κώστας Κουτουλάκης, το καλοκαίρι του 1945.
Ο Ιωάννης Γεωργακός, Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, δήλωσε πως αναμένει την εκτέλεση των αποφάσεων του δικαστηρίου Λιβαδειάς. Μοιράστηκε στους συνέδρους υπόμνημα σχετικό με την πορεία της διεκδίκησης αποζημίωσης για τη σφαγή του Διστόμου.
Ο Διονύσιος Μπουλούτας, εντεταλμένους Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών, ζήτησε να μη χαθεί άλλος χρόνος.
Ο Χρήστος Ντακαλέτσης, Δήμαρχος Δωδώνης, είπε να γίνει εθνικό θέμα οι αποζημιώσεις θυμάτων. Όσοι θέλουν στοιχεία θα τα βρουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, τόνισε.
Ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμαρίου στην ομιλία μου ευχαρίστησα τον Πρόεδρο για την πρόσκληση, ευχήθηκα καλή επιτυχία και δήλωσα στο λίκνο της Δημοκρατίας ότι επιτέλους μετά από 71 χρόνια ακούστηκε εδώ η φωνή της διεκδίκησης στη μνήμη των ολοκαυτωθέντων ηρώων. Εμείς ως πολιτιστικό σωματείο και οι τοπικοί φορείς τους τιμούμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά για να αναπαυθεί η ψυχή τους πρέπει να γίνει και η τελευταία πράξη. Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου εδώ και 31 χρόνια την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου εκάστου έτους στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας στην Αθήνα τελεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο και τιμά τους ήρωες των ολοκαυτωμάτων των χωριών μας και καλεί τη Διακομματική να στέλνει εκπρόσωπο όπως ζήτησαν όλοι οι ομιλητές. Το θέμα πρέπει να το γνωρίσουν όλοι Έλληνες ιδίως οι μαθητές των σχολείων με όλα τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν και να διεθνοποιηθεί αξιοποιώντας αρχεία και μέσα που υπάρχουν. Στους σταθμούς του Μετρό να συνεχίσει η προβολή αρχείων που προβαλλόταν για το θέμα και έχει διακοπεί χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο.
Ακολούθως το λόγο είχαν παριστάμενοι βουλευτές του κοινοβουλίου όπως:
Ο Δημήτρης Καμμένος είπε να είναι σαφής η διεκδίκηση, όπως το κατοχικό δάνειο για κάθε δήμο να μπει σε ξεχωριστό φάκελο. Το δικόσημο δεν πρέπει να πληρώνει κανένας για το συγκεκριμένο θέμα και να διαβιβαστεί η εισήγηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης για να πάρει απόφαση.
Ο Δημήτριος Κυριαζίδης είπε να τεθεί το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να γίνει εθνικός στόχος.
Η Διαμάντω Μανωλάκου είπε πως δεν συμψηφίζονται οι αποζημιώσεις και θα πρέπει να καλεστούν οι αρμόδιοι να πάρουν θέση και να δεσμευτούν. Να βγάλει πόρισμα η επιτροπή και να διατηρηθεί η μνήμη γιατί δεν υπάρχει στα σχολικά βιβλία όπως θα έπρεπε.
Ο Νίκος Θηβαίος δήλωσε να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα, να πάρουν θέση όλα τα κόμματα και είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός το έθεσε στη Μέρκελ. Ζήτησε όπως και οι άλλοι ομιλητές την επικύρωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της ιστορικής απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Λιβαδειάς που αφορά την αποζημίωση θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Η Βουλή με την αυτοδιοίκηση μαζί. Η εκπαίδευση στα σχολεία με βίντεο, βιβλία, εκδηλώσεις και άνοιγμα στη διεθνή κοινή γνώμη.
Η Άννα Βαγενά είπε να γίνει τροποποίηση στο νόμο για να αυξηθούν τα μαρτυρικά μέρη και να γίνει συνέδριο διεθνές. Να γίνει σποτ και να προβάλλεται στην τηλεόραση και στους σταθμούς μετρό το θέμα και τέλειωσε με το στίχο της Άγγελας Παπάζογλου: «Μην ξεχνάς είναι αμαρτία να ξεχνάς».
Μίλησαν και άλλοι Βουλευτές όπως ο Νίκος Νικολόπουλος και η Μερόπη Τζούφη και όλα τα παρόντα μέλη του Δικτύου.
Στη συνεδρίαση ήταν και η Δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη κόρη του αείμνηστου Δικηγόρου και Βουλευτή Ιωάννη Σταμούλη που ξεκίνησε τη διεκδίκηση με ατομικές αγωγές στα δικαστήρια για το Δίστομο.
* Ο Στέφανος Αντωνακάκης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου