Με την κατηγορία της παρακώλυσης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και τη διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστούν σήμερα οι δύο κτηνοτρόφοι που συνελήφθησαν χθες, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο Δασαρχείο Ρεθύμνου.
Το πρωί της Πέμπτης διετάχθη από τον εισαγγελέα ο τερματισμός της πολυήμερης κατάληψης και η επαναλειτουργία της Διεύθυνσης Δασών. Παρουσία της δασάρχου, η ΕΛ.ΑΣ επενέβη επί τόπου και προχώρησε σε συλλήψεις. Δύο εκ των καταληψιών οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης, έμειναν στα δικαστήρια και σήμερα θα βρεθούν ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής αρχής.
Στο μεταξύ, μέχρι και χθες το βράδυ, η κατάληψη συνεχιζόταν κανονικά στο Δασαρχείο.
Συγκέντρωση συμπαράστασης
Έξω από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου βρέθηκαν χθες το πρωί, ευθύς αμέσως, αρκετοί κτηνοτρόφοι, για να συμπαρασταθούν στους δύο συλληφθέντες. Ένας απ’ τους συγκεντρωθέντες ήταν και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης. «Φεύγουμε (από το Δασαρχείο) την ίδια στιγμή που θα λυθεί το ιδιοκτησιακό! Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα: να μείνουν τα χωράφια στην ιδιοκτησία αυτού που τα κατέχει!», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν θέλουμε να καθόμαστε με το έτσι θέλω στο δασαρχείο. Διεκδικούμε το αυτονόητο: διεκδικούμε τη γη μας, τα πατρογονικά μας, γι’ αυτά που πολέμησαν και πάλεψαν οι πρόγονοί μας. Δεν είμαστε κατά του δάσους. Θέλουμε το δάσος, το συντηρούμε. Ζούμε σε αυτό. Θέλουμε να υπάρχει. Η διαφορά μας είναι ότι, όπου είναι δάσος και με την έννοια που θεωρείται δάσος κι όχι όπως το εννοούν κάποιοι, να παραμείνει στην κατοχή και στην ιδιοκτησία αυτού που το κατέχει» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Βενιεράκης, πετώντας το… μπαλάκι των ευθυνών προσωπικά στον υπουργό Περιβάλλοντος: «Ο κ. Σκρέκας, προ ημερών στην Επιτροπή που ανέβηκε απάνω έδωσε κάποιες υποσχέσεις και είπε ότι τη Δευτέρα, προχθές, θα έστελνε την εγκύκλιο. Δεν έχει στείλει ακόμα την εγκύκλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε στο δασαρχείο. Τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη, γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει».
Ζητούν και περιμένουν εγγυήσεις
Η διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των περιουσιών τους παραμένει κόκκινη και απαράβατη γραμμή για τους διαμαρτυρόμενους. Δεν έδειχναν καμία διάθεση υποχώρησης, διαμηνύοντας πως ο αποκλεισμός του δασαρχείου θα συνεχιζόταν έως ότου ο αρμόδιος υπουργός ικανοποιούσε το βασικό τους αίτημα.
Υπενθυμίζεται ότι είχαν γίνει εκκλήσεις εκ μέρους αυτοδιοικητικών, όπως η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, για άμεση λήξη της κατάληψης.
«Οι φορείς πράγματι καταλαβαίνουν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση» παρατήρησε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων. «Αλλά ο κ. Σκρέκας μας είχε υποσχεθεί τα αυτονόητα: ότι θα λύσει το πρόβλημα» πρόσθεσε, καλώντας την πολιτεία να βρει λύση «το συντομότερο δυνατό». Το θέμα, εξήγησε, «αφορά όλο τον κόσμο, έστω και κάποιον που έχει μισό στρέμμα χωράφι. Δεν κάνουμε αγώνα για εμάς, κάνουμε για όλη την κοινωνία».
Υποστηρίζοντας πως «οι τίτλοι ιδιοκτησίας όπως τους εννοούν αυτοί είναι μία παγίδα», στήριξε την επιχειρηματολογία του επικαλούμενος κάποια παραδείγματα που γνωρίζει: «Υπάρχουν περιπτώσεις από το Ηράκλειο και το Λασίθι, όπου προηγήθηκε το Κτηματολόγιο. Οι άνθρωποι εκεί έκαναν το Κτηματολόγιο, μετά βγήκαν οι δασικοί χάρτες και τα χωράφια που βγήκαν δασικά φαίνεται ως ιδιοκτήτης το ελληνικό δημόσιο!».
Για ακόμη μία φορά αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Κρήτη: «Το δημόσιο δεν έχει καμία διεκδίκηση στην κρητική επικράτεια και σε άλλα νησιά, όπως λέει ο νόμος του Βενιζέλου που είχαν κάνει τότε». Ξέρετε ότι πάρα πολύς κόσμος δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Οι αγοροπωλησίες και οι μεταβιβάσεις γίνονται με το «λόγω τιμής». Ό,τι χαρτιά έχει καθένας και ό,τι χωράφι κρατάει να μείνει δικό του, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με τον γείτονά του και με κανέναν. Αν υπάρχει ας πάνε στα δικαστήρια» αντέτεινε.
Η επίλυση του όλου ζητήματος καθυστερεί. Για μερικούς εξελίσσεται σε περίπλοκη υπόθεση. «Στο χέρι τους είναι να το λύσουν γρήγορα» σχολίασε ο κ. Βενιεράκης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό: «Οκτώ μήνες τώρα μας κοροϊδεύουν. Θέλουμε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το θέμα. Εμείς δεν έχουμε δημιουργήσει κανένα κοινωνικό πρόβλημα, ούτε στην υπηρεσία, ούτε πουθενά. Θέλουμε το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο και να πάμε όλοι στα σπίτια μας και να είμαστε καλά κι ευχαριστημένοι. Δεν θέλουμε να τρέχουμε σε υπηρεσίες, που λένε, να φτιάχνουμε χαρτιά. Θα είναι μία πολυέξοδη και χρονοβόρα διαδικασία! Κανείς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά σε τίποτα. Και θα έχουμε σοβαρότερα προβλήματα οικονομικά στο εγγύς μέλλον, που θα δημιουργήσουν κι άλλα κοινωνικά προβλήματα».
Το Συνδικάτο Οικοδόμων τάσσεται στο πλευρό των αγροτών και σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων τονίζει: «Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου χαιρετίζει τον αταλάντευτο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στη συνέχεια της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους.
Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται, από κράτος και περιφέρεια, για να σταματήσει ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων. Μόνοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι μέσα από την οργάνωσή τους, τους συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα των χωριών έχουν τον λόγο να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων και ταξικό εργατικό κίνημα θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους και το επόμενο διάστημα.
Μαζί στην πορεία διεκδίκησης για μείωση του κόστους παραγωγής, για απόσυρση της ΚΥΑ για τις επιδοτήσεις, για να δοθεί στο σύνολο του άμεσα το κορονο-επίδομα, όπως και το σύνολο των επιδοτήσεων, για απόσυρση των δασικών χαρτών και να αναλάβει το κράτος όλη τη διαδικασία και το κόστος των ενστάσεων μέχρι τότε, διασφαλίζοντας την περιουσία του λαού. Αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με αγροτικές ή κτηνοτροφικές εργασίες. Ο εχθρός είναι κοινός, λοιπόν, κοινός και ο αγώνας, κοινά και τα αιτήματα».