Οι καλές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών έχουν περιορίσει τα νέα κρούσματα του ιού H1N1 στο Ρέθυμνο. Η κατάσταση της υγείας του 42χρονου, ο οποίος νοσηλευόταν για αρκετό καιρό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο, εμφάνισε πρόοδο το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα την έξοδο του από τη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, κρίσιμη αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του ασθενούς από την Ιεράπετρα που έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 και συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μαρκάκης, ανέφερε τα εξής: «Εξήλθε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας ο 42χρονος ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν αρκετό καιρό, έχοντας προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, H1N1. Παράλληλα, δύο ακόμα ασθενείς βρίσκονται στη ΜΕΘ Ρεθύμνου αυτή τη στιγμή. Το ένα περιστατικό, πρόκειται για τον άνδρα από την Ιεράπετρα και το δεύτερο για ένα άνδρα επίσης που ήρθε με αεροδιακομιδή από την Ικαρία. Στον ασθενή από την Ιεράπετρα διαγνώστηκε H1N1 και η κατάστασή του παραμένει σταθερή, σε αντίθεση με τον άλλο ασθενή από την Ικαρία, ο οποίος παραμένει στη ΜΕΘ αλλά δεν διαγνώστηκε Η1Ν1 σε αυτόν, ενώ και οι δύο ασθενείς είναι άνω των 60 ετών».
Ο κ. Μαρκάκης επίσης υπογράμμισε το γεγονός ότι εντός Μαρτίου αναμένονται να επεκταθεί η λειτουργία της ΜΕΘ λόγω προσλήψεων προσωπικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εντός Μαρτίου αναμένουμε προσλήψεις ενός γιατρού και νοσηλευτών για δύο χρόνια αποκλειστικά για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Αυτή τη στιγμή με το υπάρχον προσωπικό μπορούμε να διαθέσουμε τέσσερα κρεβάτια, ενώ από τα μέσα Μαρτίου με τις προσλήψεις θα μπορούν να διατεθούν και τα επτά που υπάρχουν».
Εν τω μεταξύ τους 129 έχουν φτάσει οι νεκροί από τη γρίπη στη χώρα ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τελευταίο 24ωρο.
Επίσης 101 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συνολικά, 363 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, παιδιά και νέους. Ο εμβολιασμός ο καλύτερος σύμμαχος στην πρόληψη.
Εμβολιασμό έστω και τώρα συνιστούν οι ειδικοί
Οι συμβουλές των υπεύθυνων παραμένουν πάγιες αναφορικά με την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση του Η1Ν1 και συστήνουν τον εμβολιασμό.
Ειδικότερα όσον αφορά και τις ευπαθείς ομάδες, έστω και τώρα που η παρέρχεται η περίοδος της υψηλής έξαρσης το ΚΕΛΠΝΟ συνιστά εμβολιασμό και ειδική προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Τις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ, αποτελούν οι παρακάτω κατηγορίες: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι), παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα, έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).