Στην σκιά της πανδημίας με δραματική μείωση των εσόδων ο Δήμος Ρεθύμνου προχωρά στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του 2021, το οποίο πρέπει να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους.
Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου το δεκάμηνο του έτους καταγράφονται απώλειες ύψους 2,7 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα δημοτικά έσοδα και 1,5 εκ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά τέλη (καθαρότητας και ηλεκτροφωτισμού).
Συνολικά 300 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστίαση και εμπορικά) αξιοποίησαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που τους παρείχε τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστές εξαιτίας του lockdown. Για τον Δήμο Ρεθύμνης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών, Στέλιο Σπανουδάκη, οι απώλειες αυτές στα ταμεία του Δήμου ανέρχονται σε 220.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει επιχορηγήσει τον Δήμο Ρέθυμνου με το ποσό του 1,1 εκ. ευρώ καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών απωλειών που δημιούργησε η πανδημία.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών για την φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ωστόσο όπως επεσήμανε το πρόβλημα θα αφορά το 2021, όπου αναγκαστικά και μη έχοντας έσοδα ο Δήμος θα αναγκαστεί να περικόψει τα έργα από το τεχνικό του πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 3 εκ. ευρώ -χρήματα από ιδίους πόρους που κάθε χρόνο προϋπολόγιζε για το τεχνικό του πρόγραμμα- φέτος θα διαθέσει 1,3 εκ. ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και θα φανεί στον περιορισμό έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, τονίζει πως αυτά που κινδυνεύουν κυρίως είναι τα έργα που προγραμματίζονταν από ίδιους πόρους, που έχουν μειωθεί δραματικά, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως ο Δήμος θα συνεχίσει να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή αλλά χρησμοδοτικά εργαλεία για να προγραμματίζει και να υλοποίει έργα υποδομής.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, τόνισε πως το τεχνικό πρόγραμμα θα καταρτιστεί κανονικά δίδοντας έμφαση στις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία.
Σε σχετικές δηλώσεις του ανάφερε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε σε μία φάση που οφείλουμε τώρα, στην παρούσα κατάσταση, να βάλουμε κωδικούς που να μπορούν να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα και τις βασικές ανάγκες που δημιούργησαν στον Δήμο μας οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Πρέπει να υπάρχει και από εμάς μια ευελιξία σε αυτό το κομμάτι. Έχει το τεχνικό πρόγραμμα κάποιους ειδικούς κωδικούς που έχουν να κάνουν με μελέτες και έργα υποδομής. Είναι υποστηρικτικό στα μεγάλα έργα που τρέχουμε και επιδιώκουμε χρηματοδοτήσεις. Προσπαθούμε να τρέξουμε σε όλους τους άξονες, να μην δαπανήσουμε λόγω της κρίσης χρήματα από ίδιους πόρους σε έργα, αλλά να βάλουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα ποσά αυτά, διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις, είτε από την Ευρώπη είτε από το Υπουργείο.
Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα από ίδιους πόρους, θα δούμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε τι θα μας επιτρέψουν και στο Υπουργείο, όσον αφορά τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, γιατί ακόμα το καθεστώς είναι λίγο έωλο. Περιμένουμε εξελίξεις. Συντάσσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα κανονικά, όμως, από εκεί και πέρα, λόγω της κατάστασης της πανδημίας, αν πρέπει να είναι πολύ μειωμένο, θα το δούμε και θα υπάρχει και μία δεύτερη καλάθα έργων, ώστε να μπορούμε να το εντάξουμε στην πορεία από τις εκπτώσεις των έργων. Προς το παρόν αφορά της ανάγκες του δήμου και την τελευταία στιγμή, ίσως να πρέπει κάποια έργα να κοπούν, τα οποία σταδιακά, ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις και τις ενισχύσεις από το Υπουργείο θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε».