Στην αναφορά τονίζεται πως «με μεγάλη ανησυχία και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε από τον διεθνή αλλά και τοπικό τύπο ότι μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, μεταξύ Μάλτας-Ιταλίας – Κρήτης και Λιβύης…», επισημαίνουν πως «η συγκεκριμένη είδηση έχει εύλογα προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο τον όποιο εκπροσωπούμε αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία του νησιού μας», εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους «στην προοπτική καταστροφής των επικίνδυνων αυτών χημικών ουσιών δυτικά της Κρήτης» και καλούν: «να προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος και περιοχή εξουδετέρωσης στην ξηρά έτσι ώστε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει πράγματι με ασφάλεια και με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.»
Εν τω μεταξύ η απομάκρυνση και η καταστροφή των πιο επικίνδυνων παραγόντων του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του Ιουνίου λόγω επιμελητειακών προβλημάτων και προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Η καταστροφή των πιο σημαντικών χημικών παραγόντων — αέριο μουστάρδας και οι ουσίες για την παρασκευή αερίου Σαρίν και VX – προβλεπόταν αρχικά να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Μαρτίου, αλλά ο εμφύλιος, οι κακές καιρικές συνθήκες και η γραφειοκρατία έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία.
Παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι είναι πεπεισμένος πως όλα τα χημικά θα μπορούν να έχουν καταστραφεί ως το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή εντός της διορίας που έχει καθοριστεί μόνον για την καταστροφή των λιγότερο επικίνδυνων χημικών στοιχείων.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην προθεσμία για το τέλος του Ιουνίου. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την διορία», σημείωσε.
Όπως αναμετάδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ουζουμτζού υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 16 τόνοι από τους συνολικά 560 τόνους σημαντικών χημικών παραγόντων έχουν μέχρι στιγμής μεταφορτωθεί σε πλοίο της Δανίας στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία, παραδεχόμενος ότι «η ποσότητα της πρώτης αυτής μεταφοράς δεν ήταν τόσο υψηλή». Το πλοίο αυτό αναμένει τώρα σε διεθνή ύδατα περισσότερα φορτία.
Το δανέζικο πλοίο είχε φορτώσει την περασμένη Πέμπτη από τη Λατάκεια και είχε επίσης κλείσει το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) – προφανώς για λόγους ασφαλείας. Κάτι ανάλογο αναμενόταν να συμβεί (αν δεν έχει συμβεί ήδη) και ένα νορβηγικό. Στη συνέχεια, τα δύο πλοία θα κατευθυνθούν προς το επιλεχθέν ιταλικό λιμάνι, όπου το αμερικανικό σκάφος «MV Cape Ray», με τη μέθοδο της υδρόλυσης, θα αναλάβει κατ’ αρχήν να «εξουδετερώσει» τα χημικά αέρια (κυρίως το «αέριο της μουστάρδας») μέσα σε νερό.
Παράλληλα, σε αμερικανικές εφημερίδες έχει καταγραφεί ότι η πραγματοποίηση της διαδικασίας αυτής στη θάλασσα είναι μάλλον νέα και κατέστη αναγκαία, καθώς η αρχική σκέψη να εξουδετερωθούν τα αέρια με τη μέθοδο της καύσης σε εγκαταστάσεις στην Αλβανία δεν προχώρησε. Σημειωτέον ότι η διαδικασία της υδρόλυσης παράγει, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, 15% περισσότερα απόβλητα από όσα η καύση.
Ο Ουζουμτζού βρίσκεται στην Ιταλία για να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για τη μεταφορά σε ένα ιταλικό λιμάνι από το πλοίο της Δανίας των σημαντικών χημικών παραγόντων του συριακού χημικού οπλοστασίου σε ένα πλοίο των ΗΠΑ. Τα χημικά αυτά θα καταστραφούν καθώς το αμερικανικό πλοίο θα βρίσκεται στη θάλασσα.
Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι για τη μεταφορά των χημικών έχει επιλεγεί το λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας.