Το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου πρωτοστατεί εδώ και έναν αιώνα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της κοινωνίας του Ρεθύμνου. Μέσω της διοργάνωσης ομιλιών και ημερίδων, συχνών δράσεων και εκδηλώσεων λαογραφικού, πολιτιστικού αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα, με πολλές ομάδες ανοιχτές προς τους Ρεθεμνιώτες, διατηρεί «ζωντανή» τη φλόγα της λαογραφίας και της παράδοσης. Παράλληλα, στηρίζει την γυναίκα, τον θεσμό της οικογένειας, το παιδί.
Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου. Μάλιστα, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια λειτουργίας του, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης εκδήλωση στο θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα με τίτλο «Στιγμές – στάλες φωτός». Ένας αιώνας Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου», με προβολές, θεατρικά δρώμενα και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, πρόκειται να εκδοθούν δύο διαφορετικές αρχειακές συλλογές με φωτογραφίες και πληροφορίες για την ιστορία του Λυκείου.
Το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 1917 από την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του κεντρικού Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών το 1911. Εμπνεύστρια του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου ήταν η Ιουλία Κωνσταντίνου Πετυχάκη, η οποία μαζί με πλήθος γυναικών που την πλαισίωσαν κατάφεραν να καθιερώσουν το Λύκειο, το έργο του οποίου καρποφόρησε και αναγνωρίστηκε πολύ σύντομα. Η ίδρυση του παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνου υπήρξε σταθμός για τη ζωή των γυναικών της πόλεως αλλά και την κοινωνική και πνευματική ζωή του Ρεθύμνου, γιατί ο σκοπός του, ευθύς εξ αρχής, ήταν φιλανθρωπικός, κοινωνικός και πολιτιστικός. Επεδίωξε τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων. Φρόντισε για την προστασία της μητέρας και του παιδιού και γενικά για την ενίσχυση της οικογένειας παρέχοντας βοηθήματα σε άπορες οικογένειες ιδίως κατά τις μεγάλες εορτές και κάθε υποστήριξη σε άπορους μαθητές.
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, κα Φέφη Βαλαρή, μιλώντας για την πορεία του Λυκείου και τον ρόλο του στην κοινωνία ειδικά σε δύσκολες περιόδους, ανέφερε: «Εορτάζουμε με χαρά τα 100 χρόνια του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου. Μέσα στα χρόνια αυτά το Λύκειο έχει οργανώσει πάρα πολλές εκδηλώσεις. Σήμερα ο ρόλος του είναι πιο σημαντικός από πολλές άλλες εποχές, μιας και αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για εμάς. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η Ελλάδα υφίσταται μια μεγάλη επίθεση εκ των ένδον και εκ των έξω, αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση σαν Ελληνίδες να σταθούμε στα μετερίζια που μας έταξε η πατρίδα, η καταγωγή, η ανατροφή μας αλλά και το Λύκειο των Ελληνίδων, του οποίου σκοπός είναι η διατήρηση της ελληνικής παράδοσης σε σχέση με την γλώσσα, την ιστορία, τις φορεσιές, τα κοσμήματα, την τέχνη και όλους τους εμπλεκόμενους τομείς, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τη γυναίκα και το παιδί. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, οι ομάδες που λειτουργούν στο Λύκειο είναι οι τάξεις παραδοσιακών χορών από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, το τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού, το θεατρικό τμήμα και το τμήμα ελληνικής γλώσσης, ιστορίας και πολιτισμού. Παράλληλα, διοργανώνουμε ημερίδες και ομιλίες πάνω σε διάφορους θεματικούς κύκλους και είμαστε παρούσες σε όλες τις εκδηλώσεις και τις ορκωμοσίες του Ελληνικού Στρατού. Το Λύκειό μας συμμετέχει ακόμα στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, αναβιώνοντας τα έθιμα του Κρητικού γάμου και του Κλήδονα επί 54 χρόνια. Το φορτίο είναι βαρύ, αλλά εμείς είμαστε εδώ και στηρίζουμε τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου», αναφέρει η ίδια.
Ποια είναι όμως η θέση της γυναίκας και του παιδιού μέσα στην οικογένεια και πόσο έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια; Η κα Βαλαρή απαντά: «Μέσα σε όλες τις επιθέσεις που δεχόμαστε με τη νέα τάξη πραγμάτων αυτόν τον καιρό, είναι και η επίθεση προς την οικογένεια. Εμείς δεν ακολουθούμε εξτρεμιστικές θέσεις τις οποίες βλέπουμε και δεν καταλαβαίνουμε. Είμαστε γυναίκες, στεκόμαστε δίπλα στον άνδρα, αλλά δε θέλουμε ούτε να τον δούμε σαν αντίπαλο ούτε να τον δούμε σαν αφέντη. Είμαστε συνεργάτες και συνοδοιπόροι, με άξονα το σεβασμό προς τον άνδρα και τη γυναίκα. Το σημαντικότερο αίτημα των καιρών μας μέσω της σχέσης άνδρα – γυναίκας είναι η προστασία του παιδιού, το οποίο επίσης κινδυνεύει πολύ αυτά τα χρόνια. Θέλουμε να καθοδηγήσουμε το παιδί και την ευαίσθητή του φύση, ώστε να γίνει ένας αυριανός αγαθός πολίτης που θα σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του και την πατρίδα του».
«Στιγμές – στάλες φωτός»
Η επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης στο Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, θα αφορά σε ένα μουσικοχορευτικοθεατρικό πολυθέαμα, στο οποίο οι Ρεθεμνιώτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικά φωτογραφικά και θεατρικά στιγμιότυπα του Λυκείου μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότερα από 80 άτομα ηλικίας 1 έως 70 ετών. Παράλληλα με την οργάνωση της παρουσίασης, προγραμματίζεται η έκδοση δύο διαφορετικών αρχειακών φωτογραφικών συλλογών, οι οποίες θα περιέχουν στιγμές-σταθμούς στην ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, καθώς και πληροφορίες για τα μέλη και τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει.
«Η παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στο Θέατρο Ερωφίλη αφορά σε ένα επετειακό πολυθέαμα με χορό, τραγούδι και θέατρο. Η εκδήλωση θα αναφέρεται ουσιαστικά στα 100 χρόνια λειτουργίας του Λυκείου, όπως και το περιεχόμενο των παρουσιάσεων. Στην εκδήλωση αυτή θα λάβουν μέρος περισσότερα από 80 άτομα, από 1 έως 70 ετών. Ο τίτλος που επιλέξαμε να δώσουμε αναφέρεται ακριβώς στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε ώστε να παρουσιάσουμε το έργο ενός αιώνα, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο όπως φάνηκε. Η εμπνευσμένη σκηνοθέτις μας Μαρία Σακαδάκη έγραψε τα κείμενα της παράστασης και έστησε σκηνοθετικά όλη την παράσταση. Εμείς απλώς βοηθήσαμε στο να γίνει πράξη. Στη θεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσει ο κόσμος αλλά και στις φωτογραφικές παρουσιάσεις, έχουμε φροντίσει να εντάξουμε τις πολύ κρίσιμες στιγμές του Λυκείου μας από το 1917 έως και σήμερα. Πέρα από την εκδήλωση αυτή, πρόκειται να εκδοθούν και δύο διαφορετικές επετειακές συλλογές για το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου. Η πρώτη θα είναι επετειακή έκδοση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και η δεύτερη αρχειακή έκδοση με λιγότερες φωτογραφίες αλλά πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες για το Λύκειο», εξηγεί η κα Βαλαρή.
Η κ. Βαλαρή δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η αυριανή εκδήλωση, λέγοντας: «Η δουλειά του Λυκείου, η οποία είναι τεράστια και πολυπρόσωπη, δεν είναι δουλειά ενός μόνο προσώπου. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι 19 και η καθεμία από εμάς προσπαθεί να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί σε όλες τις δράσεις μας. Πιστεύουμε και εδώ στη συνεργασία των πολλών, αφού όπως ξέρουμε μια χελιδών δε φέρνει την άνοιξη, αλλά ευτυχώς εμείς έχουμε πολλούς βοηθούς και συμπαραστάτες. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου και ευχαριστούμε πρώτα από όλους την κ. Μαίρη Λιονή και τον κ. Γιώργο Μαρινάκη αντίστοιχα. Ευχαριστούμε επίσης το στρατηγό κ. Μανούσο Παραγιουδάκη, τον πρώην δήμαρχό Ρεθύμνου κ. Δημήτρη Αρχοντάκη, τον κ. Παρασκευά Συριανόγλου για το φωτογραφικό υλικό που μας έδωσε, τους αδελφούς Παυλάκη για τη χορηγία τους, την κα Ντομινίκ Μαστοράκη για το μακιγιάζ, τον κ. Τάκη Ροδινό και τον κ. Νίκο Τσουπάκη για τα σκηνικά, το Ρωμανό Ιωάννη Σκουμπουρδή και την Αγάπη Λαχνιδάκη για τις αφηγήσεις τους, τον Αλέξανδρο Αντωνοβαρδάκη για τις προβολές και την αφίσα, το Νίκο Καμισάκη για την ηχογράφηση», τόνισε η ίδια.