Στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, που ξεκίνησαν χθες στρέφουν τις τελευταίες τους ελπίδες για «ανάσταση» της αγοράς οι έμποροι του Ρεθύμνου. Η εορταστική περίοδος δεν επέφερε αύξηση του τζίρου, καθώς η κίνηση ήταν μειωμένη, ενώ η αγορά κινήθηκε μονάχα τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, με αποτέλεσμα τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.
Η ψυχολογία των καταναλωτών, η έλλειψη ρευστότητας και ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο και τους νέους φόρους που βρίσκονται προ των πυλών, είχαν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και να κάνουν αγορές με το «σταγονόμετρο».
Αυξημένη ήταν η κίνηση μόνο στα καταστήματα που απευθύνονταν σε παιδιά, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο μιας και τα βαφτιστήρια είχαν την τιμητική τους, καθώς επίσης και σε κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνους και σουπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργο Πολιουδάκη, η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εορταστική περίοδο του Πάσχα, ενώ κρατούν μικρό καλάθι και για την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η οποία έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ ακόμη περισσότερο ελπίζουν στην τουριστική κίνηση, εφόσον βέβαια δεν αλλάξει κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό.
«Η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δυστυχώς οι αγορές ήταν περιορισμένες και αυτές έγιναν το τελευταίο διήμερο που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα με προτεραιότητα το πασχαλινό τραπέζι και τα δώρα στα βαφτιστήρια και ό,τι απέμεινε διατέθηκε για είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία όμως επί της ουσίας δεν κινήθηκαν σχεδόν καθόλου. Ήταν κάτι αναμενόμενο για εμάς καθώς ο κόσμος είναι φοβισμένος και επιφυλακτικός, γι’ αυτό δεν διαθέτει χρήματα για αγορές. Φοβούνται τις ανατιμήσεις με αυτά που ακούγονται για την αύξηση του ΦΠΑ, φοβούνται τη νέα φορολογία και δεν το ρισκάρουν. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα και τα ποσοστά θα κυμαίνονται από 30 -40%. Δεν περιμένουμε πολλά πράγματα, αλλά ελπίζουμε να υπάρξει κίνηση. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά αυτή την Κυριακή και εμείς ακριβώς επειδή η πόλη μας είναι τουριστική και ήδη υπάρχει κόσμος, συνιστούμε στους συναδέλφους να ανοίξουν εφόσον το θέλουν τις επιχειρήσεις τους. Λογικά θα υπάρξει κίνηση», τόνισε ο κ. Πολιουδάκης.
Ο εμπορικός κόσμος του νησιού εμφανίζεται ανήσυχος και προβληματισμένος, καθώς ο φετινός χειμώνας ήταν από τους πλέον δύσκολους των τελευταίων ετών, με τα λουκέτα των επιχειρήσεων να έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν οι επιχειρηματίες διανύοντας καθημερινά ένα Γολγοθά αντιμέτωποι με αυξημένη φορολογία, κεφαλαιακούς ελέγχους και κλειστή τη στρόφιγγα των τραπεζών για δανειοδότηση.
ΕΣΕΕ: Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
Δεν δημιούργει ιδιαίτερες προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο το μικρό διάστημα των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν, όπως προβλέπει ο νόμος έως τις 10 Μαΐου 2016. Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.
Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι «οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης της αγοραστικής κίνησης στην ελληνική αγορά μεταφέρονται εκ νέου για την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και στηρίζονται στην «εισαγώμενη» κατανάλωση, η οποία όμως υφίσταται μόνο στους καλοκαιρινούς προορισμούς και τις τουριστικές περιοχές».
Ο ίδιος σχολιάζει ότι η άποψη σχετικά με τις μικρές προσδοκίες από την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο οφείλεται στη συνηθισμένη για την εποχή καταναλωτική κόπωση λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων και των μαθητικών εξετάσεων ενώ επιπλέον, «αναμένεται ότι οι αντιδράσεις τόσο πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό στην ολομέλεια της Βουλής στις 10 Μαΐου, θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία της αγοράς».
Σε ό,τι αφορά στην πορεία του τζίρου την πασχαλινή περίοδο ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι οι απώλειες στον τζίρο της αγοράς, σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, υπολογίζονται σε -7%, με τη μείωση στην ένδυση-υπόδηση να κυμαίνεται στο 8-10%, στα καύσιμα 5-7%, στα είδη δώρων στο 5-6% και στα τρόφιμα-ποτά στο 3-4%. Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη δειγματοληπτικά τον όγκο και την αξία των αποδείξεων, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος η συνολική πασχαλινή κατανάλωση εκτιμάται ότι μειώθηκε από πέρυσι κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ».
Ακόμη στη δήλωσή του ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι «η αγορά πληρώνει καθημερινά, ακριβά το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, αφού το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών από τις αρχές του έτους μειώνονται συνεχώς και η καταναλωτική δαπάνη υποχωρεί με ρυθμό -1,5% το τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος …» και καταλήγει: «Επειδή λοιπόν ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας, επαναλαμβάνω ότι έστω και την ύστατη ώρα, λίγο πριν ένα νέο αδιέξοδο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, η πολιτική να θυσιαστεί για τη κοινωνία και την οικονομία και όχι το αντίθετο όπως συνήθως συμβαίνει. Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας έχουν εξαντληθεί μαζί με την υπομονή μας να βλέπουμε την απειλή του Grexit να πηγαινοέρχεται. Οι μικρομεσαίοι μετά από τόσες θυσίες, δεν αποδεχόμαστε το δίλημμα «συμφωνία ή εκλογές», ούτε αντέχουμε επαναλαμβανόμενα πολιτικά λάθη, που προκαλούν τα «πάθη» της αγοράς…»..
Εν τω μεταξύ ανοιχτά θα παραμείνουν προαιρετικά τα καταστήματα την Κυριακή, ωστόσο η ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, και στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), προκηρύσσει 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου, κατά την οποία έχει «επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων», όπως αναφέρει.