Με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευγένιου τα παιδιά και οι γονείς του Κατηχητικού μας, επισκέφθηκαν τις ιστορικές Ενορίες Κοιμήσεως Θεοτόκου Σελλίων και Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαμπινής της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Ανταποκρινόμενοι στο φιλόξενο κάλεσμα αγάπης των σεβάσμιων Ιερέων π. Ιωάννου Βάθη και π. Κωνσταντίνου Χανιωτάκη. Με το πούλμαν της χριστιανικής αγάπης διασχίσαμε την όμορφη αναστάσιμη φύση της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στολισμένη από τα όμορφα χωριά της, αυτές τις φιλόξενες εθνικές εστίες ζωής περνώντας στο όμορφο και επιβλητικό φαράγγι του Κοτσιφού που ονομάστηκε έτσι γιατί τα κοτσύφια χτίζουν τις φωλιές τους μέσα στους απότομους βράχους και φτάσαμε στα δροσερά Σελλιά. Στο μεγάλο προαύλιο του Ιερού Ναού μας περίμενε ο σεβάσμιος και φιλόξενος εφημέριος π. Ιωάννης, ο οποίος μας καλωσόρισε μέσα στο χώρο της Εκκλησίας και με τον γλυκύτατο λόγο του, μας μίλησε για την ιστορία του χωριού και τη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας αλλά και τη μεγάλη ανακαίνιση που έγινε επί της εφημερίας του εις τον περίλαμπρον τούτον Ναόν, και μάλιστα για να μας ευχαριστήσει χάρισε σε όλους μας δυο σπουδαία βιβλία με τίτλο: «Οι λεπροί στην Κρήτη» του κ. Χαρίδημου Παπαδάκη και τα «Ρεθεμνιώτικα παραμύθια» του κ. Αριστομένη Χουρδάκη, ένα πολύτιμο δώρο για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών μας. Μετά τα παιδιά πέρασαν στο πνευματικό κέντρο της ενορίας όπου γεύτηκαν γλυκά και αναψυκτικά και οι γονείς στο όμορφο γραφείο του Ι. Ναού όπου ο π. Ιωάννης μας προσέφερε τον πρωινό μας καφέ. Σε τούτο το γραφείο δεσπόζουν όλες οι ιερές βιβλικές μορφές των Ιερέων που διακόνησαν την Ενορία. Ιδιαίτερη μνεία μας έκανε για τον μακαριστό Ιερομόναχο π. Γεράσιμο Θεοδωράκη ο οποίος κατόρθωσε να ενώσει τα «διεστώτα» αφού μετά από κάθε Θεία Λειτουργία με όλους τους κατοίκους του χωριού με τα σκαπτικά τους εργαλεία στο χέρι κατόρθωσαν μετά από πολύ αγώνα να νικήσουν το «θεριό» και να ανοίξουν πρόσβαση στο φαράγγι του Κοτσυφού και έτσι να περάσει το πρώτο αυτοκίνητο για το Ρέθυμνο.
Ακόμη ο π. Γεράσιμος υπήρξε από τους πρώτους Ηγουμένους της ξακουστής Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο και το ιερόν σκήνωμά του σήμερα αναπαύεται στην Ι.Μ. Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Τα παιδιά μας για να τον ευχαριστήσουν του χάρισαν μια λεμονιά για να φυτευθεί στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού και φωτογραφήθηκαν με τον π. Ιωάννη μπροστά στην προτομή του μακαριστού Μητροπολίτου Χερρονήσου (1898) και κατόπιν Μητροπολίτου Λάμπης (1900) Κυρού Αγαθαγγέλλου Παπαδάκη.
Παίρνοντας την ευχή του κάναμε μια στάση στον θαλασσοφίλητο οικισμό του Πλακιά ενώ το μεσημέρι μας βρήκε στο ιστορικό χωριό της Λαμπινής που την ονομασία του την πήρε από την μαρτυρική εκκλησία της «Παναγίας της Λαμπινής». Εκεί μας περίμενε ο δυναμικός φιλόξενος και αγαπητός εφημέριος του χωριού π. Κωνσταντίνος που μέσα στην μαρτυρική εκκλησία γράφτηκε όπως μας είπε το τελευταίο έτος της ελληνικής επανάστασης του 1829. Ήταν ημέρα Κυριακή, εορτή του Οσίου Ευθυμίου την ώρα που οι κάτοικοι του χωριού ανυποψίαστοι παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία μπήκαν μέσα στην εκκλησία και έσφαξαν όλους τους άντρες και στη συνέχεια τους έκαψαν. Τα γυναικόπαιδα που υπήρχαν μέσα στην εκκλησία και όσα βρήκαν στο χωριό τα οδήγησαν στο Ρέθυμνο και τα πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα. Το Ιερέα του χωριού και μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδας μας π. Παναγιώτη τον κακοποίησαν και πέθανε μέσα σε ένα τζαμί στη «Σοχώρα» του Ρεθύμνου. Στη Λαμπινή έχουμε μια μισοτελειώμενη λειτουργία όπως στην Κωνσταντινούπολη.
Ο π. Κωνσταντίνος μας παράθεσε πλούσια πασχαλινή τράπεζα αγάπης μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού στο Δημοτικό Σχολείο. Στο τέλος έγινε και το παραδοσιακό τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών και το απόγευμα τα παιδιά χάρηκαν το παιχνίδι στο γήπεδο του χωριού και οι γονείς τον απογευματινό τους καφέ στην ταβέρνα του «Σιδερά» προσφορά της ευγενικής κ. Μαρίας Απανωμεριτάκη. Τη συντροφιά μας ελάμπρυνε με την παρουσία της η ευγενέστατη παιδίατρος του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία Αθηνών κ. Ευαγγελία Κατσιγιαννάκη που έδωσε το κύπελλο στους νικητές. Έτσι γεμάτοι από θρησκευτική και ιστορική γνώση για τούτα τα χωριά του θρύλου και της ιστορίας αλλά και ψυχαγωγία, μαζί με αλησμόνητες εικόνες ζωής από την όμορφη κρητική Επαρχία του Αγίου Βασιλείου, κλείσαμε, όχι μόνο τούτη τη θαυμάσια οδοιπορία μας, αλλά και μια ευλογημένη και καρποφόρα, από τον Τριαδικό Θεό, κατηχητική χρονιά.
Τέλος, οφείλουμε να εκφράσουμε εκ μέσης καρδίας την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας προ το Μέγα ευεργέτη του Κατηχητικού μας Σχολείου Ευπατρίδη και φιλάνθρωπον Ρεθεμνιώτη επιχειρηματίαν αξιότιμον κ. Βαρδήν Ιωάννου Βαρδινογιάννη και προσευχόμαστε η Έφορος και Προστάτης της Ενορίας μας Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος Αγία Φωτεινή να χαρίζουν εις αυτόν και εις την σεβασμίαν ερίτιμον σύζυγόν του Καν Μαριάννα την «παιδοσώτηρα» της πατρίδος μας, έτη πολυχρόνια, υγιεινά και πλούσια σε ευλογίες του Τριαδικού Θεού».
Εκ της Ενορίας Αγίας Φωτεινής Κουμπέ