Υποτονικό ήταν το κλίμα στην χθεσινή εκλογική διαδικασία, αφού μέχρι το μεσημέρι ελάχιστοι φοιτητές είχαν προσέλθει στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα συλλογικά φοιτητικά όργανα. Τα τραπεζάκια και οι αφίσες των φοιτητικών παρατάξεων ήταν τα μόνα που θύμιζαν εκλογές.
Πέντε ήταν οι παρατάξεις που συμμετείχαν στη διαδικασία και συγκεκριμένα η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ, η ΑΡΕΝ, το ΜΑΣ και η ΕΑΑΚ. Οι εκπρόσωποί τους μιλώντας στα «Ρ.Ν.» χαρακτήρισαν κρίσιμη τη διαδικασία και υποστήριξαν ότι βασική επιδίωξή τους είναι η ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος. Μέχρι το κλείσιμο της εφημερίδας μας δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Ειδικότερα, ο Ανδρέας Σταματόπουλος, γραμματέας ΠΑΣΠ Ρεθύμνου ανέφερε: «Σαν ΠΑΣΠ καλούμε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αυτό είναι και το κεντρικό μας σύνθημα πανελλαδικά «συμμετέχουμε», προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον κόσμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού στα Πανεπιστήμια, μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες και τα ιδανικά μας μέσα από τους συλλόγους μας, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις».
Ο Χρήστος Λαμπαδιανός από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητής στο Τμήμα Φιλολογίας τόνισε: «Οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία των φοιτητικών παρατάξεων και λόγω αλλαγής κυβέρνησης και λόγω της έλλειψης φοιτητικού συνδικαλισμού, από εκεί και πέρα ως ΔΑΠ ΝΔ.ΦΚ και πάλι σκοπός μας είναι να προασπίζουμε τα συμφέροντα όλων των συμφοιτητών μας με κάθε κόστος, καθώς αυτός είναι κι ο ρόλος του συνδικαλισμού. Εμείς δεν σχετιζόμαστε άμεσα με κάποια νεολαία κόμματος. Προφανώς και έχουμε μία ταυτότητα, αλλά από εκεί και πέρα η δράση μας είναι μόνο μέσα στα Πανεπιστήμια κι όχι εκτός αυτών. Θεωρούμε ότι η ΔΑΠ θα είναι για 29η φορά πρώτη πανελλαδικά και θα συνεχίσει να είναι πρώτη δύναμη σε όλα τα Πανεπιστήμια».
Ο Αχιλλέας Σκούρτας-Οικονόμου, Φοιτητής Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, εκπρόσωπος της ΑΡΕΝ ανέφερε «Κεντρικό ζήτημα σήμερα είναι το πώς η χώρα θα ξεφύγει από την οικονομική ασφυξία που της έχει επιβληθεί και το μνημονιακό καθεστώς, όπου τα πέντε τελευταία συνεχόμενα χρόνια είναι ζήτημα το πώς η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι φοιτητές συνολικά μπορούν να συμβάλουν προς μια τέτοια κατεύθυνση, μια κατεύθυνση ανασυγκρότησης δημοκρατίας και στο Πανεπιστήμιο και στη χώρα. Ανασυγκρότηση συνολικά της χώρας σ’ ένα νέο πεδίο με νέες ιδέες, χωρίς απαντημένες λύσεις και συμβάλλουμε όλοι μας σ’ αυτή τη διαδικασία».
Η Ελένη Χατζηραφτάκη φοιτήτρια Φιλολογίας, μέλος του ΜΑΣ., είπε: «Βλέπουμε ότι παρά την αλλαγή κυβέρνησης ετοιμάζεται από τον Ιούνιο νέο μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να είναι δυνατοί οι σύλλογοι, προκειμένου να αποκρούσουν όλες αυτές τις επιθέσεις που θα έρθουν. Είδαμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εκφυλισμός των συλλόγων που τον είχαν οδηγήσει η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, δεν οδήγησε πουθενά. Οι σύλλογοι για βασικά ζητήματα δεν έπαιρναν την παραμικρή θέση. Από τις 14 του Μάη οι σύλλογοι να βγουν ακόμη πιο δυνατοί προκειμένου να έχουν ένα μέτωπο ενάντια στην πολιτική που κατακρεουργεί τα δικαιώματά τους. Βλέπουμε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων, είναι αμφίβολη η λειτουργία του Πανεπιστημίου από του χρόνου, επομένως οι φοιτητές δεν έχουν παρά να συμμετέχουν όχι μόνο στις φοιτητικές εκλογές, αλλά και σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα που θα είναι πάνω σε αυτή τη λογική».
Ο Νικόλαος Λιανός, φοιτητής Τμήματος Φιλολογίας, μέλος της ΑΕΠ-ΕΑΑΚ υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή διανύουμε μία σημαντική περίοδο πολιτικών εξελίξεων, αρχής γενομένης από τις εκλογές τις βουλευτικές στις 25 Γενάρη, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σ’ ένα ρευστό πεδίο της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα κι οι φοιτητικές εκλογές σήμερα αποτελούν ένα κρίσιμο σημείο για το πώς μία εικόνα στη κοινωνία θα αποτυπωθεί και μέσα στα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητικές εκλογές αυτές έχουν έναν σημαντικό πολιτικό τόνο και εμείς προσπαθούμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κύμα το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει ένα οργανικό κομμάτι σ’ έναν παλλαϊκό ξεσηκωμό, ο οποίος θα μπορεί να δημιουργηθεί, ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και μία νέα κατάσταση, η οποία δεν θα μας βρίσκει αμέτοχους, θα μας βρίσκει απλά αγωνιζόμενους ενάντια σε κάθε βάρβαρη επίθεση που γίνεται».
Επεισόδια με κουκουλοφόρους σε Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και Αθήνας
Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φοιτητικές εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων.
Περίπου 30 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, κρατώντας ρόπαλα και κράνη στα χέρια, προκάλεσαν ζημιές και συγκρούστηκαν με φοιτητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη, στους δύο νεαρούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και γίνονται περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου οι γιατροί να κρίνουν αν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Οι τραυματίες δήλωσαν στο ιατρικό προσωπικό ότι τα αντικείμενα με τα οποία χτυπήθηκαν ήταν ένα κράνος και πλακάτ.
Οι μαρτυρίες φοιτητών από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις κάνουν λόγο για εισβολή 30-40 ατόμων, τα οποία είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες, σε διάφορες Σχολές και Τμήματα του ΑΠΘ. Τα μεγαλύτερης έντασης επεισόδια και τραυματισμοί -εκτός από τους δύο τραυματίες που πήγαν στο ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με μαρτυρίες την πτώση μίας κοπέλας που έπεσε και έσπασε κάποια δόντια της- σημειώθηκαν στη Γεωπονική Σχολή και μικρότερης έντασης στο Οικονομικό, στη Φιλοσοφική και το Πολυτεχνείο, όπου υπήρξαν και καταγγελίες για κλοπή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών από τα τραπεζάκια παράταξης.
Σημειώνεται ότι για τα επεισόδια στους χώρους του ΑΠΘ, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, αφότου ενημερώθηκε σχετικά από τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, έδωσε εντολή να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία και να γίνουν συλλήψεις όσων προκάλεσαν τα επεισόδια.
Επεισόδια σημειώθηκαν και σε Σχολές της Αθήνας στη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών. Άγνωστοι φορώντας κουκούλες επιτέθηκαν το μεσημέρι σε φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο του Χημείου, επί της οδού Ναυαρίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 άτομα φορώντας κουκούλες και κράνη, επιτέθηκαν εναντίον φοιτητών που βρίσκονταν έξω από το Πανεπιστήμιο πετώντας πέτρες και ρίχνοντας κάτω σταθμευμένες μηχανές.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) κάποιοι από τους άγνωστους πήραν την κάλπη και την πέταξαν έξω από το ίδρυμα.