Έτοιμοι να «ξεχυθούν» στις παραλίες του μητροπολιτικού μας δήμου από το Σάββατο 1η Ιουνίου -με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε λουόμενο που ενδεχομένως να κινδυνεύει- είναι φέτος οι 27 συνολικά ναυαγοσώστες που έχει στην διάθεσή του ο ανάδοχος του ναυαγοσωστικού έργου στον δήμο Ρεθύμνου, Γιάννης Αγριμάκης. Ο ίδιος μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε στο λιμεναρχείο το οργανόγραμμα που έχει καταρτίσει για την φετινή τουριστική περίοδο. Το οργανόγραμμα επικεντρώνεται στο έμψυχο δυναμικό, καθώς και στα υλικοτεχνικά μέσα που έχει στην διάθεσή του, αλλά και στον τρόπο εφαρμογής στην πράξη του ναυαγοσωστικού έργου στις περιοχές ευθύνης του.
Ειδικότερα, τα σημεία ευθύνης του αναδόχου είναι κατά μήκος της παραλίας του Ρεθύμνου. Δηλαδή, από το «Δελφίνι» έως και την Σκαλέτα (ακριβώς μέχρι και το ξενοδοχείο «Creta Star»), όπως επίσης η περιοχή του Κουμπέ δυτικά της πόλης, αλλά και η εξίσου πολυσύχναστη παραλία της Επισκοπής.
Όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης -στο οποίο φέτος έχουν τοποθετηθεί 18 συνολικά πύργοι- θα εποπτεύεται από 20 ναυαγοσώστες, που θα επιτηρούν ο καθένας μια ακτίνα 200 μέτρων εκατέρωθεν του πύργου. Τα μέσα που θα έχουν στην διάθεσή τους είναι 3 τετράτροχα οχήματα και 4 τζετ σκι, ενώ ανά πάσα στιγμή έτοιμο για να επέμβει θα είναι και ένα σκάφος μήκους 7 μέτρων, μαζί με έναν έξτρα ναυαγοσώστη και δύο εναλλάξ χειριστές. Το εν λόγω σκάφος θα είναι δεμένο στην περιοχή της μαρίνας, ενώ σύμφωνα με τον ανάδοχο του έργου όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακαλούνται τα ρεπό των ναυαγοσωστών.
Σε ό,τι αφορά στην θαλάσσια περιοχή του Κουμπέ, όπου η παραλία είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη, θα υπάρχει ένας πύργος με έναν ναυαγοσώστη, ενώ αν παραστεί ανάγκη στο σημείο θα σπεύδουν και άλλα άτομα από τις κοντινότερες παραλίες. Επίσης και στην παραλία της Επισκοπής, θα τοποθετηθούν 3 πύργοι με ισάριθμους ναυαγοσώστες, ενώ όταν θα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, η περιοχή θα ενισχύεται με έναν ακόμη ναυαγοσώστη. Επιπλέον, στην παραλία της Επισκοπής θα υπάρχουν ένα τετράτροχο όχημα, καθώς και ένα φουσκωτό σκάφος μήκους πέντε μέτρων.
Οι φετινές αλλαγές
Εν τω μεταξύ, αλλαγές παρατηρούνται φέτος στην υλοποίηση του ναυαγοσωστικού έργου στον Δήμο Ρεθύμνου, με απόφαση του Λιμεναρχείου. Και αυτό διότι πέρα από τον ανάδοχο, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται -καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού- σύσσωμοι οι ιδιοκτήτες των θαλάσσιων μέσων αναψυχής που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, με σκοπό να προσφέρουν σε χρόνο ρεκόρ τις υπηρεσίες τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
«Θα πρέπει όλοι να είναι σε επιφυλακή, ώστε όταν ειδοποιηθούν από το Λιμεναρχείο -που έχει και την ευθύνη για την επίβλεψη των παραλιών μας- να σπεύσουν να βοηθήσουν. Αυτό βέβαια ισχύει σε έκτακτες περιπτώσεις και κυρίως όταν στις θάλασσές μας επικρατούν ενισχυμένοι άνεμοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ανάδοχος του ναυαγοσωστικού έργου στον Δήμο Ρεθύμνου.
Φέτος εξάλλου για πρώτη φορά, το ναυαγοσωστικό έργο δεν θα λήξει την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι και το οποίο ισχύει βάσει νόμου, αλλά θα παραταθεί μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα και με την σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και του αναδόχου. Το ωράριο των ναυαγοσωστών θα είναι από τις 10.30 το πρωί έως και τις 5.30 το απόγευμα, ενώ τις ημέρες που θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και θα έχει αναρτηθεί «κόκκινη σημαία» το ωράριο θα παρατείνεται μέχρι και τις 7:00 το απόγευμα.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του ναυαγοσωστικού έργου στον Δήμο Ρεθύμνου, έγινε με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη βάσει της τελευταίας Κ.Υ.Α. (κοινής υπουργικής απόφασης) που ισχύει εδώ και τρία χρόνια, όπως είχε τονίσει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Στέλιος Σπανουδάκης.
Οι συστάσεις
Και μπορεί να μην έχει ακόμα ξεκινήσει καλά – καλά το καλοκαίρι, εντούτοις οι αρμόδιες αρχές καλούν τους ντόπιους, αλλά και τους Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ώρες που πηγαίνουν για μπάνιο στην θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά που συστήνουν στους λουόμενους είναι να μην καταναλώνουν φαγητό ή αλκοόλ πριν από τα μακροβούτια τους, όπως επίσης και να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τις οδηγίες των ναυαγοσωστών.
«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους λουόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πηγαίνουν για μπάνιο και ποτέ να μην αψηφούν τους δυνατούς βόρειους ανέμους που το καλοκαίρι πνέουν αρκετά συχνά στις παραλίες του Ρεθύμνου», τόνισε με έμφαση ο κ. Αγριμάκης.
Πέρα όμως από τον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή, όταν οι λουόμενοι αγνοούν τις κόκκινες σημαίες και τις συστάσεις των ναυαγοσωστών ή υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους βουτώντας ακόμα και με γεμάτο στομάχι, καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση θαλάσσιων δυστυχημάτων παίζουν και τα έντονα ρεύματα που παρατηρούνται αρκετά συχνά στο βόρειο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής του Ρεθύμνου.
Επιπλέον, ο ανάδοχος του ναυαγοσωστικού έργου εφιστά την προσοχή και στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ώστε να είναι περισσότερο προσεκτικές και να μην χάνουν τα παιδιά από τα μάτια τους. Ακόμα κάνει λόγο και για τα θαλάσσια παιχνίδια, στα οποία πολλές φορές επιδίδονται οι ανήλικοι αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην θάλασσα και τονίζει ότι κατά την διάρκεια αυτών των παιχνιδιών δεν θα πρέπει να είναι μόνοι τους, αλλά να συνοδεύονται είτε από τους γονείς τους, είτε από άλλα οικεία τους πρόσωπα.