Μετά από έναν απροσδόκητο καλό τουριστικά Αύγουστο, όπου η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο άγγιξε τα επίπεδα του 2019 και τα ξενοδοχεία κατέγραψαν υψηλές πληρότητες, τόσο από τουρίστες όσο και από Έλληνες επισκέπτες, σκορπώντας χαμόγελα ικανοποίησης και αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες του κλάδου, πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η θετική πορεία και τον Σεπτέμβριο.
Τόσο ο Αύγουστος όσο και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κινήθηκε κατά πολύ πάνω από τις προσδοκίες και σε έναν βαθμό έχουν καλύψει το χαμένο έδαφος από την καθυστερημένη έναρξη της θερινής περιόδου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει το επόμενο δίμηνο.
Προς το παρόν οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου για τον Σεπτέμβριο κυμαίνονται σε ποσοστό 50-60%, ενώ υπάρχουν προοπτικές για ενίσχυση τους με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Καθοριστικός παράγοντας για την τουριστική εξέλιξη του Σεπτεμβρίου -αλλά και του Οκτωβρίου- θα είναι και πάλι η πορεία της πανδημίας και οι περιορισμοί που επιβάλλονται από χώρες της Ευρώπης στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ήδη, όπως τονίζουν στα «Ρ.Ν.» τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα που έχει να κάνει με την περιορισμένη κίνηση από δυο σκανδιναβικές χώρες, τη Νορβηγία και τη Φιλανδία που στήριζαν άλλες χρονιές σημαντικά τον τουρισμό του Ρεθύμνου τον Σεπτέμβριο, όμως φέτος καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν οι αφίξεις επισκεπτών είναι ελάχιστες λόγω κορονοϊού.
Επίσης φέτος η βρετανική αγορά δεν έδειξε τη συνηθισμένη δυναμική της, αφού τα μπρος – πίσω της κυβέρνησης Τζόνσον προκάλεσαν αναμονή, εκνευρισμό και στο τέλος αλλαγή πλάνων σε αρκετούς επίδοξους ταξιδιώτες. Παράλληλα, το φθινόπωρο είθισται να αλλάζει το προφίλ των επισκεπτών της πόλης μας καθώς είναι η εποχή που οι τουρίστες που φτάνουν στην πόλη μας είναι κατά κύριο λόγο μεγαλύτερης ηλικίας.
Η κακή επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις στους δυνητικούς επισκέπτες αυτού του ηλικιακού γκρουπ, που δεν ρισκάρουν να κάνουν διακοπές στο νησί υπό τον φόβο του κορονοϊού.
Παρ’ όλα αυτά η τουριστική ζήτηση στο Ρέθυμνο εξακολουθεί ναι είναι αυξημένη και τον Σεπτέμβριο από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και το Βέλγιο και οι επιχειρηματίες προσδοκούν αυτό να μεταφραστεί σε κρατήσεις. Όπως επισημαίνουν με δεδομένο ότι διανύουμε μια σεζόν covid τα νούμερα αυτά δεν χαρακτηρίζονται χαμηλά αντίθετα είναι ικανοποιητικά, καθώς υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης.
Να σημειωθεί ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.108 εκατ. ευρώ, με την αύξηση αυτών να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 88,0%. Αναλυτικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 51,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1.108 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 153,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 769 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά 24,1% στα 325 εκατ. ευρώ.
Aναλυτικά:
Συγκρατημένη αισιοδοξία για ενίσχυση των τουριστικών κρατήσεων τον Σεπτέμβριο
Στο 50-60% κινούνται μέχρι στιγμής οι τουριστικές κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου με τις προοπτικές για ενίσχυσή τους να είναι μεν ορατές όχι όμως και βέβαιες. Η αλλαγή του ηλικιακού προφίλ του επισκέπτη που ταξιδεύει τον Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με την πανδημία και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που υπάρχουν από κάποιες χώρες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό αναφέρουν πράκτορες και ξενοδόχοι, οι οποίοι τονίζουν ότι το προηγούμενο 40ημερο η πόλη πλημμύρισε από κόσμο με την τουριστική κίνηση να ξεπερνά κάθε προσδοκία, ενώ βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν και οι Έλληνες επισκέπτες. Ωστόσο ο Σεπτέμβριος, όπως εξηγούν, αν και τουριστικά θεωρείται ένας καλός μήνας στις «καλές εποχές» φέτος θα είναι διαφορετικός. Η επιδημιολογική εικόνα του νομού και της Κρήτης γενικότερα δεν είναι καλή και αυτό αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για οικογένειες και κυρίως για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είθισται να κάνουν τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που η Κρήτη και ο νομός θα έχει φέτος τουριστικές απώλειες. Από την άλλη το γεγονός ότι η Δυτική Κρήτη βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό τον Σεπτέμβριο από την Σκανδιναβία είναι ένας δεύτερος λόγος που φέτος θα υπάρξει πτώση, αφού οι αφίξεις τόσο από την Νορβηγία όσο και η Φιλανδία είναι ελάχιστες.
Ωστόσο με δεδομένο ότι διανύουμε μια σεζόν covid τα νούμερα αυτά δεν χαρακτηρίζονται χαμηλά αντίθετα είναι ικανοποιητικά, καθώς υπάρχουν προοπτικές ενίσχυσης των κρατήσεων την τελευταία στιγμή.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν είχαμε καλή ροή κρατήσεων για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο η εικόνα άλλαξε και υπάρχει ζήτηση. Σε συζήτηση με συνάδελφους διαπιστώνουμε ότι κάποιοι είχαν πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και άλλοι προς το τέλος. Ίσως αυτό έχει να κάνει με την τοποθεσία του ξενοδοχείου, δηλαδή πάντα τα αστικά ξενοδοχεία επειδή το Σεπτέμβριο οι επισκέπτες μας είναι μεγαλύτερες ηλικίες προτιμούνται, ενώ αρχίζουν σιγά σιγά και αραιώνουν τα ξενοδοχεία τα resort που είναι πιο έξω γιατί αλλάζει η πελατεία. Παρόλα αυτά όμως σε γενικές γραμμές υπάρχει μια ροή κρατήσεων οι οποίες κατά μέσο όρο μπορεί και να φτάνουν στο 70%».
Όπως πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ για την γερμανική αγορά και την υποχρέωση καραντίνας για τους ανεμβολίαστους επισκέπτες είχε επιπτώσεις στις κρατήσεις:
«Υπήρξαν ακυρώσεις, υπήρξε ένα «πάγωμα» στην γερμανική αγορά. Δεν ήταν φοβερές οι ακυρώσεις αλλά υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις και φαντάζομαι ότι αυτές ξεκαθαρίσανε τους μη εμβολιασμένους από τους εμβολιασμένους, δηλαδή οι εμβολιασμένοι συνεχίσανε να έχουν τις διακοπές τους κανονικά, ενώ οι μη εμβολιασμένοι αυτοί που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην καραντίνα των 5-10 ημερών στην επιστροφή τους και ακύρωσαν τις διακοπές τους. Φυσικά αυτό είχε επιπτώσεις, καθώς η γερμανική αγορά ήταν πολύ δυνατή από την αρχή της σεζόν.
Και πλέον οι κρατήσεις που γίνονται από την Γερμανία είναι περιορισμένες.
Επίσης φέτος έχουμε πολλούς Πολωνούς, Βέλγους, Ολλανδούς, ενώ περιορισμένη είναι η κίνηση και από την αγγλική αγορά» σημείωσε.
Πάντως όπως επεσήμανε μπορεί ο Σεπτέμβριος να κινηθεί σε ψηλότερα επίπεδα με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής: «δεν είμαστε απογοητευμένοι. Εμάς από την στιγμή που έχουν χαθεί οι 3 πρώτοι μήνες δηλαδή Απρίλιος – Μάιος και Ιούνιος μας ενδιαφέρει και το παραμικρό κομμάτι της πίτας. Δηλαδή είναι καθαριστικής σημασίας για εμάς ο Σεπτέμβριος να καταγράψει υψηλές πληρότητες, όπως επίσης εξίσου σημαντικός θα είναι και ο Οκτώβριος να εξελιχτεί καλά. Πάντως μέχρι στιγμής ο Οκτώβριος δεν έχει κινητικότητα» κατέληξε ο κ. Μπιρλιράκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων, Στράτος Μπερέτης, ανέφερε: «σίγουρα τα νούμερα είναι πολύ πιο κάτω από τον Αύγουστο, έτσι όπως τα βλέπουμε, οι πληρότητες κατά μέσο όρο είναι γύρω στο 50-60% αυτή την στιγμή, που δεν είναι κακό και ευελπιστούμε ότι θα πάει πάνω από το 70%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια covid σεζόν, δεν είναι κανονική περίοδος. Εντωμεταξύ το προφίλ των επισκεπτών φέτος, εκτός ότι υπήρχαν πολλοί Έλληνες, ήταν και αρκετοί νέοι τον Αύγουστο. Τώρα αρχίζει να αλλάζει το κοινό. Το κοινό του Σεπτεμβρίου παραδοσιακά είναι μεγαλύτερης ηλικίας και οικογένειες. Έχει παρατηρηθεί τώρα και από τις μελέτες που έχουν γίνει ότι αυτό το κοινό δεν θα το έχουμε τόσο πολύ φέτος, καθώς φοβούνται περισσότερο, δεν ταξιδεύουν. Εμείς έχουμε και την ιδιαιτερότητα με την Σκανδιναβική αγορά δηλαδή, η Νορβηγία δεν πάει καθόλου καλά ούτε η Φιλανδία που μας στήριζαν τον Σεπτέμβριο. Η Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία συνεχίζουν να πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, τα νούμερα είναι αρκετά καλά, η Ρωσία δεν τράβηξε επίσης όσο θα περιμέναμε γι’ αυτό λέμε ότι οι πληρότητες θα είναι πιο κάτω και φανταστείτε τα νούμερα που πιάσαμε τον Ιούλιο – Αύγουστο χωρίς 4-5 πολύ καλές αγορές για εμάς ήταν εξαιρετικά. Άρα η πτώση του Σεπτεμβρίου χωρίς αυτές τις χώρες που παραδοσιακά στηρίζουν την Κρήτη και το Ρέθυμνο, Ρώσοι, Άγγλοι, Νορβηγοί, Φιλανδοί για παράδειγμα και το κοινό που αλλάζει τον Σεπτέμβρη παραδοσιακά μια πληρότητα γύρω στο 70% ή οι διεθνείς αφίξεις αν φτάσουν είναι εξαιρετικό νούμερο. Μακάρι να γίνει, πιστεύω θα γίνει, έτσι δείχνει τουλάχιστον.
Αλλά και μια πληρότητα της τάξεως 70% να πιάσουμε ή σε διεθνείς αφίξεις αυτό το ποσό νομίζω τηρουμένων των αναλογιών είναι πάρα πολύ καλά.
Μην ξεχνάμε ότι εκτός ότι μας λείπουν οι αγορές, άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία φέτος και προστεθήκαν και καινούρια φέτος σε όλη την Κρήτη, όπως και καταλύματα αρκετά καινούρια, βίλες, διαμερίσματα. Επομένως αν φτάσουμε σ’ αυτό το νούμερο είναι καλά».