Στον «αέρα» είναι η χρηματοδότηση για το καθοριστικής σημασίας έργο της αποκατάστασης των ύφαλων τμημάτων του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του Τμήματος Λιμενικών Υποδομών του αρμόδιου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τα κονδύλια δεν εγκρίθηκαν τελικά από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.
Πρόκειται για ένα έργο που με βάση τη μελέτη που είχε έτοιμη εδώ και τρία χρόνια το Λιμενικό Ταμείο κοστολογείται στις 310.000 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναγκαίες στο βυθό και στα πέτρινα κρηπιδώματα του ενετικού λιμανιού Ρεθύμνου.
Η μελέτη για την αποκατάσταση των ύφαλων λιμενικών έργων έχει καταδείξει ότι το πρόβλημα με τις σπηλαιώσεις που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός και θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης, για να μην τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο ο ενετικός φάρος.
Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης για τα μέτρα αποκατάστασης τονίζεται ότι πρέπει άμεσα να γίνουν «ενέσεις» με ειδικά υλικά στα πέτρινα κρηπιδώματα, ενώ επιβάλλεται ο καθαρισμός και η εκσκαφή στη λιμενολεκάνη.
Ωστόσο παρά την αρνητική απάντηση του υπουργείου οι πιέσεις θα συνεχιστούν από πλευράς Λιμενικού Ταμείου προς πάσα κατεύθυνση, καθώς η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου κρίνεται ζωτικής σημασίας για το ενετικό μνημείο, δεδομένου ότι αν καθυστερήσει η εκτέλεση του έργου τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια του λιμανιού.
Στάση αναμονής για τις μελέτες του ενετικού λιμανιού
Εν τω μεταξύ στάση αναμονής τηρεί το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου για τις μελέτες του έργου αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του ενετικού λιμανιού. Ο φάκελος, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στα γραφεία της τοπικής Αρχαιολογίας και στη συνέχεια θα σταλούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την απαιτουμένη έγκριση και αδειοδότηση.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό οι διαδικασίες σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι χρονοβόρες και θα μπορέσει το Λιμενικό Ταμείο μόλις πάρει την σχετική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, να αναζητήσει κονδύλια για να την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, το όποιο θα έρθει να «κουμπώσει» με τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της πόλης από το ύψος του Λυκείου Ελληνίδων μέχρι και τη μαρίνα.
Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη αυτή είναι συγκεκριμένες και αφορούν από το ύψος του Τελωνείου μέχρι και το καρνάγιο, ενώ οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την αισθητική βελτίωση των προσόψεων των κτιρίων, με απομάκρυνση πρόσθετων κατασκευών ή άλλων στοιχείων που παραποιούν τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Επίσης περιλαμβάνουν ομοιομορφία σε ό,τι αφορά τα χρώματα και αρχιτεκτονικό φωτισμό. Βασικό στοιχείο της μελέτης είναι ο διάδρομος, με βασικό στόχο να δίδεται προτεραιότητα στον επισκέπτη και όχι στα τραπεζοκαθίσματα, που μέχρι σήμερα είναι άναρχα τοποθετημένα εμποδίζοντας τη διέλευση των επισκεπτών. Παράλληλα στην μελέτη περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των αλιέων ερασιτεχνών και μη με την τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου.
Ζητούμενο παραμένει η συμμόρφωση των ίδιων των επαγγελματιών, έτσι ώστε να περιορίσουν την άναρχη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και το ενετικό λιμάνι να είναι προσβάσιμο σε ντόπιους και επισκέπτες που επιθυμούν να απολαύσουν την ομορφιά του βενετσιάνικου μνημείου της πόλης, κάτι που τα τελευταία χρόνια είναι ανέφικτο.